Isoleren bij aankoop woning? Financier vanuit uw hypotheek
03 februari 2023 

Isoleren bij aankoop woning? Financier vanuit uw hypotheek

Een goed geïsoleerde woning is tegenwoordig geen overbodige luxe. U bespaart dagelijks op uw energiekosten en uw woning voelt zomer én winter comfortabel aan. Gaat u verhuizen, dan wilt u het liefst een goed geïsoleerde woning. Maar wat als blijkt dat uw droomhuis nog niet voorzien is van goede woningisolatie?

Meteen na aankoop uw nieuwe woning isoleren loont zeker de moeite. Verhuizen kan een flinke kostenpost zijn en ook uw woning verduurzamen is een investering. Maar deze investering kunt u meenemen in uw hypotheek. Dat biedt mogelijkheden. In deze blog laten we u de mogelijkheden zien.

Isoleren meenemen in uw hypotheek

U mag sinds 2018 niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen van uw hypotheekverstrekker. Dit geldt niet als u de woning wilt gaan verduurzamen. Dan mag u extra geld lenen via uw hypotheek. Dit geld kunt u besteden aan betere isolatie, zonnepanelen en bijvoorbeeld een warmtepomp.

Een hogere hypotheek betekent hogere maandlasten. Aan de andere kant verbruikt u minder energie, waardoor deze kosten lager zijn. Door de toegepaste energiebesparende maatregelen wordt uw nieuwe woning meer waard. U helpt het klimaat en bent een stap dichterbij aardgasvrij wonen.

Uiteraard kijkt de hypotheekverstrekker of u de hogere maandlasten kunt dragen voor de hypotheekaanvraag wordt goedgekeurd. U mag tot 6% van de waarde van uw woning lenen voor energiebesparende maatregelen, met een maximum van € 9000,-. Dit is een mooi bedrag om te besteden aan bijvoorbeeld vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en zonnepanelen.

Voordelen isolatie meenemen in hypotheek

Uw isolatiemaatregelen meenemen in uw hypotheek heeft voordelen. Wanneer u gaat verhuizen is de kans groot dat u toch al gaan klussen en verbouwen. De isolatie meenemen is dan een kleine moeite. Zo profiteert u vanaf de eerste dag van alle voordelen die een goed geïsoleerd huis met zich meebrengt: een lage energierekening en meer wooncomfort.

Voor de aankoop van uw woning bent u toch bezig met de financiering. Neemt u hier uw isolatie in mee, dan hoeft u hier later niets meer voor te regelen. Daarnaast bent u meestal goedkoper uit. Een hypotheek heeft over het algemeen een looptijd van 30 jaar. Een persoonlijke lening met een korte looptijd heeft hogere maandlasten dan een lening met een lange looptijd, zoals uw hypotheek.

Door de maandelijkse besparing die isolatie oplevert, verdient u deze investering vanzelf terug. Na enkele jaren is het al zover, u heeft de investering er alweer uit. Daarna kunt u het geld dat u bespaart bijvoorbeeld gebruiken om uw hypotheek sneller af te lossen.

Isoleren huis bij aankoop

Duurzame maatregelen financieren bij aankoop woning

Wilt u uw nieuwe woning verduurzamen, dan kan dit meegenomen worden in de hypotheek. De volgende maatregelen kunt u hiermee bekostigen:

  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie of bodemisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • HR++ of triple glas
  • Isolerende kozijnen en deuren
  • Warmtepomp
  • Zonnepanelen
  • Energiezuinige ventilatie
  • Douche met warmteterugwinning

Hoe werkt isoleren meenemen in de hypotheek?

Of u extra kunt lenen voor energiebesparende maatregelen hangt af van uw hypotheekverstrekker en uw inkomen. U kunt zelfs een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) krijgen met ‘Energiebespaarbudget’. Hiermee kunt u tot 6% bovenop de woningwaarde lenen. Dit bedrag moet wel volledige worden besteed aan erkende energiebesparende maatregelen.

Bij sommige hypotheekverstrekkers moet bij het afsluiten van de hypotheek al worden aangegeven aan welke energiemaatregelen u dit geld wilt uitgeven, inclusief definitieve offertes. Weet u nog niet welke maatregelen u precies wilt nemen of heeft u nog niet gekozen wel bedrijf dit voor u gaat uitvoeren? Bij diverse banken kunt u deze keus nog even uitstellen.

Een plan van voorlopige maatregelen en een voorlopige inschatting van de kosten is voldoende. Het extra geld wordt zolang op een bouwdepot gestort. De uitbetaling gebeurt zodra u de nota’s van de energiebesparende maatregelen kunt laten zien.

Zo hoeft u niet direct alles te regelen tijdens uw verhuizing en heeft u tot twee jaar de tijd om het budget te gebruiken.

Uw nieuwe huis direct goed geïsoleerd?

Natuurlijk is het fijn om uw nieuwe huis zo snel mogelijk te voorzien van goede woningisolatie. Bent u benieuwd hoe goed uw nieuwe huis geïsoleerd is? Laat de isolatiespecialist van Helmwijk b.v. met u meekijken. Wij voorzien u graag van advies op maat. Zodat u de hoogst haalbare besparing kunt behalen.

Vraag onze isolatiespecialist om persoonlijk advies.

Reactie plaatsen