Checklist vloerisolatie: Zo haalt u de maximale besparing
08 juli 2022 

Checklist vloerisolatie: Zo haalt u de maximale besparing

Met deze handige checklist haalt u het maximale uit uw vloerisolatie. Wanneer u uw vloer wilt isoleren gaat het om een eenmalige investering, dan wilt u het natuurlijk meteen goed doen. Door uw vloer van goede isolatie te voorzien, maakt u uw woning comfortabeler en gaan uw energiekosten naar beneden.

Het aanbrengen van vloerisolatie betekent in de meeste woningen een besparing van zo’n 15%. Deze warmte hoeft niet meer door uw cv-ketel geproduceerd te worden. Dat scheelt. Daarnaast krijgt uw woning een gezonder binnenklimaat. De luchtvochtigheid daalt, doordat vocht in de kruipruimte niet meer de woning binnen kan dringen. Daardoor krijgen huisstofmijten en bacteriën het moeilijk.


Voor ons is woningisolatie maatwerk, zo halen we de maximale besparing voor u.


Met deze checklist ziet u precies wat er nodig is om alles uit uw vloerisolatie te halen.

1. Kies de juiste vloerisolatie methode

Uw vloer kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. Welke methode het beste is, hangt af van verschillende factoren. Dit heeft onder andere te maken met de constructie van uw vloer en de situatie in uw kruipruimte.

In grote lijnen zijn er drie vloerisolatie methodes die veel gebruikt worden:

  • Vloerisolatie toepassen aan de onderzijde van uw vloer;
  • Vloerisolatie toepassen aan de bovenzijde van uw vloer;
  • Bodemisolatie toepassen.

Wanneer uw kruipruimte goed toegankelijk en hoog genoeg is, heeft u in principe de keus uit alle drie de methodes. Is de kruipruimte minder dan 30 centimeter hoog, dan is isoleren van de bodem of vloerisolatie aanbrengen op de bovenzijde van de vloer de beste oplossing. Is er geen kruipruimte aanwezig? Dan kunt u alleen isoleren aan de bovenzijde van de vloer.

Heeft u last van water in de kruipruimte, dan wilt u een isolatiemateriaal dat optimale resultaten behaalt in vochtige omstandigheden. Lopen er veel leidingen en buizen door de kruipruimte, waar u regelmatig bij moet zijn? Dan wilt u een isolatiemateriaal dat tegen een stootje kan en waarbij uw kruipruimte volledig toegankelijk blijft.

Vaak is er meer mogelijk dan u denkt. Laat onze isolatiespecialist met u meekijken.


2. Beste vloerisolatiemateriaal

Welk isolatiemateriaal u kiest voor uw vloerisolatie is van groot belang voor de besparing die u gaat behalen. Natuurlijk zal onze isolatiespecialist u voorzien van persoonlijk advies, maar het is altijd handig om te weten welke materialen er op de markt zijn, zodat u een weloverwogen keus kunt maken. Elk materiaal heeft zijn eigenschappen. U kiest welke voor u belangrijk zijn.

We zetten een aantal eigenschappen voor u op een rij:

Drukvast: Wilt u vloerisolatie aanbrengen aan de bovenzijde van uw vloer, dan heeft u een drukvast materiaal nodig waar u overheen kunt lopen. Dit kan bijvoorbeeld met polystyreen isolatieplaten. Deze platen kunnen in elke dikte worden gesneden.

Akoestische isolatie: Vloerisolatie kan ook een akoestische werking hebben. Sommige isolatieplaten hebben deze eigenschap. Vooral glaswol is een uitstekend akoestisch isolatiemateriaal.

Flexibel: Een kruipruimte isoleren is nog niet zo makkelijk. Isolatie moet naadloos aangebracht worden voor de beste resultaten. Aan de onderkant van uw vloer lopen allerlei kabels, leidingen en afvoeren. Hier wilt u nog bij kunnen voor werkzaamheden, maar er moet ook een naadloze laag isolatiemateriaal worden aangebracht. Spuitisolatie vormt een egale, afdekkende laag, maar hierna kunt u niet meer bij uw leidingen en buizen komen.

Toegankelijkheid: Vooral voor een kruipruimte is het belangrijk dat deze toegankelijk blijft voor werkzaamheden. Een dikke laag schelpen is niet te verplaatsen en maakt de ruimte kleiner en moeilijker om in te werken. Isolatiefolie, zoals Tonzon, is kwetsbaar en kan beschadigen als u door uw kruipruimte beweegt. Beschadigde folie zal zijn werking verliezen. Bodemisolatie met DroCom isolatiechips vormt een mooie, egale isolatielaag met een hoge isolatiewaarde. De isolatiechips zijn zo licht van gewicht dat ze eenvoudig opzij te schuiven zijn als u in uw kruipruimte wilt zijn.

Hoge isolatiewaarde: Hier doet u het allemaal voor, een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Ook wanneer er een laag water onder uw vloer staat, wilt u dat de isolatielaag zijn werk blijft doen. Schelpen isoleren goed, maar verliezen hun isolatiewaarde wanneer ze onder water komen. DroCom isolatiechips blijven drijven, waardoor ze hun isolatiewaarde behouden.

Waterafstotend: In Nederland zijn de meeste kruipruimten vochtig of gewoon ronduit nat. Er kan zelfs een deel van het jaar een laag water onder uw vloer staan. Daarom is het belangrijk dat het gekozen materiaal goed tegen vocht kan en zijn isolatiewaarde net zo hoog blijft in een vochtige omgeving.

3. Kies uw vloerisolatie specialist

Woningisolatie is vakwerk. Verkeerd aangebrachte isolatie levert u niet de beoogde besparing en kan zelfs voor vervelende vochtproblemen zorgen. Laat het isoleren van uw woning daarom over aan een specialist. Maar wie moet u kiezen?

Vraag meerdere offertes op bij diverse vloerisolatie specialisten in uw omgeving. Zo kunt u de aangeboden methodes en materialen goed vergelijken. Dit is niet altijd even makkelijk door de verschillende termen en vakjargon die op de offerte gebruikt worden.

Wij helpen u graag bij het vergelijken van de offertes, zodat u een weloverwogen keus kunt maken. Op deze pagina leggen we de belangrijkste en meest gebruikte termen uit: Vloerisolatie offertes vergelijken.

Reactie plaatsen