Denkt u aan vloerisolatie voor uw woning? Dan komen er waarschijnlijk heel wat vragen bij u op. Welke isolatie heeft uw woning nodig, hoe gaat dit in zijn werk en wat gaat het u kosten?
Het verduurzamen van uw woning begint met goede isolatie. Er zijn stappen die u eenvoudig zelf kunt zetten en werkzaamheden die u beter uit kunt besteden.
In deze uitgebreide blog nemen we u stap voor stap mee in het proces, zodat u aan het einde van het artikel tot in detail weet wat u mag verwachten van uw vloerisolatie.
Een lagere energierekening en meer wooncomfort zijn vaak de belangrijkste redenen om de vloer te laten isoleren. De meeste woningeigenaren combineren dit met spouwmuurisolatie en dakisolatie, want een complete woningisolatie, die goed op elkaar afgestemd is, levert u nog meer besparing op. Isoleren is de basis om uw huis zo comfortabel mogelijk te maken.
“Bij Helmwijk kijken we naar uw woning als één geheel, zodat we u de maximale besparing kunnen bieden.”
U denkt aan vloerisolatie?
Bent u net verhuisd of wilt u uw woning verbeteren? Dan komt vloerisolatie als vanzelf in uw gedachten. Zeker als u in een wat ouder huis woont, is de kans groot dat de isolatie te wensen overlaat. Ook in woningen waar al vloerisolatie is aangebracht bij de bouw, kan het vaak nog beter.
Een aantal tekenen dat uw vloerisolatie beter kan:
- U heeft een hoge energierekening;
- Uw kruipruimte voelt warm aan;
- De vloerverwarming warmt traag op;
- Koude plekken in uw vloer;
- Gevoel van tocht over de vloer;
- Muffe geur in huis;
- Bij vloerverwarming: de sneeuw om het huis smelt sneller;
- Last van huisstofmijt en ongedierte in huis;
- Hoge luchtvochtigheid;
- De verwarming lijkt het niet warm te kunnen stoken;
- Schimmelplekken op de muur.
Zelf aan de slag met de isolatie van uw woning
Wanneer u de isolatie van uw woning wilt verbeteren, zijn er een aantal dingen die u zelf al kunt doen. Iets simpels als het nalopen van naden en kieren kan bij een gemiddelde eengezinswoning zo’n 70 m3 gas besparen.
Dus ga aan de slag met tochtstrips, schuim- of tochtband, rubberprofielen en kit. Loop heel uw woning na en dicht kieren en naden af. Let er wel op dat tochtstrips een beperkte tijd werken. Na verloop van tijd kan het opnieuw gaan tochten, blijf daarom regelmatig controleren of het tocht in uw woning.
Het aanbrengen van vloerisolatie is een klus voor de specialist. De isolatielaag onder uw vloer moet naadloos worden aangebracht om goed zijn werk te kunnen doen. U kunt ook kiezen voor bodemisolatie. Wij werken met DroCom isolatiechips. Dit isolatiemateriaal is ook door de handige doe-het-zelver aan te brengen in de kruipruimte.
Vloerisolatie of bodemisolatie?
Uw vloer kan op twee manieren worden geïsoleerd:
- Vloerisolatie: Dit is een isolatielaag die direct aan de onderkant van uw vloer wordt bevestigd. Deze laag moet naadloos worden aangebracht, dit is het werk voor een specialist. Uw kruipruimte moet minimaal 50 centimeter hoog zijn, om voldoende werkruimte te hebben. Veel vormen van vloerisolatie zitten in de weg wanneer u later werkzaamheden wilt uitvoeren in uw kruipruimte of ze beschadigen snel, waardoor u rendement verliest.
- Bodemisolatie: Bij bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal aangebracht op de bodem van uw kruipruimte. Ook hier zijn verschillende isolatiematerialen voor beschikbaar. Wij werken graag met DroCom isolatiechips. Deze chips hebben de hoogste isolatiewaarde, zijn eenvoudig aan te brengen en uw kruipruimte blijft toegankelijk in de toekomst. Daarnaast werken de DroCom isolatiechips zelfs als er een laag water in uw kruipruimte staat.
Heeft u vloerisolatie nodig?
