Oud huis isoleren, waar moet u beginnen?
23 september 2021 

Oud huis isoleren, waar moet u beginnen?

Een oud huis isoleren is een goed plan, maar waar moet u beginnen? U herkent het waarschijnlijk wel. Hoe hoog u de verwarming ook zet, het blijft onaangenaam aanvoelen in huis. Bepaalde plekken waar het kouder is, tocht in huis en vochtproblemen zijn veelgehoorde klachten. Met angst en beven ziet u de winterperiode tegemoet. Elke maand schrikt u weer van de energierekening. De stookkosten om uw woning warm te houden zijn enorm.

De hoogste tijd voor goede isolatie. Niet alleen uw wooncomfort gaat erop vooruit, ook uw energierekening wordt een stuk aangenamer met een goed geïsoleerd huis. Hoe u het beste uw oude huis kunt isoleren is afhankelijk van het bouwjaar. Er zijn verschillende mogelijkheden om ook oude huizen van hedendaagse isolatie te voorzien, zonder afbreuk te doen aan eventuele monumentale details.

Heeft u een prachtige oude woning? Ook dan helpen we u graag met het aanbrengen van vloerisolatie, (spouw)muurisolatie en dakisolatie. Samen met u kijken we naar de beste oplossing, want de isolatiespecialisten van Helmwijk gaan altijd voor maximale besparing.


“Woningisolatie is bij ons maatwerk, wij streven altijd naar de maximale energiebesparing!”


Isoleer uw oude huis in de juiste volgorde

Isolatie kan worden toegepast om warmteverlies te voorkomen en als vochtwering. In beide gevallen is het belangrijk om uw hele woning te isoleren. Dit betekent dat uw dak, muren en vloer geïsoleerd worden. Het is belangrijk om dit in de juiste volgorde te doen. Veel woningen in Nederland staan op een vochtige bodem. Bij sommige woningen staat er zelfs permanent water in de kruipruimte.

Dit vocht komt hoe dan ook uw woning binnen. Goede isolatie kan dit probleem verhelpen. Bodem- of vloerisolatie is dan ook de eerste stap bij het goed isoleren van oude huizen. U wilt voorkomen dat vocht en kou vanuit de kruipruimte uw leefruimte binnenkomen.

De volgende stap is het isoleren van de muren. In oudere huizen met spouwmuur is vaak geen isolatiemateriaal aanwezig. Gelukkig kan dit ook nu nog worden aangebracht. Vroeger werden de huizen anders gebouwd dan tegenwoordig. De spouw was veel smaller dan nu de norm is. Voor 1920 was van het aanbrengen van een spouw zelfs geen sprake. Dit betekent gelukkig niet dat het isoleren van uw muren niet mogelijk is. Ook hier hebben de isolatiespecialisten van Helmwijk een oplossing voor.

Als laatste is uw dak aan de beurt. Warmte stijgt, dus veel van uw duur gestookte warmte gaat hier verloren. Daar komt ook meteen die onaangename tocht vandaan die u voelt terwijl er geen deuren of ramen openstaan. Heeft u zo’n schitterende oude woonboerderij met rieten dak? Dan heeft u misschien een grote zolder die u niet als leefruimte gebruikt. Zonde om deze ruimte te verwarmen. Door eerder de warmte tegen te houden met tussenvloerisolatie bespaart u veel energiekosten en stookt u de rest van uw woning sneller warm.

oud huis isolatie

Kruipruimte oud huis isoleren

De meeste oude huizen zijn voorzien van een kruipruimte, dit is de ruimte tussen de grond en de onderkant van uw vloer. Vaak kunt u dit op oude bouwtekeningen terugvinden. Wellicht heeft u één of meerdere kruipluiken in uw woning gevonden. Zijn er geen kruipluiken, dan kunnen deze alsnog gemaakt worden.

Het isoleren van uw kruipruimte kan op meerdere manieren gebeuren. Belangrijke factor hierbij is de hoogte van uw kruipruimte. In een lage, moeilijk toegankelijke kruipruimte is niet alles mogelijk. Voor diverse isolatiematerialen is voldoende ruimte nodig om deze goed aan te brengen. Is er niet voldoende ruimte, dan kan er alsnog geïsoleerd worden met isolatieparels. Dit isolatiemateriaal vormt een isolerende laag op de bodem, die kou en vocht tegenhoudt.

Heeft u veel last van vocht of water in uw kruipruimte? Uw kruipruimte isoleren met DroCom isolatiechips maakt op een eenvoudige manier een einde aan vochtproblemen en zorgt voor een dikke isolatielaag onder uw vloer.

Is er geen kruipruimte aanwezig? Ook dan is het mogelijk om uw vloer te isoleren. Vraag de isolatiespecialisten van Helmwijk naar de beste oplossing voor uw woning. We zoeken samen met u naar de isolatie die u de hoogste besparing oplevert.

