De beste manier om uw woning te isoleren
28 december 2020 

De beste manier om uw woning te isoleren

Wat de beste manier is om uw woning te isoleren hangt onder andere af van het bouwjaar van uw huis. De isolatie eisen die gesteld worden tijdens de bouw verschillen per bouwperiode. Daardoor zullen oudere woningen veel minder isolatiemateriaal bevatten dan nieuwbouw woningen.

Op dit moment worden er al woningen gebouwd die zo goed geïsoleerd zijn dat ze zonder gasaansluiting worden opgeleverd. Het verwarmen van de woning wordt hier niet meer gedaan met een cv-ketel, maar bijvoorbeeld met een warmtepomp. Dit wordt de nieuwe norm. Het streven is dat in 2050 alle huishoudens onafhankelijk van aardgas kunnen draaien.

Uw woning duurzaam isoleren is een mooi streven, maar niet haalbaar zonder goede isolatie. Woningen die gebouwd zijn voor 2005 zullen eerst zeer goed geïsoleerd moeten worden voor u überhaupt kunt denken aan een andere vorm van verwarming.

Zelfs als uw woning al voorzien is van isolatie, kan het vaak nog beter. Helmwijk is gespecialiseerd in het na-isoleren van spouwmuren op een eenvoudige en duurzame manier.

Woningisolatie: Bouwjaar 1900 tot eind 1920

Woningen die in deze periode gebouwd zijn zullen weinig tot geen isolatie bevatten. Er werd nog niet gewerkt met een spouwmuur, waardoor uw muren vaak vochtig worden. De voegen zijn van lagere kwaliteit en er zitten vaak flinke kieren tussen de gevel en kozijnen. Deze kozijnen zijn van hout en voorzien van enkel glas.

De kans is natuurlijk groot dat een woning van dit bouwjaar één of meerdere malen is verbouwd of gerenoveerd. Tijdens een renovatie is het goed mogelijk dat er al diverse isolatiewerkzaamheden zijn meegepakt. Bekijk daarom de volgende onderdelen van uw huis goed:

Kruipruimte isolatie

In veel woningen van dit bouwjaar is een kruipruimte aanwezig. Deze woningen zijn over het algemeen gebouwd op houten palen. Doordat de vloeren meestal van hout zijn, is het belangrijk dat de kruipruimte droog wordt, zodat het hout een langere levensduur krijgt.

Met DroCom isolatiechips lost u dit op. De isolatiechips vormen een mooie, egale laag onder uw vloer en sluiten vocht op de bodem op. De luchtlaag tussen de isolatie en uw vloer wordt warmer en droger. Vocht blijft in uw kruipruimte en u verliest niet langer onnodig veel warmte via uw vloer.

Is er geen of een hele lage kruipruimte aanwezig, dan is het vaak alsnog mogelijk om uw vloer te isoleren. In kruipruimten lager dan 30 centimeter werken wij met isolatieparels. Deze bieden dezelfde voordelen als de isolatiechips, maar kunnen ook in zeer kleine en lage ruimten gebruikt worden.

Beste woning isolatie

Goed isolerende ramen

Via uw ramen gaat veel warmte verloren. Nu zijn de sponningen in uw kozijnen gemaakt voor enkel glas, daardoor is het niet altijd mogelijk om dubbel glas te laten zetten. De kozijnen moeten hier sterk genoeg voor zijn en er moet voldoende ruimte zijn in de sponningen.
Bij voorkeur kiest u voor HR++ of HR+++ glas. Kunnen uw huidige kozijnen dit niet aan, dan kunt u kiezen voor nieuwe kozijnen. Deze zullen ook beter geïsoleerd zijn.

Uw gevel isoleren

Woningen die gebouwd zijn tussen 1900 en 1920 hebben geen spouwmuur. Tussen 1920 en 1975 werden steeds meer huizen gebouwd met een spouwmuur. Heeft uw woning geen spouwmuur, dan kunt u hier dus geen spouwmuurisolatie toepassen. Wat vaak wel kan, is uw buitengevel isoleren.

