5 tips voor een warm huis deze winter
02 september 2022 

5 tips voor een warm huis deze winter

Hoe gaat u uw huis warm houden deze winter? Steeds meer mensen krijgen moeite met het betalen van de energierekening en dan moeten de echte dure maanden nog komen. Uw verwarming is de grootste gasverbruiker in huis. Alternatieve manieren van verwarmen werken vaak op elektriciteit, maar ook dat is prijzig tegenwoordig. Zeker als u het niet zelf op kunt wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Hoe minder energie u nodig heeft om uw woning aangenaam warm te maken, hoe beter.

In de winter zijn de dagen korter en buiten voelt het guur. Juist tijdens de wintermaanden is het belangrijk dat uw woning een fijne plek is. Daarom geven we u in deze blog 5 tips om uw woning deze winter aangenaam warm te houden én ook nog eens honderden euro’s per jaar te besparen op de energierekening.

Tip 1: Houd de warmte binnen

Ziet u zichzelf al heerlijk zitten, op de bank onder een dekentje? Dat is natuurlijk heel knus, maar u zult ook een keer onder die deken uit moeten. Een kil en koud huis voelt niet fijn én is niet gezond. De verwarming helemaal uit zetten raden we dan ook niet aan.

Onder de twaalf graden kunnen er vochtproblemen optreden in uw woning. Vooral in huizen die niet goed geïsoleerd zijn is deze kans groot. Schimmels en huisstofmijt krijgen vrij spel, wat een ongezonde leefomgeving veroorzaakt. Daarnaast loopt u het risico dat de leidingen in de winter kunnen bevriezen, met alle schade van dien. Laat de verwarming daarom altijd minimaal op twaalf graden staan.   

Het belangrijkste is dat u de warmte die uw cv-ketel produceert binnen weet te houden. Dit doet u met hoogwaardige:

Goede woningisolatie is de belangrijkste tip als het gaat om een aangenaam warm huis in de winter. Daarnaast brengt u uw stookkosten drastisch naar beneden. Ook als u overstapt op alternatieve manieren van verwarmen, zoals een warmtepomp, profiteert u van goede isolatie. Elektrisch verwarmen kost meer stroom, waardoor uw energierekening alsnog op kan lopen. Met goede isolatie zult u hoe dan ook besparen.

Warm huis ramen

Tip 2: Kunststof kozijnen en/of beter geïsoleerd glas

Zijn uw kozijnen aan vervanging toe? Een goed moment om na te denken over kunststof kozijnen met beter geïsoleerd glas. Kunststof kozijnen hebben allerlei voordelen zoals weinig onderhoud. Maar ze hebben ook een uitstekende isolerende werking. Dat komt goed uit als u uw energiekosten naar beneden wilt krijgen.

Een warm huis begint niet met een goede verwarming, maar met goede isolatie. Zorg daarom dat uw ramen voorzien zijn van isolerend glas. Enkel glas vervangen door dubbel glas is al een flinke stap vooruit. Heeft u de mogelijkheid, dan is een upgrade naar driedubbel glas een nog betere optie.

Tip 3: Voorkom tocht in huis

Ondanks een prima temperatuur in huis kunt u toch een onaangenaam kil gevoel krijgen. De oorzaak hiervan is meestal tocht. Via kleine gaatjes of kiertjes kan enorm veel warmte ontsnappen. Dat is natuurlijk zonde van de energie.

Niet goed sluitende deuren en ramen kunnen de oorzaak zijn. Dit lost u vrij eenvoudig op met tochtstrips. Maar ook uw muren kunnen de oorzaak zijn van een onaangename luchtstroom in huis. Bij de bouw kunnen er naden en kieren ontstaan zijn in hoeken en rond kozijnen. Uw spouwmuren laten isoleren met Helmfoam is de oplossing. Dit vriendelijke isolatiemateriaal vult eenvoudig uw volledige spouwmuur op en dicht daarbij alle naden en kieren af. Een tochtig huis behoort tot het verleden.

Tip 4: Gebruik de warmte effectief

Verwarm geen ruimten waar u niet bent. Het dichthouden van deuren in de winter scheelt veel warmteverlies. Zo blijft de warmte beter op de plek waar u het nodig heeft. Vaak is het niet nodig om slaapkamers te verwarmen, net als een zolder die enkel als opslag wordt gebruikt geen verwarming nodig heeft.

Zorg in de ruimten waar u wel warmte wilt, dat de radiatoren zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. Geef ze alle ruimte om hun warmte uit te stralen. Zet dus geen grote bank of kast voor uw radiator.

Om te voorkomen dat een deel van de warmte direct via de buitenmuur ontsnapt, kunt u radiatorfolie achter uw verwarming plaatsen. Zo weerkaatst de warmte terug uw woning in en profiteert u meer van de warmte die uw radiatoren produceren. Een rol radiatorfolie heeft u al vanaf een paar euro.  

De warmte op tijd tegenhouden is een effectieve manier om uw energierekening naar beneden te krijgen. Gebruikt u de zolder alleen als opslag? Stop stijgende warmte op tijd, voor het uw zolder verwarmt. Zoldervloer- of tussenvloerisolatie helpt u om nog effectiever te verwarmen.

Warm huis verwarming laag

Tip 5: Alle kleine beetjes helpen

Natuurlijk kent u de meeste tips om energie te besparen ondertussen wel. Maar alle kleine beetjes helpen. Zo kunt u kou effectief buiten houden met fijne gordijnen of een rolgordijn. Let er uiteraard wel op dat ze niet voor uw verwarming hangen. Kaarsen staan niet alleen gezellig, maar produceren ook verrassend veel warmte.

De verwarming een graadje lager zetten en een gezellige, dikke trui aantrekken is een veelgehoorde tip. Vergeet daarbij vooral uw voeten niet. Warme voeten geven u een aangenaam gevoel. Een paar fijne sloffen helpen hierbij, maar ook een vloerkleed in uw zithoek houdt uw voeten warmer.

We helpen u graag warm de winter door. De isolatiespecialisten van Helmwijk geven u persoonlijk advies, zodat u het maximale uit uw woningisolatie kunt halen. Vraag vandaag nog uw vrijblijvende offerte aan en ontdek hoeveel u kunt besparen met goede isolatie. 

Reactie plaatsen