Het beste isolatiemateriaal voor uw vloer? Deze factoren zijn bepalend
14 oktober 2022 

Het beste isolatiemateriaal voor uw vloer? Deze factoren zijn bepalend

U zoekt het beste isolatiemateriaal voor uw vloer. Helaas is er niet één isolatiemateriaal aan te wijzen die voor alle vloeren het beste resultaat levert. Welk materiaal het beste werkt voor uw vloerisolatie is afhankelijk van allerlei factoren en natuurlijk uw wensen.

U wilt uiteraard maximaal profiteren van alle voordelen die goede vloerisolatie u te bieden heeft:

  • Lagere stookkosten;
  • De warmte wordt langer vastgehouden;
  • Hoger wooncomfort;
  • Muffe geur en vochtproblemen worden verholpen;
  • Relatief lage investering;
  • Snelle plaatsing;
  • Beter voor het milieu.

De keus voor het beste isolatiemateriaal en een correcte plaatsing laat u van al deze voordelen genieten. In deze blog bespreken we een aantal belangrijk factoren die meespelen in uw keus.


Uit welke materialen kunt u kiezen voor vloerisolatie?

Er zijn allerlei isolatiematerialen beschikbaar, maar niet alle materialen zijn even geschikt voor vloerisolatie. In uw kruipruimte lopen waarschijnlijk diverse kabels, leidingen en afvoerbuizen. Deze wilt u bereikbaar houden voor onderhoud en andere werkzaamheden. Een isolatiemateriaal dat de complete onderzijde van uw vloer afsluit, is daardoor minder geschikt.

Daarnaast zijn niet alle isolatiematerialen bestand tegen vocht. Ze verliezen een deel van hun werking als ze nat worden. Dat is in een vochtige of ronduit natte kruipruimte natuurlijk niet handig.

Om u een idee te geven, hebben we hier de bekendste isolatiematerialen op een rij gezet:

Hoe gaat u de vloer isoleren?

Uw vloerisolatie kan op verschillende manieren worden aangebracht, onder uw vloer of bovenop uw vloer. Als uw woning over een kruipruimte beschikt, heeft het altijd de voorkeur uw vloer aan de onderzijde te isoleren. Wanneer u de isolatie bovenop uw vloer zou aanbrengen moet u rekening houden met de ruimte die deze isolatielaag inneemt. U zult wellicht deuren en kozijnen moet aanpassen. Vloerisolatie aan de bovenzijde van uw vloer aanbrengen is een arbeidsintensieve klus waar u relatief veel ongemak van kunt ervaren.

Vloerisolatie aanbrengen aan de onderzijde van uw vloer is de meest efficiënte manier, die weinig tot geen overlast met zich meebrengt. De hoogte van uw kruipruimte is wel een bepalende factor voor het isolatiemateriaal dat aangebracht kan worden. Voor veel materialen is namelijk een minimale hoogte van 50 centimeter nodig om het goed aan te kunnen brengen. In hele kleine ruimtes onder uw vloer kunnen isolatieparels worden aangebracht. Die passen ook in niet toegankelijke kruipruimten.

Kiest u vloerisolatie of bodemisolatie?

Vloerisolatie en bodemisolatie worden vaak in één adem genoemd. Toch zijn dit twee verschillende manieren van isoleren. Een andere vraag om te overwegen is dan ook: kiest u voor vloerisolatie of bodemisolatie? Bij vloerisolatie wordt de isolatielaag aan de onderzijde van uw vloer geplaatst. Bodemisolatie is een laag isolatiemateriaal op de bodem van uw kruipruimte.

Is uw woning bij de bouw al voorzien van een (dunne) laag vloerisolatie, dan kan bodemisolatie de isolatiewaarde flink verhogen. Daarnaast is het zeer geschikt voor vochtige kruipruimtes. Het vocht wordt door bodemisolatie direct op de bodem vastgehouden, zodat het niet langer in uw woning voor vochtproblemen kan zorgen. De luchtlaag tussen de bodemisolatie en uw vloer wordt warmer en droger.

beste isolatiemateriaal houten vloer

Heeft u een houten of betonnen vloer?

