Spouwmuurisolatie en gezondheid

Spouwmuurisolatie en gezondheid

Wat kan spouwmuurisolatie voor invloed hebben op uw gezondheid? Er gaan diverse verhalen over de invloed van isolatiemaatregelen en de gezondheid van de bewoners. Vooral PUR schuim is hierbij regelmatig negatief in het nieuws geweest vanwege de schadelijke gassen die vrijkomen bij het aanbrengen.

Gelukkig bevatten niet alle isolatiematerialen gevaarlijke gassen of stoffen. De meeste zijn volledig veilig te gebruiken, zonder risico op gezondheidsproblemen. Maar ook het ontbreken van isolatie kan voor klachten zorgen. Ongeïsoleerde muren zijn vaak een bron van vocht en kou. Goede isolatie is beter voor uw gezondheid.

Uw gezondheid zonder spouwmuurisolatieCondens vochtprobleem

Vooral oudere woningen kunnen flink last hebben van vocht, binnen in de woning. Dit vocht komt via verschillende wegen de woning binnen. Heeft u bijvoorbeeld een vochtige kruipruimte, zonder bodemisolatie of vloerisolatie, dan dringt dit vocht uw leefruimte binnen. Ook muren zonder isolatie zijn vaak vochtig en koud. Daarnaast produceren wij als mens ook het nodige vocht door te koken, wassen, douchen en ademen.

Als de luchtvochtigheid in uw woning hoog is zal het vocht condenseren op koude plekken. Dit kunnen ramen zijn met enkel glas. Maar als uw muren niet geïsoleerd zijn kan het vocht gemakkelijk neerslaan op uw binnenmuren. Er ontstaan vochtige plekken waarop schimmels zich prima thuis voelen. Ook huisstofmijt leeft graag in een vochtige omgeving.

Schimmels en huisstofmijt hebben nadelige gevolgen voor uw gezondheid. U kunt last krijgen van allerlei allergieën, en zelf astma ontwikkelen.
Uw muren voorzien van spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat deze oppervlakken niet langer koud zijn, er ontstaat een gezondere leefomgeving.

Blijf voldoende ventileren na spouwmuurisolatie

Wellicht heeft u ze wel eens gehoord, de verhalen over problemen na spouwmuurisolatie. Vaak zijn deze problemen gemakkelijk op te lossen door goed om te gaan met de nieuwe situatie. Een ongeïsoleerde muur heeft een natuurlijke ventilatie. Wanneer deze muur opgevuld wordt met isolatiemateriaal vervalt deze ventilatie.ventileren voor gezond leefklimaat

Voldoende ventilatie is belangrijk in een woning. Woonvocht, en de CO2 die wij uitademen, moeten de woning kunnen verlaten. Wanneer dit niet mogelijk is zal de kwaliteit van de lucht in uw woning achteruit gaan. Ventileren zorgt ervoor dat er verse lucht en zuurstof van buiten naar binnen wordt gebracht en de gebruikte, vochtige lucht wordt naar buiten afgevoerd.
U kunt zorgen voor een basisventilatie door het aanbrengen van ventilatieroosters in uw ramen. En extra ventileren tijden een feestje, waarbij veel mensen in uw woning zijn, is altijd goed.

Wanneer u niet voldoende ventileert kan dit voor gezondheidsklachten zorgen. Slijmvliesirritaties, verkoudheidsklachten, hoofdpijn en vermoeidheid zijn er enkele. Maar ook de overdracht van infectieziekten verloopt sneller.

Gezonde isolatie laten aanbrengen in uw woning?

Wilt u uw woonklimaat gezonder maken door isolatie toe te passen in uw woning? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Doordat wij alle vormen van woningisolatie toepassen bekijken wij uw woning als één geheel. Daardoor kunnen wij u passend advies geven over wat het beste is voor uw woning.
Door zowel de spouwmuurisolatie als de dakisolatie en vloerisolatie op elkaar af te stemmen bereikt u een optimaal resultaat. En daarmee ook de hoogste haalbare besparing op uw energierekening.

Wilt uw weten wat er mogelijk is in uw woning? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Reactie plaatsen