Afhankelijk van het bouwjaar van uw woning kan er bij de bouw al vloerisolatie zijn aangebracht. Vraag eventueel bij de vorige bewoners na of zij later nog iets aan de isolatie hebben gedaan. Door de jaren heen kan de vloerisolatie zijn beschadigd, bijvoorbeeld door werkzaamheden in de kruipruimte. De isolatiewaarde van het isolatiemateriaal gaat daardoor flink achteruit.
Vaak merkt u aan uw wooncomfort dat de vloerisolatie beter zou kunnen. Een warmtescan maakt het plaatje helemaal compleet en laat u zien waar uw kostbare energie heen gaat. Het bouwjaar van uw woning is een goede indicatie welke woningisolatie u mag verwachten vanuit de bouw. Natuurlijk kan dit altijd zijn verbeterd door eerdere bewoners.
Isolatie toegepast tijdens de bouw:
- Woningen voor 1975: Er werd steeds meer dubbelglas toegepast, maar verder werd er tijdens de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd.
- Woningen gebouwd tussen 1975 en 1982: Dubbelglas werd bijna standaard geplaatst, spouwmuurisolatie en dakisolatie werd matig toegepast. Vloerisolatie werd nog niet gebruikt.
- Woningen gebouwd tussen 1983 en 1991: Woningen werden voorzien van dubbel glas, al werd in de slaapkamers nog vaak enkelglas geplaatst. Tijdens de bouw werd er een dunne laag van 5 tot 7 centimeter dakisolatie aangebracht, ook hoorde spouwmuurisolatie en vloerisolatie er vanaf dit bouwjaar bij.
- Woningen gebouwd tussen 1992 en 1999: Woningen tussen deze bouwjaren zijn voorzien van goede dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Extra isoleren is alleen nodig als u de woning energieneutraal wilt maken.
- Woningen gebouwd na 2000: Deze woningen zijn voorzien van zeer goede isolatie. Verbeteren is niet meer nodig. Zowel vloer-, dak- als spouwmuurisolatie is goed tot zeer goed. Het geplaatste glas is HR++ of zelfs triple glas.
Zoals u ziet werd vloerisolatie pas vanaf 1983 toegepast tijdens de bouw. Vaak waren dit zeer dunne lagen isolatiemateriaal, die zeker nog verbeterd kunnen worden. Twijfelt u over de isolatie in uw woning? Neem gerust contact met ons op. We komen graag bij u kijken en geven u advies waar uw isolatie beter kan.
Wat kost vloerisolatie?
Wanneer u denkt over vloerisolatie komt onvermijdelijk het kostenplaatje om de hoek kijken. Woningisolatie is een investering die u eenmalig doet. De isolatiematerialen van tegenwoordig zijn zo goed dat ze uw woning kunnen overleven. Daardoor is isoleren een investering die zeker loont.
Vooral als u kijkt wat uw spaargeld nu oplevert bij de bank, dan heeft u een beter rendement uit uw isolatie. Het bedrag wat u hiermee elk jaar zult besparen, is hoger dan de rente die u op de bank krijgt.
Wat vloerisolatie voor uw woning kost, is niet zomaar te zeggen. Elke woning is anders en uw wensen tellen ook mee. Om een zo hoog mogelijke besparing te realiseren is het belangrijk dat er maatwerk geleverd wordt. Wat is er mogelijk en welk isolatiemateriaal is in uw situatie het beste? Om u van zo goed mogelijk advies te voorzien komen we graag bij u langs om uw woning te bekijken.
Terugverdientijd vloerisolatie
Het isoleren van uw woning kost geld, maar dit is een investering die u vanzelf weer terug zult verdienen. Door het isoleren van uw vloer, dak en muren zult u minder gas gaan verbruiken, daardoor dalen uw stookkosten. Dit kan al snel enkele honderden euro’s per jaar schelen.
Hoe lang u erover doet om uw investering terug te verdienen is afhankelijk van uw stookkosten en het te plaatsen isolatiemateriaal. U kunt zelf berekenen hoelang de terugverdientijd is, maar wij doen dat ook met alle plezier voor u.