Tussenvloer isolatie

Elke ruimte die u niet gebruikt hoeft u in principe niet te verwarmen. Zo bespaart u stookkosten. Heeft u bijvoorbeeld een zolder die u niet als leefruimte gebruikt. Waarom zou u deze dan verwarmen? Door de zoldervloer te isoleren houdt u de warmte in uw woning zonder ongebruikte ruimten te verwarmen.

U kunt uw zoldervloer isoleren met beloopbaar isolatiemateriaal, zoals polystyreenplaten. Daarnaast kan ook de ruimte tussen de balken opgevuld worden met isolatiemateriaal. Wij gebruiken hiervoor gesiliconiseerde wol. Dit materiaal isoleert niet alleen warmte, maar ook geluid. Hierdoor gaat uw wooncomfort dubbel omhoog.

Dakisolatie toepassen

Afhankelijk van het soort dakbedekking kunt u uw dak van binnenuit of van buitenaf isoleren. Bij een bitumen dak heeft isolatie van buitenaf de voorkeur om condensvorming te voorkomen. Bij een pannendak kunt u de isolatie aan de binnenkant aanbrengen. Let er wel altijd op dat er een goed dampscherm wordt gebruikt, zodat u later geen vochtproblemen krijgt.

Woningisolatie: Bouwjaar 1930 tot 1940

Woningen gebouwd in deze jaren hebben vaak al een spouwmuur, maar nog zonder isolatiemateriaal. Ook zijn de woningen voorzien van enkel glas, vaak met kenmerkende lood elementen en de karakteristieke erkers. De hoge plafonds en houten vloeren maakte het lastig om deze huizen goed warm te krijgen. Een cv systeem werd niet standaard meegenomen bij de bouw, vaak werden deze huizen verwarmd met een gaskachel of houtkachels.

Er werd niet gekeken naar energiezuinigheid en u hoeft geen isolatiemateriaal vanuit de bouw te verwachten. De spouwmuur werd vooral geïntroduceerd om vochtproblemen tegen te gaan.
De spouwmuren in deze woningen zijn vaak ondiep, waardoor niet elk materiaal spouwmuurisolatie toegepast kan worden. In de winter zijn koude voeten geen uitzondering, door de ongeïsoleerde houten vloer. Via het ongeïsoleerde pannendak met houten dakbeschot gaat veel warmte verloren, net als via de ongeïsoleerde platte daken, die enkel bestaan uit een houten balkenlaag en dakbedekking.

In deze huizen is heel wat winst te behalen met goede woningisolatie:

Isoleer de vloer van uw jaren 30 en 40 woning

Vloerisolatie is een van de eerste ingrepen die u uit kunt voeren als u met woningisolatie aan de slag gaat. Zeker wanneer u last heeft van vocht vanuit de kruipruimte is het belangrijk dit eerst aan te pakken voor u met de rest van uw isolatie aan de slag gaat.

Een eenvoudige en zeer efficiënte manier om uw kruipruimte te isoleren is met DroCom isolatiechips. De dikke isolerende laag houdt vocht vast op de bodem, zodat de luchtvochtigheid in uw woning daalt. Dat scheelt in de stookkosten en geeft een aangenaam gevoel in huis. Uw wooncomfort zal verhogen door het aanbrengen van een laag isolatiechips in uw kruipruimte.

Ook moeilijk bereikbare kruipruimten zijn van isolatie te voorzien. Onze isolatiespecialist zoekt graag met u naar de beste oplossing.

Spouwmuurisolatie in een jaren 30 en 40 woning

Als uw woning is voorzien van een spouwmuur kan hier vaak isolatiemateriaal worden geplaatst. Voor veel isolatiematerialen moet de spouw een bepaalde breedte hebben. Afhankelijk van het te plaatsen materiaal kan de isolatie van buitenaf aangebracht worden, via gaatjes in de voegen van uw buitenmuur.

