Isoleren van een Kwaaitaal vloer of Mantavloer

Isoleren van een Kwaaitaal vloer of Mantavloer

Heeft u een Kwaaitaal vloer of Mantavloer en overweegt u vloerisolatie? Vloerisolatie is een investering die u doet voor de komende jaren. U gaat ervan uit dat u, nadat u de investering hebt terugverdiend, nog jaren kunt genieten van de vele voordelen die vloerisolatie u biedt. Maar hoe zit het als u een Kwaaitaal vloer of Mantavloer heeft?

Kwaaitaal vloeren en Mantavloeren staan erom bekend dat ze zeer gevoelig zijn voor betonrot. De betrouwbaarheid en levensduur van uw vloer neemt hierdoor sterk af. Investeren in vloerisolatie is dan waarschijnlijk niet het eerste waar u aan denkt.
Maar toch kan de juiste manier van isoleren u helpen dit vervelende probleem te verminderen.

Wat is een Kwaaitaal vloer?

In de periode 1965 tot 1983 werden veel woningen in Nederland voorzien van een zogenaamde Kwaaitaal vloer. Deze prefab vloeren werden gemaakt door de firma Kwaaitaal in Rotterdam. Om de productie te verdubbelen werd gebruik gemaakt van calciumchloride om het beton sneller uit te laten harden. Helaas veroorzaakte deze stof na verloop van tijd corrosie van de wapening in de betonnen vloer. Deze corrosie drukt de betonlaag kapot waardoor het proces nog meer versneld wordt.
Uw Kwaaitaal vloer zal snel aan sterkte verliezen.

Vocht versnelt het corrosieproces nog meer. Een vochtige kruipruimte is dan ook niet bevorderlijk.

kwaaitaalvloer en mantavloer

Bron: verbouwkosten.com

 

Wat is een Mantavloer?

Een Mantavloer is te vergelijken met een Kwaaitaal vloer. Beiden hebben last van betonrot door het toegevoegde calciumchloride. Een Mantavloer bestaat uit elementen met betonbalken waartussen een dunne vloerplaat zit. Het beton is voorzien van wapening die de trekkracht in het beton opneemt. Ook hier roest de wapening, waardoor de vloer snel aan sterkte verliest en zelfs kan instorten.

Isolatie vertraagt de corrosie in Kwaaitaal vloeren en Mantavloeren

Het roesten van de wapening in zowel de Kwaaitaal vloer als de Mantavloer wordt veroorzaakt door het chemische proces dat plaatsvindt tussen calciumchloride, zuurstof en vocht. Het calciumchloride en de zuurstof kunnen niet weggenomen worden. Het vocht wel!

De relatieve luchtvochtigheid in de kruipruimte versnelt het corrosie proces enorm. Het is dan ook zaak om het vocht zoveel mogelijk uit te kruipruimte te verdrijven. Het toepassen van DroCom bodemisolatie vormt hier de oplossing. DroCom isolatiechips zorgen ervoor dat het vocht en condens op de bodem van de kruipruimte blijft. De luchtlaag boven de isolatiechips wordt droog. Hierdoor wordt het chemische proces, wat de roest in de wapening veroorzaakt, enorm vertraagd.

Kwaaitaalvloer isoleren

Bodemisolatie beter dan vloerisolatie bij Kwaaitaal vloeren en Mantavloeren

Uw Kwaaitaal vloer of Mantavloer is een punt van aandacht als u uw woning wilt verkopen. De potentiële koper of de makelaar zal zeker de conditie van de vloer willen zien. Heeft u de onderzijde van uw vloer geïsoleerd met PUR schuim, isolatieplaten of andere isolatiematerialen waardoor de onderzijde van uw vloer niet meer te zien is? Dit zou de verkoop van uw woning in de weg kunnen staan.
Isoleer daarom altijd uw Kwaaitaal vloer of Mantavloer door middel van DroCom bodemisolatie. Dit isolatiemateriaal laat uw vloer volledig zichtbaar. Ook uw kruipruimte blijft toegankelijk. U schuift de isolatiechips eenvoudig opzij en kunt uw hele kruipruimte betreden.

Daarnaast is bodemisolatie de beste oplossing tegen vocht in uw kruipruimte. En vooral deze eigenschap is bij Kwaaitaal vloeren en Mantavloeren een belangrijk gegeven.

Eigenschappen van DroCom bodemisolatie die helpen uw vloer te beschermen:
  • De luchtlaag boven de bodemisolatie wordt warmer en droger
  • Vocht wordt gevangen op de bodem van de kruipruimte
  • De kruipruimte blijft volledig toegankelijk
  • De onderzijde van uw vloer blijft zichtbaar en daardoor controleerbaar bij inspectie of verkoop
  • De luchtvochtigheid daalt, waardoor het corrosieproces in de vloer wordt afgeremd

Meer weten over het isoleren van Kwaaitaal vloeren en Mantavloeren?

Kwaaitaalvloer

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van isolatie bij Kwaaitaal vloeren en Mantavloeren? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.
Door onze jarenlange ervaring kunnen wij u van passend advies voorzien. Wij gaan altijd voor maximale isolatie en optimaal resultaat. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan voor het isoleren van uw vloer.

 
Frans de Koning
Door

Frans de Koning

op 09 Jan 2021

Als je een kwaaitaal hebt en de kruipruimte is vochtig. Er is vloerverwarming aanwezig. De vloer is geisoleert met purschuim. Kan dit ?

Reactie plaatsen