Spouwmuurisolatie checklist: Alles waar u op moet letten, handig op een rij
29 juli 2022 

Spouwmuurisolatie checklist: Alles waar u op moet letten, handig op een rij

Spouwmuurisolatie krijgt vaak niet als eerste de aandacht. Veel woningeigenaren pakken eerst het dak aan als het om woningisolatie gaat. Dit is natuurlijk een logische redenatie. Via een ongeïsoleerd dak gaat veel warmte verloren.

Warme lucht stijgt, maar het komt daarbij wel eerst langs de muren. Is uw spouwmuur niet of niet goed geïsoleerd, dan raakt u hier al veel warmte kwijt. Dit zorgt voor een hoge energierekening. Daarom is spouwmuurisolatie een zeer interessante manier om uw woning beter te isoleren.

Wilt u uw spouwmuren beter isoleren? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden om optimaal rendement te behalen. We zetten ze in deze blog voor u op een rij.

1. Isolatie van de gevel of de spouw?

U wilt graag spouwmuurisolatie, maar heeft uw woning wel een spouwmuur? Woningen met een bouwjaar van voor 1920 zijn over het algemeen niet voorzien van een spouw. Wilt u beter geïsoleerde muren, dan kan dit gedaan worden met gevelisolatie aan de binnen- of buitenzijde.

Woningen uit 1920 tot 1976 zijn over het algemeen voorzien van een spouwmuur. Hier werd nog niet standaard bij de bouw isolatiemateriaal in aangebracht. De spouw is vaak smal, maar wel geschikt om isolatiemateriaal in aan te brengen.

Woningen die gebouwd zijn tussen 1977 en 1991 kregen bij de bouw al een laag spouwmuurisolatie mee. Dit materiaal is lang niet zo goed als de moderne isolatiematerialen. De kans is groot dat deze materialen hun werking al deels verloren zijn. Na-isoleren is hier een goede optie. De spouwmuur wordt bijgevuld, zodat er een mooie, nieuwe isolatielaag ontstaat met een hoge isolatiewaarde.

Woningen die na 1991 gebouwd zijn, hebben onder het algemeen goede spouwmuurisolatie meegekregen bij de bouw. U hoeft hier meestal niets meer aan te doen.


Gevelisolatie in plaats van spouwmuurisolatie

Is spouwmuurisolatie bij uw woning niet mogelijk, dan is gevelisolatie een optie. Gevelisolatie wordt aangebracht aan de buitenzijde van de woning. Bij sommige woningen is er een vergunning vereist om gevelisolatie te mogen plaatsen. Dit kunt u navragen bij uw gemeente. Soms is gevelisolatie aan de buitenzijde niet toegestaan, zoals bij een monumentaal pand. U mag het aanzicht van het pand niet veranderen.

Een andere optie is isolatie van de binnenmuur. Hier is nooit een vergunning voor vereist. Bij deze vorm van isoleren wordt er een isolatielaag aangebracht aan de binnenzijde van uw muur. U heeft hier alle ruimte om een dikke laag isolatie aan te brengen, zodat de gewenste isolatiewaarde altijd gehaald wordt. Houdt er rekening mee dat u met binnenmuurisolatie wel een gedeelte van uw binnenruimte kwijtraakt.

2. Krijgt u subsidie voor spouwmuurisolatie?

Het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie is een eenmalige investering. U verdient deze investering vanzelf weer terug. Komt u in aanmerking voor subsidie, dan kunt u uw investering nog sneller terugverdienen. Dat is natuurlijk goed nieuws.

Vanuit de overheid en diverse gemeenten wordt het nemen van duurzame maatregelen gestimuleerd. Het is goed om hiervan op de hoogte te zijn als u uw woning wilt laten voorzien van spouwmuurisolatie. Een van de voorwaarden kan bijvoorbeeld zijn dat u twee duurzame maatregelen moet combineren om in aanmerking te komen. Dit kan een goede reden zijn om niet alleen uw spouwmuur te laten isoleren, maar ook meteen uw dakisolatie of vloerisolatie mee te nemen in de offerte.

Welke subsidies er beschikbaar zijn wisselt. De isolatiespecialist van Helmwijk is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kan u precies vertellen waar u voor in aanmerking komt.


3. Is uw spouwmuur al eerder geïsoleerd?

Afhankelijk van het bouwjaar kan er bij de bouw al een isolatielaag zijn aangebracht, maar ook eerdere bewoners kunnen de spouwmuur gevuld hebben voor een betere isolatie. Weet u niet zeker wat er zich in de spouw bevindt? Met een endoscopisch onderzoek bekijkt de isolatiespecialist de staat van uw spouwmuur.

Zo wordt meteen duidelijk of er al isolatiemateriaal in de spouw aanwezig is, wat de staat daarvan is en met welk materiaal de isolatie uitgevoerd is. Daarnaast kijkt de isolatiespecialist ook naar eventuele vervuiling in de spouw, zoals bouwafval en cementbaarden die voor koudebruggen kunnen zorgen.

Als duidelijk is hoe de huidige staat van uw spouwmuur is, kan er een passend plan worden opgesteld voor het isoleren van uw spouwmuur. Isoleren is voor ons maatwerk, want alleen dan krijgt u een maximale besparing op uw energierekening.

4. Zorg voor goede ventilatie

Vroeger dacht men dat een spouwmuur niet helemaal opgevuld mocht worden met isolatiemateriaal, omdat hij dan niet meer kon ventileren. Een muur moest kunnen ademen, want anders kon de muur niet drogen en zou er vochtdoorslag en schimmel ontstaan. Dit is een fabel. Een spouwmuur mag volledig gevuld worden met isolatiemateriaal.

Een woning ademt namelijk niet via de muren. Al moet er wel goed geventileerd worden, maar dit gebeurt niet via de spouw. Moderne isolatiematerialen zijn waterafstotend en voorkomen daarmee vochtdoorslag. Een muur zal ook niet drogen via de spouw, maar gewoon door verdamping als de zon begint te schijnen.

Schimmelvorming op de binnenmuur ontstaat door overmatig vocht en condensatie op koude oppervlakken. Een koude muur kan een plek zijn waar vocht neerslaat. Na het aanbrengen van spouwmuurisolatie blijft de binnenmuur langer warm. Zorgt u daarbij ook voor voldoende ventilatie, dan zou de condensatie drastisch moeten verminderen en daarmee het schimmelprobleem verhelpen.

Waar u wel op moet letten is de ventilatie van de kruipruimte. Deze loopt vaak via de spouwmuur. Wanneer de hele spouw wordt opgevuld is er geen ventilatie meer mogelijk. Er zullen dan nieuwe ventilatiekanalen moeten worden aangelegd om uw kruipruimte goed te ventileren.

5. Persoonlijk advies en offerte voor spouwmuurisolatie

Wij zijn ervan overtuigd dat woningisolatie maatwerk is. U heeft uw wensen en uw woning heeft bepaalde behoeften. Om het maximale uit uw isolatie te halen, geven wij u advies op maat. Hierbij wordt goed gekeken naar de mogelijkheden voor uw spouwmuur en welke opties voor u het meest rendabel zijn. Daarbij wordt het beste isolatiemateriaal gekozen.

Bij Helmwijk laten we u graag zo duidelijk mogelijk zien wat woningisolatie u op gaat leveren. Daarom berekenen we graag welke isolatiewaarde u kunt bereiken. Vraag uw volledig vrijblijvende offerte aan en ontdek wat spouwmuurisolatie u oplevert.

Reactie plaatsen