Welke spouwmuurisolatie voor uw muren geschikt is hangt van diverse factoren af. Een ervaren isolatiespecialist kan u na inspectie van uw muren passend advies geven.

Het kan zijn dat uw woning nog niet voorzien is van een spouwmuur. Spouwmuurisolatie kan dan niet toegepast worden. Ook kan het zijn dat uw spouwmuur te smal is om er isolatiemateriaal in te spuiten. Wilt u toch uw energieverbruik flink verlagen? Dan kunt u ervoor kiezen een nieuwe buitenwand te laten plaatsen, waarachter de isolatielaag wordt verwerkt. Het is een ingrijpende verandering van uw woning, maar een efficiënte manier om uw energiekosten te verlagen.

Isolerende ramen

De kozijnen in uw woning zijn voorzien van enkel glas bij de bouw. In deze kozijnen kan meestal geen dubbel of triple glas geplaatst worden. U zult ook direct uw kozijnen moeten vervangen. Dit is een mooie klus als uw kozijnen slecht en al aan vervanging toe zijn. Doordat veel kozijnen gemaakt zijn van zachthout, is de kans groot dat u vroeg of laat te maken krijgt met houtrot, waardoor u de kozijnen moet vervangen. Dit is een mooi moment om te kiezen voor isolerende ramen.

Woningisolatie ramen

Dakisolatie bij jaren 30 en 40 huizen

Bij de bouw is uw dak niet voorzien van dakisolatie. Natuurlijk is het goed mogelijk dat een eerdere bewoner al een laag dakisolatie heeft aangebracht. Kijk goed of deze laag naadloos is aangebracht en of de gewenste dikte gebruikt is. Twijfelt u? Breng niet zomaar een extra laag aan tegen de huidige isolatielaag. U riskeert hiermee vochtproblemen.
Laat de dakisolatie in één mooie, egale en zo dik mogelijke laag aanbrengen voor optimaal resultaat.

Woningisolatie: Bouwjaar 1950 tot 1980

Bij woningen met dit bouwjaar mag u er vanuit gaan dat er een spouwmuur aanwezig is. Hoewel er vanaf de jaren 70 steeds meer gekeken werd naar energiezuinigheid wordt de toegepaste isolatie naar de huidige maatstaven als zeer matig aangemerkt.

We zien op de begane grond vaker dubbel glas toegepast worden, maar de bovenverdieping is meestal nog voorzien van enkel glas. Hoewel de spouwmuur gemiddeld zo’n 60 tot 80 mm breed is, werd hij vaak slechts gedeeltelijk geïsoleerd. De naad- en kierdichting bij de bouw was matig, waardoor veel warmte alsnog verloren gaat.

Nieuwe ontwikkelingen in de bouw zijn het toepassen van convectorputten, maar die werden niet of nauwelijks geïsoleerd. Daardoor bent u niet alleen uw woonkamer, maar ook de ruimte onder de vloer aan het verwarmen. Dat is zonde van uw energie.

Bij woningen van dit bouwjaar zien we regelmatig verbouwingen uit verschillende periodes, waarbij de isolatie al deels verbeterd is, maar nog niet voldoende. Misschien is een ongeïsoleerde garage omgebouwd en bij uw woonruimte getrokken of zijn er één of meerdere ongeïsoleerde aanbouwen met vloeren op het zand en enkel- of halfsteens muren aanwezig.

Reden genoeg om de isolatie van uw woning eens goed onder de loep te nemen:

Vloerisolatie van 1950 tot 1980 woningen

Grote kans dat u last heeft van koude voeten in de winter, door slecht geïsoleerde betonnen vloeren of verouderde vloerisolatie. Extra aandachtspunt bij deze woningen is een betonnen kwaaitaalvloer of mantavloer. Hierin kan betonrot optreden door roestend ijzer. Afhankelijk van de staat van uw vloer is het belangrijk om de roest te stoppen. Hiervoor moet vocht zoveel mogelijk vermeden worden, dat is onder een vloer niet makkelijk.

