Wanneer kunt u vloerisolatie toepassen?

Wanneer kunt u vloerisolatie toepassen?

Wanneer u vloerisolatie kunt toepassen? In principe kan bij elke vloersoort vloerisolatie worden toegepast. Alleen is niet elk isolatiemateriaal even geschikt voor uw vloer. De keus qua isolatiemateriaal is afhankelijk van diverse factoren. Is uw vloer van hout of beton en wat is de staat van uw vloer? Hoe hoog is uw kruipruimte? Heeft u veel last van water in uw kruipruimte? Deze en andere vragen bepalen wat de beste keus in vloerisolatie is voor uw vloer.

En vergeet natuurlijk niet de energie besparing. Met de juiste keus in vloerisolatie bespaart u vele euro’s, elk jaar weer.

Hoe hoog is uw kruipruimte?

De hoogte van uw kruipruimte bepaald voor een groot deel welke vloerisolatie mogelijk is. Voor een aantal isolatiematerialen is een minimale hoogte van 50 centimeter nodig om deze goed aan te kunnen brengen.

DroCom Bodem isolatie betonnen vloer

Is uw kruipruimte lager dan is het bijvoorbeeld niet mogelijk om isolatiefolie of Jetspray isolatie toe te passen. U zult dan moeten uitwijken naar een andere vorm van isolatie.

Bodemisolatie is in de meeste gevallen een goede oplossing. De isolatielaag wordt aangebracht op de bodem van uw kruipruimte en is zelfs in de kleinste ruimten mogelijk. Bodemisolatie biedt u een vergelijkbare, en soms zelfs betere, isolatiewaarde dan vloerisolatie die direct aan de onderzijde van uw vloer wordt aangebracht.

Vocht in uw kruipruimte, welke isolatie is het beste?

Vocht vanuit uw kruipruimte kan voor grote problemen zorgen. Schimmelvorming en een ongezond leefklimaat zijn er enkele van. Door dit vochtprobleem bij de bron aan te pakken verbetert u uw leefklimaat drastisch.

Veel kruipruimten in Nederland zijn vochtig, sommige zelfs altijd voorzien van een laag water. Dit vocht wilt u niet in uw woning hebben. Met het juiste isolatiemateriaal houdt u het vocht op de bodem vast en voorkomt u dat het uw woning binnenkomt.

Bodemisolatie met isolatiechips is een geweldige oplossing in vochtige kruipruimten. De isolerende laag die gevormd wordt door de isolatiechips houdt het vocht en de kou op de bodem van uw kruipruimte vast. Zelfs als er een laag water in uw kruipruimte staat blijft de werking optimaal doordat de isolatiechips blijven drijven op water. Zo blijft uw woning beschermd tegen vocht en geniet u van een aangenaam warme woning en een fikse energiebesparing.

Vloerisolatie bij een betonnen vloer

Heeft u een betonnen vloer dan kunt u kiezen uit verschillende soorten isolatiematerialen. Sommige isolatiematerialen zijn enkel geschikt voor betonnen vloeren, zoals Jetspray, het veilige alternatief voor purschuim.
Aandachtspunt bij deze vormen van vloerisolatie is wel dat er een vaste laag onder uw vloer wordt gespoten. Vooral bij kwaaitaal vloeren kan dit voor problemen zorgen omdat de staat van de vloer niet langer kan worden gecontroleerd. Ook leidingen, buizen en bekabeling worden minder goed toegankelijk. Houdt u hier rekening mee.

PIF isolatiefolie aangebracht

Andere vormen van vloerisolatie zijn isolatiefolie zoals Tonzon of PIF isolatiefolie in combinatie met bodemfolie die vocht en radongas op de bodem vasthouden.

Natuurlijk kan bij een betonnen vloer ook prima bodemisolatie worden toegepast. Dit is zeker bij kwaaitaal vloeren de oplossing. Uw vloer wordt droger waardoor het rottingsproces wordt vertraagd.

Ook kruipruimten waar veel leidingen, buizen en bekabeling doorheen lopen zijn zeer geschikt voor bodemisolatie. U kunt de lichtgewicht isolatiechips eenvoudig opzij schuiven waardoor uw kruipruimte volledig toegankelijk blijft, ook na het aanbrengen van isolatie.

Vloerisolatie bij houten vloeren

Houten vloeren zijn gevoelig voor vochtige omstandigheden. Schimmelvorming en houtrot liggen op de loer en kunnen de levensduur van uw vloer drastisch verkorten. Het afsluiten van uw houten vloer met isolatiemateriaal is geen goed idee. Er kan nog steeds condensvorming ontstaan op de balken zonder dat u dit ziet. Vooral bij de balkkoppen die in de koude fundering liggen kan er condens ontstaan. Condens bij hout betekent op termijn houtrot, schimmel of zwam.
Maak uw kruipruimte droger door het aanbrengen van bodemisolatie. Kou en vocht blijven hieronder gevangen en uw houten vloer zal binnen afzienbare tijd droog worden.

Houtrot houten vloer

Heeft u geen vochtprobleem dan kunt u kiezen uit allerlei soorten vloerisolatiematerialen. Behalve producten als Jetspray die specifiek ontwikkeld zijn voor betonnen vloeren.
Houdt u ook hier rekening met de bereikbaarheid van buizen, leidingen en kabels in uw kruipruimte. Wilt u hier gemakkelijk bij kunnen in de toekomst, houdt hier dan rekening mee bij uw keus. Isolatiematerialen die uw kruipruimte minder toegankelijk maken zijn dan minder geschikt.
Kiest u hier voor bodemisolatie met isolatiechips dan blijft u kruipruimte optimaal toegankelijk.

Vloerisolatie zonder kruipruimte

Er zijn ook woningen waar geen kruipruimte aanwezig is. Deze woningen zijn vaak direct op de grond gebouwd. U kunt er dan voor kiezen een isolerende laag op uw vloer aan te brengen.

Soms is er toch een minimale ruimte van 10 tot 15 centimeter onder de vloer aanwezig. In dat geval kunnen wij toch isolatie aanbrengen in deze ruimte. Dit geldt ook voor woningen waar wel een kruipruimte is maar geen kruipluik.

Wilt u meer weten over de toepassing van de diverse isolatiematerialen? Aarzel niet en neem contact met ons op. Wij helpen u graag al uw vragen te beantwoorden en u van passend advies te voorzien.
Reactie plaatsen