Vloerisolatie bij oude huizen

Wanneer uw kruipruimte hoog genoeg is, kan er vloerisolatie geplaatst worden. Uw kruipruimte zal hiervoor wel droog moeten zijn en zeker 50 centimeter hoog om overal goed bij te kunnen. Het aanbrengen van vloerisolatie is een precies klusje. Het isolatiemateriaal moet naadloos worden aangebracht voor een goede werking.

Vloerisolatie zorgt voor een isolerende laag aan de onderzijde van uw vloer. Hierdoor is er geen direct contact meer tussen de koude lucht in de kruipruimte en de vloer op de begane grond. Hierdoor voelt uw vloer warmer aan.

Dit is ook het geval na het aanbrengen van bodemisolatie. De kou wordt op de bodem opgesloten onder de laag isolatiemateriaal. Hierdoor wordt de luchtlaag onder uw vloer warmer en droger. Groot voordeel van DroCom isolatiechips als bodemisolatie is ook de goede vochtwerende werking. Zeker omdat in Nederland veel woningeigenaren last hebben van een vochtige kruipruimte. De isolatiechips blijven drijven, waardoor zelfs bij een laag water onder uw woning de isolatiewaarde behouden blijft.

Welke isolatieoplossing voor u het beste is? Dat kan de isolatiespecialist van Helmwijk u precies vertellen.

Oud huis met kelder? Vergeet deze niet te isoleren

Onder oude huizen zien we vaak flinke kelders. Deze zijn natuurlijk ideaal voor het opslaan van allerlei goederen. U kunt hier een mooie voorraad levensmiddelen aanleggen. De lage en stabiele temperatuur is optimaal voor het lang goed houden van allerlei voedsel en bijvoorbeeld wijn.

Wanneer u aan de slag gaat met vloerisolatie is het natuurlijk zonde als de vloer boven uw kelder koeler aanvoelt dan de rest van uw vloer. Vergeet daarom niet uw kelder mee te nemen in de isolatiewerkzaamheden. Het plafond van uw kelder isoleren voorkomt dat de koele lucht uit uw kelder uw woonkamer binnenkomt.

Heeft uw huis een flinke kelder? Dan kan deze ruimte ook goed gebruikt worden als extra leefruimte, multifunctionele hobbyruimte of leuke speelruimte voor de kinderen. In deze functie is het fijn als de ruimte een aangename temperatuur heeft. Het isoleren van uw kelder aan de binnenkant is dan de oplossing. Natuurlijk is het wel belangrijk dat vochtproblemen worden voorkomen. Uw kelder zal goed droog moeten zijn en voorzien van voldoende ventilatiemogelijkheden. Bij het aanbrengen van isolatie in uw kelder zullen we met een dampscherm condensatievocht geen kans geven om problemen te veroorzaken.

Spouwmuren van een oud huis isoleren

Afhankelijk van het bouwjaar van uw huis zijn er bij de bouw spouwmuren aangebracht. De spouw was er in eerste instantie om vochtproblemen te voorkomen. Bij regenval neemt de buitenmuur vocht op, zonder spouw wordt op een gegeven moment ook de binnenkant van de muur nat. Dit probleem werd verholpen door het aanbrengen van een spouwmuur. Deze eerste spouwmuren waren nog vrij smal, zeker in vergelijking met tegenwoordig. De spouw was leeg, er werd nog geen isolatiemateriaal gebruikt, dit kwam pas later.

Is uw oude huis voorzien van een spouw, dan is spouwmuurisolatie mogelijk. De lege ruimte wordt opgevuld met een hoogwaardig isolatiemateriaal, dat ongevoelig is voor vocht en een hoge isolatiewaarde biedt. Hierdoor gaat er geen warmte meer verloren via de spouwmuur.

Is uw woning na 1920 gebouwd, dan is de kans groot dat u een spouwmuur heeft. Na verloop van tijd werd er bij de bouw een dunne laag isolatiemateriaal aangebracht. Dit was al een verbetering, maar het materiaal is natuurlijk niet te vergelijken met de isolatiematerialen van nu. Daarnaast is de spouwmuurisolatie vaak naar beneden gezakt, waardoor er stukken muur zonder isolatielaag ontstaan. Na-isoleren is hier de oplossing. Dit kunt u het beste laten doen door een gespecialiseerd bedrijf, want na-isoleren moet goed gebeuren om problemen te voorkomen.

Voor het isoleren van uw spouwmuur is het wel belangrijk dat er geen vuil in de spouw aanwezig is. Vervuiling door kapotte bakstenen, cementbaarden of bouwresten kunnen voor koudebruggen zorgen. Daarom controleren wij altijd uw spouw voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal.

Isoleren oud huis

Oud huis met enkelsteens muren isoleren

Heeft u een oud huis, gebouwd voor 1920, dan is de kans groot dat er gebouwd is met enkelsteens muren. Er is dan geen spouw aanwezig waar isolatiemateriaal tussen aangebracht kan worden. U kunt dit vaak al zien bij de deuropening van uw voor- of achterdeur. Meet hier de dikte van uw buitenmuur. Is deze dikker dan 25 centimeter, dan is er een spouwmuur aanwezig. Is de muur minder dik, dan zal er geen spouw zijn of een heel smalle ruimte.