DroCom isolatiechips vormen een mooie laag bodemisolatie, die vocht gevangen houdt op de bodem van uw kruipruimte. De luchtlaag boven de isolatie wordt warmer en droger. Daarbij blijft uw vloer zichtbaar en uw kruipruimte toegankelijk. Dit heeft zeker bij een aangetaste vloer de voorkeur. Zo kunt u de staat van de vloer in de gaten houden. Mocht u de woning willen verkopen, dan wil de makelaar en nieuwe eigenaar ook zien hoe de vloer erbij ligt. Kies daarom geen isolatiemateriaal wat een vaste laag vormt onder uw vloer en de betonvloer aan het zicht onttrekt.

vloer isoleren

Spouwmuren na-isoleren in jaren 50 tot 80 woning

Hoewel bij de bouw al regelmatig spouwmuurisolatie werd toegepast voldoet deze niet meer aan de huidige maatstaven. U zult veel warmte verliezen door slecht geïsoleerde spouwmuren. Daarnaast zien we bij woningen van dit bouwjaar regelmatig verzakt isolatiemateriaal of verbrokkeld UF schuim in de spouw terug. Ook kan uw spouwmuur voorzien zijn van een isolatiemateriaal wat niet dampremmend is, waardoor u vochtproblemen ervaart.

Het na-isoleren van spouwmuren wordt niet door elk isolatiebedrijf gedaan. Helmwijk is gespecialiseerd in het na-isoleren van spouwmuren. Onze Helmfoam vult uw hele spouwmuur op met een egale isolatielaag. Resten oude glaswol of steenwol wordt door het nieuwe isolatiemateriaal samengedrukt, waardoor de hele muur wordt gevuld met een nieuwe isolatielaag, die niet zal verzakken.

Vervang kozijnen en ramen

Door de jaren heen zijn er steeds beter isolerende ramen op de markt gekomen. Het dubbele glas in uw woning kan daardoor flink verbeterd worden. Rond dit bouwjaar werden er ook regelmatig kunststof kozijnen toegepast. Deze waren toen nog ongeïsoleerd en zullen ondertussen aan vervanging toe zijn. Mooi moment om meteen goede ramen te laten plaatsen.

Dakisolatie voor woningen van 1950 tot 1980

Bij woningen van dit bouwjaar werd al dakisolatie toegepast bij de bouw, maar deze isolatie is niet te vergelijken met de dakisolatie zoals we die nu kennen. De gebruikte isolatiematerialen zijn ondertussen al ‘op leeftijd’ en zullen hun werk minder goed doen. Dakisolatie moet naadloos aangebracht worden om er optimaal rendement uit te halen. De kans is groot dat er door de tijd naden en gaten in uw dakisolatie zijn ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan het doorvoeren van kabels of het ophangen van verlichting.

Laat een ervaren isolatiespecialist uw dakisolatie inspecteren en u van passend isolatieadvies voorzien. Dan weet u waar u aan toe bent.

Dakisolatie

Woningisolatie: Bouwjaar 1980 tot 2005

Bij woningen van deze bouwjaren werd er steeds consequenter isolatiemateriaal toegepast bij de bouw. Al zijn de isolatiematerialen van toen niet te vergelijken met nu. De isolatiewaarden zijn flink hoger geworden en de materialen zijn veel duurzamer. De meeste zullen uw huis overleven, terwijl het isolatiemateriaal uit die tijd zijn werking verliest doordat het bijvoorbeeld begint in te zakken.

Pas in 1992 werden de isolatie eisen duidelijke en wettelijk vastgelegd in het Bouwbesluit. Vanaf 1992 is een minimale eis van 2,5 voor de totale bouwschil vereist. Daardoor zijn woningen die gebouwd zijn tussen 1992 en 2005 vaak beter geïsoleerd dan huizen van voor deze tijd.

