Is isoleren veilig voor de gezondheid?

Is isoleren veilig voor de gezondheid?

Er wordt veel gesproken over isoleren en de veiligheid voor de gezondheid. Over het algemeen zorgt het isoleren van uw woning juist voor een beter en gezonder leefklimaat. Kou en vocht voelen niet alleen onaangenaam maar vormen ook een voedingsbodem voor ongedierte, die we liever niet in huis zouden zien.

Daarnaast is het afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, en het op de juiste manier aanbrengen van deze isolatie, of het veilig is voor uw gezondheid.

Hoe ontstaan gezondheidsklachten door uw woonklimaat?

Gezondheidsklachten door uw woonklimaat ontstaan over het algemeen door te weinig ventilatie, schimmelvorming door vocht, huisstofmijt of stoffen uit bouwmaterialen.
Wanneer u uw woning gaat isoleren is het dan ook belangrijk te letten op de ventilatie. Oudere woningen worden soms als vanzelf geventileerd door de tocht die ontstaat, door gebrek aan isolatie.

Wanneer dit wordt verholpen door het toepassen van vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie vervalt die ‘natuurlijke ventilatie’. U zult zelf moeten zorgen voor voldoende frisse lucht in huis. Dit doet u door regelmatig uw ramen open te zetten of door het plaatsen van ventilatieroosters, zodat er altijd een aanvoer van frisse lucht in uw woning is.

Gezondheidsklachten door isolatie

veiligheid isolatie

Er zijn gevallen bekend van mensen die gezondheidsklachten kregen na het plaatsen van isolatie. In de meeste van deze gevallen bleek het te gaan om woningen waar vloerisolatie was toegepast met gespoten PUR schuim.

Wanneer PUR schuim op een verkeerde manier gebruikt wordt komen er chemische middelen in de woning terecht. Uit veiligheidsoverwegingen wordt er daarom ook aangeraden om tijdens het aanbrengen en 2 uur daarna, zolang het materiaal uithardt, niet in de woning aanwezig te zijn.

Maar ook daarna bleven deze mensen last houden van gezondheidsklachten. Wilt u hier meer over weten? Lees dan ons artikel “Vloerisolatie met purschuim”.

Isoleren beter voor uw gezondheid

Uiteraard is het niet de bedoeling dat uw gezondheid in gevaar komt door het aanbrengen van isolatiemateriaal. Om dit te voorkomen kunt u het beste kiezen voor een isolatiemateriaal dat al kant-en-klaar is. En niet door middel van een chemisch proces, onder uw vloer, moet worden klaar gemaakt voor het aanbrengen, zoals met PUR schuim het geval is.

Isolatie moet er juist voor zorgen dat uw binnenklimaat beter wordt, dat tocht en vocht buiten uw woning worden gehouden. U maakt het huisstofmijten, schimmels en bacteriën moeilijker om zich te vermeerderen.

Een lagere luchtvochtigheid zorgt ervoor dat huisstofmijten het moeilijk krijgen. En juist deze beestjes zijn een bron van allergieën.

Maak uw woning gezondventileren voor gezond leefklimaat

Door op de juiste manier, en de juiste volgorde, te isoleren maakt u uw woning een gezonde plek om te leven. Vanuit de bodem onder uw woning komt veel vocht omhoog. Bij sommige woningen staat zelfs continue een laag water. Zorg daarom eerst voor een goede isolatielaag die vocht en kou vanuit de bodem onder uw woning afsluit. De beste manier om dit te doen is door middel van bodemisolatie. Deze isolatielaag houdt water en kou op de bodem van uw kruipruimte.

Daarna pakt u de spouwmuurisolatie aan. Let ook op de kwaliteit van uw ramen. Hierdoor kan veel kou uw woning binnen komen, en warmte verdwijnen. Als laatste zorgt u voor goede dakisolatie zodat uw kostbare warmte niet via het dak verdwijnt.

Door op deze manier te isoleren creëert u een gezond woonklimaat. Zou u deze volgorde omdraaien dan loopt u het risico vocht vanuit de kruipruimte ‘op te sluiten’ in uw woning waardoor ongewenste vochtproblemen ontstaan.

Heeft u nog vragen over de effecten van isolatie op uw gezondheid? Stel ze ons gerust. Wij informeren u graag. Natuurlijk helpen wij u ook graag aan goed advies over de beste isolatie, specifiek voor uw woning.
Reactie plaatsen