Kruipruimte isoleren? Er zijn verschillende methodes
26 augustus 2021 

Kruipruimte isoleren? Er zijn verschillende methodes

Uw kruipruimte isoleren is altijd een goed idee. Ongemerkt komt er veel kou en vocht vanuit de kruipruimte in uw woning. Dit zorgt voor een onaangenaam gevoel, waardoor u eerder de verwarming aan zet en misschien wel een aantal graadjes hoger stookt dan eigenlijk nodig is.

Een ongeïsoleerde kruipruimte zorgt voor een hoge energierekening, dat is zeker. Daarom levert kruipruimte isolatie u direct geld op. Het isoleren van uw kruipruimte is een vrij eenvoudige ingreep, die over het algemeen in één dag klaar is. U heeft er weinig tot geen overlast van.

Na het isoleren van uw kruipruimte begint u direct met besparen op uw energierekening. Er zijn verschillende methodes om uw kruipruimte te isoleren. Welke methode voor u het beste is, hangt van verschillende factoren af. Geen huis is hetzelfde, daarom is isoleren wat ons betreft maatwerk.
In deze blog geven we u inzicht in de verschillende methodes voor het isoleren van uw kruipruimte.

Kruipruimte isolatie methodes

Er zijn verschillende methodes om uw kruipruimte te isoleren. Afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal, wordt de isolatielaag aangebracht direct onder uw vloer of op de bodem van uw kruipruimte. Daardoor is kruipruimte isolatie onder te verdelen in bodemisolatie en vloerisolatie.

Er zijn tegenwoordig enorm veel isolatiematerialen beschikbaar om uw kruipruimte mee te isoleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
Isolatiechips
• Isolatieparels
• Schelpen
Isolatiefolie
• Jetspray
Polystyreen platen
PUR schuim

Kruipruimte isoleren met Jetspray

Welke methode in uw kruipruimte het beste resultaat geeft, is afhankelijk van allerlei factoren. Wij gaan altijd voor maximale energiebesparing en geven u daarom advies op maat. Wij kijken daarbij naar uw woning als geheel, maar ook naar de situatie in uw kruipruimte en de eventuele ongemakken die u in uw woning ervaart, zoals vochtproblemen of schimmelvorming.

De uiteindelijk gekozen methode is onder anderen afhankelijk van de diepte van uw kruipruimte, de hoeveelheid vocht in uw kruipruimte en de staat van de onderkant van uw vloer.

Isoleren van een lage kruipruimte

Een lage kruipruimte is lastig te isoleren. Zeker als de onderkant van de vloer moet worden geïsoleerd is er voldoende ruimte nodig om het isolatiemateriaal aan te brengen. Het meest ideale is een kruipruimte van zo’n 40 tot 80 centimeter hoog. Maar er zijn ook kruipruimtes waar het niet eens mogelijk is om in rond te kruipen. Sommige zijn zelfs maar 10 centimeter hoog. Maar ook voor deze ruimtes hebben we een goede isolatie methode.

Het spreekt voor zich dat er in een hoge kruipruimte meer mogelijk is dan in een lage ruimte. Als het niet mogelijk is om goed in de ruimte te bewegen zult u automatisch uitkomen bij de bodemisolatie methodes. Afhankelijk van de hoogte kunnen we hier gebruikmaken van isolatiechips of isolatieparels. Deze kunnen van bovenaf in de kruipruimte geblazen worden. Dit kan via het kruipluik of via gaten in de vloer, als het niet mogelijk is om de kruipruimte te betreden.

Hoe hoger de kruipruimte, hoe meer er mogelijk is. Natuurlijk kunt u nog steeds gebruikmaken van isolatiechips, maar u kunt ook kiezen voor isolatiemateriaal dat direct tegen de onderkant van uw vloer wordt bevestigd.

kruipruimte isolatie met DroCom isolatiechips

Isoleren van een vochtige of zelfs natte kruipruimte

In Nederland komen we heel wat vochtige of zelfs ronduit natte kruipruimtes tegen. U bent echt niet de enige die (soms) een laag water onder uw vloer heeft staan. Dit vocht blijft helaas niet netjes in de kruipruimte, maar komt net zo makkelijk uw woning binnen. Hier zorgt het voor een onaangenaam woonklimaat, een muffe lucht en laat uw energierekening flink oplopen.

Het isoleren van een vochtige kruipruimte vraagt speciale aandacht. Niet elk isolatiemateriaal is hier geschikt. Het materiaal moet uiteraard bestand zijn tegen vocht, maar het moet ook uw vochtprobleem verhelpen.

Vroeger werden er veel schelpen gebruikt voor kruipruimte isolatie. Dit werkt goed, zolang het waterpeil niet boven de schelpen uitkomt. Dan bent u in één keer al uw voordelen kwijt. Gelukkig zijn er tegenwoordig moderne isolatiematerialen beschikbaar. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de DroCom isolatiechips. Deze chips hebben alle voordelen van schelpen, maar zijn zo licht dat ze op water blijven drijven. Ze behouden daardoor hun effectiviteit en uw kruipruimte blijft altijd toegankelijk.

Het toepassen van vloerisolatie, aan de onderzijde van uw vloer, is in een vochtige kruipruimte minder effectief. U zult nog steeds problemen blijven ondervinden van het vocht, wat door vloerisolatie niet helemaal tegengehouden kan worden. Bodemisolatie met isolatiechips houdt het vocht op de bodem vast, de luchtlaag onder uw vloer zal droog en warm worden.

Vloerisolatie toepassen in uw kruipruimte

Is uw kruipruimte groot genoeg om vrij in te bewegen? Dan is het toepassen van vloerisolatie mogelijk. Afhankelijk van het materiaal en de staat van uw vloer kan er direct aan de onderzijde van uw vloer een laag isolatiemateriaal worden aangebracht.

Houd hierbij wel rekening met de toegankelijkheid van uw kruipruimte. Er lopen allerlei belangrijke leidingen, afvoerbuizen en elektra onder uw vloer. Grote kans dat u er vroeg of laat bij moet zijn voor werkzaamheden. Is uw vloer voorzien van fragiele isolatiefolie, dan loopt u het risico deze laag te beschadigen, waardoor het zijn werking zal verliezen.

Zeker bij een Kwaaitaal vloer wil u geen vaste laag vloerisolatie aanbrengen. De staat van de vloer moet in de gaten gehouden worden. Laat u er een laag PUR schuim overheen spuiten, dan is de betonvloer niet meer te zien.

kruipruimte isoleren kwaaitaal vloer

Welke isolatie is geschikt voor uw kruipruimte?

Welke isolatie in uw kruipruimte het hoogste rendement oplevert, is niet zo te zeggen. Hierbij spelen allerlei factoren mee. De isolatiespecialist van Helmwijk B.V. komt graag bij u kijken en geeft u persoonlijk advies. Woningisolatie is bij ons maatwerk en wij gaan altijd voor de hoogst haalbare besparing.

Bent u benieuwd wat kruipruimte isolatie u op kan leveren? Vraag vrijblijvend advies aan de isolatiespecialist voor uw kruipruimte isolatie. 

Reactie plaatsen