Spouwmuurisolatie bijvullen, wanneer is dat nodig?
22 juli 2022 

Spouwmuurisolatie bijvullen, wanneer is dat nodig?

Spouwmuurisolatie bijvullen is een goede manier om de werking van uw huidige isolatie naar een hoger niveau te tillen. Is uw woning gebouwd tussen 1920 en 1976? Dan is uw woning over het algemeen bij de bouw al voorzien van een spouwmuur. Deze spouw werd nog niet standaard voorzien van isolatiemateriaal, maar dit kan wel later door een van de bewoners voor u gedaan zijn.

Is uw woning gebouwd tussen 1977 en 1991, dan is er bij de bouw wel een isolatielaag aangebracht. Deze isolatie was voor deze tijd een flinke stap vooruit, maar vergeleken met de huidige isolatiematerialen kunnen de isolatiewaarden een stuk hoger.

Woningen die gebouwd zijn na 1991, hebben over het algemeen goed geïsoleerde muren waar u niets meer aan hoeft te doen. Twijfelt u over de werking van uw spouwmuurisolatie, dan kunt u natuurlijk altijd een isolatiespecialist vragen uw isolatie te beoordelen.

Waarom spouwmuurisolatie bijvullen?

Oude spouwmuurisolatie kan door de jaren heen zijn werking verliezen. We zien regelmatig oude lagen spouwmuurisolatie die naar beneden gezakt zijn of zelfs helemaal verpulveren. Hierdoor ontstaan lege plekken in de spouw, waar geen isolatiemateriaal meer aanwezig is. De isolatiewaarde van uw spouwmuurisolatie gaat hierdoor flink naar beneden. U kunt zelfs last krijgen van vochtproblemen in huis, door de koudebruggen die hierbij ontstaan.

Deze lege plekken bijvullen is een manier om uw spouwmuurisolatie weer zijn werk te laten doen. Is uw muur nog voorzien van oude spouwmuurisolatie? Dan is de kans groot dat u met het na-isoleren van uw spouwmuur een hoge besparing kunt behalen. De moderne isolatiematerialen zijn flink verbeterd, waardoor er met een dunnere laag een hogere isolatiewaarde te behalen valt. De isolatiespecialist kan u precies vertellen welk isolatiemateriaal er nu in uw spouwmuur zit en hoeveel er voor u valt te winnen met het bijvullen van uw spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie bijvullen

Voordelen van bijvullen spouwmuurisolatie

Het bijvullen van uw spouwmuurisolatie heeft veel voordelen. Dit bijvullen wordt ook wel na-isoleren genoemd. Dit betekent dat u uw spouwmuur opnieuw of beter gaat isoleren. Wilt u maximaal besparen met woningisolatie? Dan is het soms noodzakelijk om uw oude spouwmuurisolatie te verbeteren met moderne isolatiematerialen.

Wij gaan altijd voor maximale besparing. Daarbij is het gebruik van moderne isolatiematerialen essentieel om de isolatiewaarden enorm te verbeteren. Op plekken waar het oude isolatiemateriaal verzakt is, verliest u veel warmte.   

Het bijvullen van uw spouwmuurisolatie heeft dan ook veel voordelen. De moderne isolatiematerialen gaan veel langer mee dan vroeger. Daardoor is het een eenmalige investering voor de rest van de levensduur van uw woning. In de jaren ’80 en ’90 was dit wel anders. De isolatiematerialen die toen gebruikt werden, hadden een beperkte levensduur en zijn ondertussen veel van hun werking verloren. Het verbeteren van uw spouwmuurisolatie is dan ook zeker rendabel.

Waarom spouwmuurisolatie bijvullen een goed idee is?

  • U geniet van een aangenaam warme woning;
  • Uw energierekening gaat duidelijk omlaag;
  • Moderne isolatiematerialen dichten echt alle naden en kieren af;
  • Hogere isolatiewaarde dan met oude isolatiematerialen;
  • Eenmalige investering die u binnen enkele jaren terugverdient.

Hoe wordt spouwmuurisolatie bijgevuld?

Het bijvullen van uw spouwmuurisolatie is een kleine ingreep waar u weinig te geen overlast van heeft. De meeste woningen kunnen binnen één dag volledig voorzien worden van na-isolatie. De werkzaamheden worden aan de buitenzijde van uw woning uitgevoerd. Er worden kleine gaatjes gemaakt in de voegen van het metselwerk. Hierdoor wordt met een speciale machine het isolatiemateriaal in de muur gebracht. Daarna worden de gaatjes weer netjes afgedicht.


Wij werken met Helmfoam. Dit speciale isolatieschuim vult uw hele spouwmuur uitstekend op. Oude isolatielagen worden samengedrukt, zodat er een nieuwe, egale isolatielaag ontstaat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld PUR schuim, zet dit materiaal niet uit. U hoeft dus niet bang te zijn voor schade aan spouwbladen en ramen. Helmfoam wordt geproduceerd zonder schadelijke stoffen en is geheel geurneutraal en onschadelijk voor uw gezondheid.

Uw spouwmuurisolatie bijvullen?

Twijfelt u of uw huidige spouwmuurisolatie beter kan? Als uw woning bij de bouw voorzien is van een laag spouwmuurisolatie, dan kan deze zeker bijgevuld worden om tot een hogere isolatiewaarde te komen. Onze isolatiespecialist komt graag uw spouw inspecteren en u van persoonlijk advies voorzien.

Bent u benieuwd hoe het bijvullen van spouwmuurisolatie in zijn werk gaat? Ontdek hier de werking van Helmfoam.

Reactie plaatsen