Het materiaal van uw vloer is ook een bepalende factor voor uw keus. Onder een houten vloer brengt u een ander isolatiemateriaal aan dan onder een betonnen vloer. Een houten vloer heeft een ademend isolatiemateriaal nodig om schimmelvorming, houtrot en vochtproblemen te voorkomen. Bij een betonnen vloer kunt u ook kiezen voor niet ademende isolatiematerialen zoals PIR of EPS.

Pas wel op met het gebruik van gespoten isolatiematerialen zoals PUR schuim. Niet alleen voor uw gezondheid, maar ook wanneer uw woning een Kwaaitaalvloer of Mantavloer heeft. Deze vloeren kunnen last hebben van betonrot. Zou u deze vloer vanaf de onderzijde afsluiten met een dikke, niet verwijderbare isolatielaag, dan kunt u de staat van uw vloer niet meer in de gaten houden. Ook bij verkoop willen de makelaar en de nieuwe eigenaar de staat van de vloer beoordelen. Dat is met een laag gespoten isolatiemateriaal niet meer mogelijk.

Heeft u vochtproblemen vanuit uw kruipruimte?

Ervaart u vochtproblemen in huis? Een muffe geur of schimmelplekken in uw meterkast of op de muren zijn hier voorbeelden van. Deze problemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een vochtige kruipruimte is in Nederland geen uitzondering. Bij diverse woningen staat zelf permanent een laag water in de kruipruimte.

Wordt het probleem veroorzaakt door optrekkend vocht via uw muren, dan zal dit verholpen moeten worden. Komt het vochtprobleem door vocht in uw kruipruimte, dan kan dit worden opgelost met bodemisolatie. Vroeger werden schelpen veel toegepast als bodemisolatie. Ze vormen een egale isolerende laag op de bodem van de kruipruimte. Maar zodra het water boven de schelpen stijgt, verliezen ze hun isolatiewaarde. Het moderne alternatief voor schelpen is DroCom isolatiechips.

Deze lichtgewicht isolatiechips bieden u veel voordelen. Ze vormen een prachtige isolerende laag onder uw vloer en blijven drijven op een eventuele laag water in uw kruipruimte. De prestaties zijn keer op keer bewezen. DroCom isolatiechips geven de hoogste isolatiewaarde in hun klasse.

Heeft u last van ongedierte in uw kruipruimte?

Muizen, ratten en ander ongedierte vinden vaak hun weg naar uw kruipruimte. Heeft u last van ongedierte in uw kruipruimte, dan is het plaatsen van isolatiefolie of thermokussens af te raden. Deze worden kapot gebeten door de dieren, waarna ze hun isolerende werking verliezen.

Natuurlijk kunnen er speciale roosters voor de ventilatieopeningen worden geplaatst om deze dieren tegen te houden. Ze komen zelfs via de kleinste kieren en naden binnen.

Beste isolatiemateriaal muizen

De toegankelijkheid van uw kruipruimte

De kruipruimte onder uw woning is over het algemeen een plek waar veel leidingen, kabels en buizen lopen. Hier wilt u bij kunnen voor werkzaamheden of bij lekkages. Een kruipruimte die onbegaanbaar wordt door de aangebrachte isolatielaag is niet praktisch.

Heeft u veel leidingen en kabels in uw kruipruimte lopen? Dan is het plaatsen van thermokussens of isolatieplaten geen goede optie. Thermokussens zijn kwetsbaar en kunnen beschadigen als u in de kruipruimte bezig bent. Leidingen die door de vloer naar boven lopen kunnen het moeilijk maken om isolatieplaten naadloos aan te brengen. Er is een egale isolatielaag nodig voor het beste resultaat. Die kan niet worden bereikt als er veel onderbrekingen zijn door bijvoorbeeld afvoerbuizen. Er kan hier beter worden gekozen voor een ander isolatiemateriaal.

Het beste isolatiemateriaal voor uw vloer

We hebben u een aantal belangrijke factoren laten zien waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van het beste isolatiemateriaal voor uw vloer. Vindt u het lastig om de beste vloerisolatie te kiezen? Laat de isolatiespecialist met u meekijken.

De isolatiespecialist van Helmwijk B.V. voorziet u graag van persoonlijk advies.

Reactie plaatsen