Ook een oude woning met enkelsteens muren kan geïsoleerd worden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de buitengevel te isoleren. Het isoleren van de buitengevel is van invloed op het aanzicht van uw woning. Er wordt een complete, isolerende schil aangebracht, waardoor de oude stenen verloren gaan. De buitengevelisolatie wordt meestal afgewerkt met sierpleister of een andere vorm van gevelbekleding.

Het isoleren van uw buitengevel kan een goede optie zijn wanneer u gaat renoveren, omdat de stenen poreus zijn of het voegwerk van uw buitenmuur niet goed meer is. Doordat u het uiterlijk van uw huis verandert, zal er een vergunning moeten worden aangevraagd bij de gemeente. Zeker bij monumentale panden kan dit worden afgewezen. Het is dan een optie om de achter- en zijkanten van uw oude huis te voorzien van gevelisolatie, de voorzijde kunt u isoleren met een voorzetwand.

Muren oud huis isoleren met voorzetwanden

Wanneer u een oud huis heeft, zonder spouwmuren, is het een goed idee om uw muren te voorzien van isolerende voorzetwanden. Op deze manier worden uw muren vanaf de binnenzijde voorzien van een goede isolatielaag, zonder dat de karakteristieke buitenzijde van uw woning daarvoor aangepast hoeft te worden.

Uw oude huis voorzien van isolerende voorzetwanden is het makkelijkste als uw woning nog leeg is. Het is daarom aan te raden deze werkzaamheden meteen uit te voeren als u de woning heeft gekocht. Zo trekt u meteen in een goed geïsoleerd huis.

Dakisolatie bij een oud huis

Uw duur gestookte warmte stijgt en zal uw woning gemakkelijk kunnen verlaten via een ongeïsoleerd dak. Gemiddeld gaat er zo’n 25 tot wel 30 procent van de energie verloren via het dak. Dat is natuurlijk zonde van uw geld. Na vloerisolatie en spouwmuurisolatie is dakisolatie de laatste stap. U houdt het beste deze volgorde aan om geen stolp te maken van uw woning. Zou u de volgorde omdraaien, dan kan dit voor vervelende vochtproblemen zorgen.

Dakisolatie kan op verschillende manieren worden toegepast. Het dak zelf kan zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde worden geïsoleerd. Meestal wordt er gekozen voor het plaatsen van isolatiemateriaal aan de binnenkant. Dit is de minst ingrijpende manier van dakisolatie aanbrengen. Vanaf de buitenkant isolatiemateriaal aanbrengen vraagt een hele andere aanpak die tijdrovender en kostbaarder is.

Wanneer u uw zolder niet gebruikt als leefruimte, dan kunt u ook kiezen voor het isoleren van de zoldervloer. Door uw zoldervloer van een laag isolatie te voorzien, voorkomt u dat de warmte naar uw zolder verdwijnt. Het is natuurlijk zonde om een ruimte te verwarmen die u niet gebruikt. Met zoldervloerisolatie verwarmt u alleen de ruimten die u bewoont, uw woning zal sneller warm zijn tegen lagere stookkosten.

Dakisolatie kan worden toegepast op een plat dak en een schuin dak. Afhankelijk van de constructie zijn er speciale isolatiematerialen die u maximaal resultaat opleveren en hoge besparingen laten zien op uw energierekening.

Subsidie isoleren oud huis

Ook voor het isoleren van oude huizen is er subsidie beschikbaar. Eén van de voorwaarden is wel dat er meerdere isolatiemaatregelen tegelijk worden getroffen, bijvoorbeeld vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Subsidies worden aangeboden door de Rijksoverheid en vaak ook via de gemeente. Bent u benieuwd welke subsidies er bij u beschikbaar zijn? Wij kijken dit graag voor u na.

Laat uw oude huis goed isoleren

Professionele woningisolatie voorkomt veel problemen. Niet alleen weet u dat het isolatiemateriaal netjes wordt aangebracht, u voorkomt ook vervelende problemen achteraf, zoals vochtproblemen. Dit soort problemen zijn niet nodig als er vooraf goed naar uw woning gekeken wordt, en gewerkt wordt met de juiste isolatiematerialen.

Een oud huis moet met zorg behandeld worden. Wordt hier bijvoorbeeld met grote druk spouwmuurisolatie aangebracht, dan bestaat de kans op schade aan uw spouwbladen en ramen.

Schakel daarom een professioneel isolatiebedrijf in voor het aanbrengen van uw vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie. Bij Helmwijk kunt u terecht voor uw complete woningisolatie. Onze isolatiespecialist komt graag bij u langs om uw woning te inspecteren. We bieden u maatwerk isolatieoplossingen en een passende offerte die we graag toelichten.

Ontdek vrijblijvend welke isolatiemogelijkheden er zijn voor uw oude huis.

Reactie plaatsen