Wat is radon gas?

Wat is radon gas?

Radon gas is een radioactief gas dat vrijkomt uit de bodem. Wellicht heeft u al vaker een isolatiespecialist radon gas horen noemen en vraagt u zich af wat het nu precies is. Daarom willen wij u in dit artikel uitleggen wat radon gas is, welke gevolgen het heeft als het in grote hoeveelheden in uw woning komt en wat u ertegen kunt doen.

Waar komt radon gas vandaan?

Radon gas komt van nature in de bodem voor. Dit gas komt het meest voor in een steenachtige bodem. Bouwmaterialen zoals beton, gips,Radon cement en bakstenen worden gemaakt met grondstoffen uit de bodem. Daardoor komt ook uit bouwmaterialen, en zelfs natuursteen, radon gas vrij. Doordat in Nederland de meeste huizen zijn gebouwd op zand of veengrond is hier het radonpercentage relatief laag, vergeleken bij onze buurlanden.
Van heel Nederland is het percentage radon gas in Limburg het hoogste. Dit is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan de steenachtige bodem in dit gebied.

Radon gas is kleurloos en ruikt u niet. In de buitenlucht vervliegt het snel maar in en onder uw woning, in de kruipruimte, kan het zich ophopen. En, zoals u zich kunt voorstellen bij een radioactieve stof, is dit niet bevorderlijk voor uw gezondheid.

De gevolgen van teveel radon gas in uw woning

Radon gas kunt u nooit helemaal uit uw woning verbannen. Het grootste deel van de radon in uw woning komt uit de bouwmaterialen zelf, tot wel 70%. Een ander deel komt uit de bodem, maar ook uit de buitenlucht komt er radon uw woning binnen.

Het radongas zelf is niet schadelijk, u ademt het in en weer uit. Pas als het radongas vervalt ontstaan er vaste stoffen, die ook radioactief zijn. Deze radioactieve deeltjes hechten zich aan stof. Wanneer u dit inademt komt het in uw longen terecht en kan longkanker veroorzaken.

Het blijkt zelfs dat radon, na roken, de belangrijkste veroorzaker is van longkanker in Nederland. Zo’n 10% van alle nieuwe gevallen van longkanker wordt veroorzaakt door radon gas.
Rookt u dan heeft u een nog grotere kans op longkanker, onder invloed van radon gas.

Enkele bronnen:

Kanker.nl

Milieucentraal.nl

Rtlnieuws.nl

Wat kunt u doen om de radon concentratie laag te houden?

Het is vooral belangrijk dat u ervoor zorgt dat het radon gas niet in uw woning ophoopt. Zorg voor voldoende ventilatie. Heeft u ventilatierooster? Zet deze zoveel mogelijk open. Lucht uw woning goed als u terugkomt van vakantie en alles lange tijd dicht heeft gezeten.Luchten tegen radon gas

Let vooral op in pas geïsoleerde woningen. De ‘natuurlijke’ ventilatie is daar niet meer aanwezig. Er zal dus zelf gelucht moeten worden om voldoende frisse lucht binnen te krijgen en te voorkomen dat radon gas ophoopt. Het aanbrengen van ventilatieroosters kan de oplossing zijn om altijd frisse lucht binnen te laten komen.

Wanneer u een nieuw huis laat bouwen kunt u met de bouwmaterialen rekening houden met radon gas. Door bouwmaterialen te kiezen die minder gas afgeven kunt u veel voorkomen. In glas, staal, natuur- en rogips, kalksteen en hout komt minder radon gas voor, waardoor u veel minder in uw woning binnen krijgt.

Om zoveel mogelijk te voorkomen dat radon gas uw woning binnen komt kunt u uw kruipluik en alle doorvoeren van leidingen en buizen luchtdicht afsluiten.

Wilt u meer weten over radon gas?

Heeft u na bovenstaande nog vragen over radon gas in uw woning? Neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag al uw vragen en voorzien u van passend advies omtrent uw woning.
F. IETSWAART
Door

F. IETSWAART

op 19 Sep 2021

Is radonconcentratie meetbaar? Deze vraag stel ik nalv her tv programma brieven aan de rest van Spanje. Wij wonen deels in Soanje en onze kuiruimte ruikt soms muffig ondanks ventilatie roosters. Deze lucht zou ik wel willen meten....In ieder geval zal ik nog neer dan voorheen luchten. Mede dank zij uw info .

Reactie plaatsen