Muur van binnenuit isoleren: de voor- en nadelen
21 april 2022 

Muur van binnenuit isoleren: de voor- en nadelen

De muur van binnenuit isoleren is in sommige gevallen de enige manier om uw woning energiezuiniger te maken. Woont u bijvoorbeeld in een woning die geen spouwmuren heeft. Of zijn de muren voorzien van een te smalle spouw, waardoor er niet voldoende isolatiemateriaal aangebracht kan worden om van het gas los te gaan?

Goede woningisolatie is dé manier om uw woning energiezuinig, comfortabel en op termijn gasvrij te kunnen maken. Zonder goede isolatie is energieneutraal wonen niet mogelijk. Na het dak verdwijnt de meeste warmte via ongeïsoleerde muren. Tot wel 25% van uw duur gestookte energie kan hier verdwijnen. Dat kost u onnodig veel geld.

Levert spouwmuurisolatie een te beperkte isolatiewaarde op of heeft uw woning geen spouwmuur? Dan zijn er andere manieren om de muren van uw woning van goede isolatie te voorzien. U kunt namelijk ook uw muren van binnenuit isoleren. In deze blog gaan we hier dieper op in en laten we u zien wat de voor- en nadelen zijn van deze vorm van woningisolatie.    

Waarom uw muren van binnenuit isoleren?

Goed geïsoleerde muren houden 20 tot 40% warmteverlies tegen. Daardoor zijn de muren, na het dak, een belangrijke factor in het energiezuinig maken van uw woning. U verliest honderden euro’s per jaar via ongeïsoleerde muren. Zeker met de huidige gasprijzen kunt u flink op gas besparen met goede spouwmuurisolatie.

Naast een lagere energierekening zitten er meer voordelen aan goed geïsoleerde muren. U verhoogt het comfort in huis en verbetert het binnenklimaat. Ongeïsoleerde muren voelen vaak koud aan en veroorzaken koudeval, een belangrijke veroorzaker van tocht in huis.

Woningen worden sinds 1975 gebouwd met een spouwmuur, voorzien van een isolatielaag. In het begin werden hier lage eisen aan gesteld. De huizen die nu gebouwd worden zijn energieneutraal.

Als we kijken naar de isolatiewaarden zien we een enorme sprong. Tot 2013 was het de norm om huizen af te leveren met een Rc-waarde van 2,5 aan spouwmuurisolatie. Voor een energieneutrale woning is een Rc-waarde van 6,0 een vereiste.

Gezien deze normen kunt u verwachten dat de moderne, energieneutrale woningen, anders gebouwd worden dan vroeger. Woningen van voor 1976 hebben vaak een luchtspouw van ongeveer 7 centimeter breed. Na deze tijd werd er bij de bouw al isolatiemateriaal aangebracht, maar bleef daarnaast 2 centimeter ruimte over voor ventilatie. Om een isolatiewaarde van 4,5 tot 6 te bereiken is een minimale spouw van 14 centimeter nodig. Dit is niet in elke woning haalbaar, waardoor het isoleren van de muur van binnenuit de oplossing kan bieden.

Muur isoleren van binnenuit

Uw muur binnen of buiten isoleren?

Naast de spouw, kan een muur zowel aan de binnen- als de buitenkant worden geïsoleerd. Vaak wordt de voorkeur gegeven aan het isoleren aan de buitenkant. Isolatiemateriaal aanbrengen op de buitengevel voorkomt koudebruggen die kunnen ontstaan bij de aansluiting van de vloer en muur.

Isoleren van de buitengevel is niet altijd mogelijk. Uw woning kan een beschermde status hebben, waardoor u geen wijzigingen aan mag brengen aan de buitenzijde van uw woning. Ook als u in een appartementencomplex met VvE woont, heeft u niet altijd een vrije keus. Het isoleren van de muur van binnenuit biedt u dan meer mogelijkheden. Hier is meestal geen vergunning voor nodig en het is goedkoper dan het isoleren van de buitenkant.

Uw muren van binnenuit isoleren is een goede oplossing als:

Voor- en nadelen muur isoleren van binnenuit

Aan de binnenzijde van uw muren bent u vrij zoveel isolatie aan te brengen als u wilt. Zo krijgt u de mogelijkheid om ook een oudere woning aan de huidige isolatie-eisen te laten voldoen. Het isoleren van de muren van binnenuit heeft voordelen en nadelen. We zetten ze hier voor u op een rijtje.

Voordelen isoleren van muren van binnenuit:

  • Muurisolatie zonder spouw mogelijk;
  • Hogere isolatiewaarde haalbaar dan met spouwmuurisolatie;
  • Flinke besparing op de energierekening;
  • Goedkoper dan aanbrengen buitengevelisolatie;
  • Meestal geen vergunning nodig, behalve bij sommige monumenten;
  • Mogelijkheid om van het gas los te gaan;
  • Goede stap richting energieneutraal wonen.

Nadelen van isoleren van muren aan de binnenkant:

  • Dikte isolatielaag zorgt voor verlies van binnenruimte;
  • Duurder dan spouwmuurisolatie;
  • Arbeidsintensiever dan spouwmuurisolatie;
  • Stopcontacten, radiators etc. moeten verplaatst worden;
  • Koudebruggen bij plafond, vloer en bijvoorbeeld balkons blijven bestaan.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van binnenmuur isolatie? Onze isolatiespecialisten voorzien u graag van persoonlijk advies.

Neem vrijblijvend contact op over het isoleren van uw muren van binnenuit. 

Reactie plaatsen