Bij woningen die tussen 1980 en 1990 zijn gebouwd werd al wel dubbel glas toegepast. De meeste van deze ramen gaan zo’n 30 jaar mee. Grote kans dat uw ramen binnenkort aan vervanging toe zijn. Kies dan meteen voor HR+++ glas.

Wilt u uw woning beter isoleren? Let dan op de volgende punten:

Vloerisolatie verbeteren bij huizen gebouwd tussen 1980 en 2005

Zo rond 1980 werden er steeds hogere eisen gesteld aan de energiezuinigheid van woningen. Veel woningen werden vanaf deze tijd voorzien van dak-, spouwmuur- en vloerisolatie. De vloerisolatie kreeg vanaf 1988 RC 1,3 m2K/W.

Tegenwoordig is de norm dat een RC waarde tussen de 3.0 en 5.0 het beste resultaat geeft. Met de moderne isolatiematerialen kunt u dit ook in uw woning realiseren.
Door uw bestaande vloerisolatie te verbeteren kunt u nog meer energie besparen en de warmte in uw huis houden. Dit zal uw wooncomfort flink verbeteren. Is er een isolatielaag van 5 tot 7 centimeter onder uw vloer aangebracht? Dan kan er vaak nog een flinke laag bij. Of u combineert vloerisolatie met bodemisolatie. Hierbij wordt een laag isolatiemateriaal op de bodem van uw kruipruimte aangebracht.

Spouwmuurisolatie verbeteren

Bij woningen vanaf 1980 werd bij de bouw standaard al een isolatielaag van zo’n 2 centimeter in de spouwmuur aangebracht. Dit is voor de huidige eisen niet voldoende. Wilt u de spouwmuurisolatie van uw woning verbeteren? Ga dan op zoek naar een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Veel isolatiebedrijven zullen eerst de oude isolatielaag willen verwijderen, voor ze een nieuwe laag kunnen aanbrengen. Dit geeft onnodig veel werk en kosten.

Wij werken met een speciale foam. Deze vult de hele spouwmuur op met een nieuwe isolatielaag. Daarbij wordt de oude laag platgedrukt, zodat uw hele muur geïsoleerd wordt naar de hoogte isolatie eisen.

Dakisolatie verbeteren

Uw dak is de plaats waar de meeste warmte verloren gaat. Doordat de zolder vaak ongebruikt en onverwarmd is, wordt de impact van slechte dakisolatie vaak onderschat. Warmte stijgt en zal altijd via uw dak verdwijnen, tenzij u het op tijd tegenhoudt.

Ga voor optimale dakisolatie. De huidige isolatienorm voor nieuwbouwdaken is 6.0. Dus ook bij uw dak is er heel wat winst te behalen met de huidige isolatiematerialen. Met een warme jas is uw dak klaar voor de toekomst.

Woningisolatie: Bouwjaar vanaf 2005

De woningisolatie van huizen gebouwd vanaf 2005 is over het algemeen in orde. De meeste van deze woningen zijn geschikt voor een warmtepomp en kunnen daardoor van gas los. Heeft u een woning van dit bouwjaar, dan is er bij de bouw zowel vloer-, dak- als spouwmuurisolatie aangebracht van goede kwaliteit. Ook de ramen zullen HR++ of zelfs triple glas hebben.

Twijfelt u over uw woningisolatie? Een ervaren isolatiespecialist kan u precies vertellen hoe het met uw isolatie gesteld is en wat u kunt doen om uw woning energiezuiniger te maken. Wij zien uw woningisolatie als één geheel en kunnen uw woning voorzien van vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie.

Ontdek hoeveel uw energiekosten kunnen dalen en uw wooncomfort kan stijgen met goede woningisolatie. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met onze isolatiespecialist.

Reactie plaatsen