TIP: In 2020 profiteert u nog van het lage btw tarief op het arbeidsloon. In plaats van 21% betaalt u 9% op het arbeidsloon. Uw woning moet hiervoor wel ouder zijn dan twee jaar.
Vraag een offerte aan voor vloerisolatie
U heeft besloten dat u vloerisolatie wilt toepassen in uw woning, maar welk bedrijf schakelt u hiervoor in? Zeker wanneer u specifieke wensen heeft of u ervaart problemen zoals vocht of schimmelvorming, is het belangrijk om het juiste isolatiebedrijf in te schakelen.
Wanneer er niet op de juiste manier geïsoleerd wordt, loopt u het risico dat uw problemen alleen maar groter worden. Daar zit u uiteraard niet op te wachten. Een goede eerste stap is daarom het aanvragen van verschillende offertes. Zo ontdekt u de verschillende mogelijkheden en wat de kosten hiervan zijn.
Offertes vergelijken
Waarschijnlijk gaat u niet met de eerste de beste in zee. Eerst wilt u de offertes vergelijken. Maar dat is nog niet altijd even makkelijk. Vaak worden allerlei termen gebruikt op de offerte waar u nog nooit van gehoord had. En op welke isolatiewaarde komt u uit met het genoemde isolatiemateriaal? De laagdikte speelt ook een grote rol. Minder materiaal kost u minder, maar levert ook een lager rendement op. Allemaal punten waar u goed op moet letten.
Het vergelijken van offertes kan daardoor een ingewikkelde rekensom worden. Komt u er niet uit? Neem gerust uw offertes en vraag ons de vergelijking te doen. Ook offertes van concurrenten zijn welkom. We voorzien u graag van persoonlijke uitleg, zodat u een goede keus kunt maken.
Besparen door samen met de buren te isoleren
Wanneer we uw woning komen voorzien van vloerisolatie, komen wij met een grote vrachtwagen naar u toe. Daar past natuurlijk meer isolatiemateriaal in dan voor uw woning alleen. Is de woning van uw buren ook aan goede vloerisolatie toe? Profiteer dan beide van een leuk voordeel en krijg een aantrekkelijke korting op uw investering.
Woont u in een rijtjeshuis, dan zult u er ook van profiteren als de woning van uw buren goed geïsoleerd is. Het wooncomfort zal zowel bij u als bij uw buren verhogen. De energierekening zal veel lager worden, terwijl u geniet van een aangenaam warme woning.
Heeft u recht op subsidie voor uw vloerisolatie?
Regelmatig worden er vanuit de overheid en diverse gemeenten subsidies gegeven op vloerisolatie. Als u kunt profiteren van subsidie op vloerisolatie, dan heeft u uw investering nog sneller terug. Dat is natuurlijk mooi meegenomen.
Aan zo’n subsidie zitten wel allerlei regels en voorwaarden vast. Wij houden deze informatie scherp in de gaten. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor subsidie op vloerisolatie? Wij zoeken dit graag voor u uit.
Contact met het isolatiebedrijf
Na het aanvragen van de offerte zal het isolatiebedrijf bij u langs willen komen. Vaak gebeurt dit al voordat de officiële offerte wordt opgemaakt. Elke woning is anders. Voor een offerte op maat zal de isolatiespecialist uw woning eerst goed willen bekijken. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan. Niets zo vervelend als pas tijdens het uitvoeren van de klus te horen krijgen dat er meer kosten bij komen.
Inspectie woning voor vloerisolatie
Een goed isolatiebedrijf zal een isolatiespecialist bij u langs laten komen om de kruipruimte van uw woning te inspecteren. Is er al isolatiemateriaal aanwezig en wat is de staat hiervan? Zijn er eventueel lekkages zichtbaar in de kruipruimte waar uw vochtprobleem vandaan kan komen? Is uw kruipruimte goed bereikbaar en is de ruimte onder uw woning hoog genoeg?
In een lage of moeilijk bereikbare kruipruimte is het niet mogelijk om elk isolatiemateriaal aan te brengen. Wij vinden het belangrijk dat de juiste materialen worden gebruikt, die passen bij uw woning en het hoogste rendement opleveren. Ter plekke kunt u uw vragen aan de isolatiespecialist stellen en die zal u van persoonlijk advies voorzien. Helemaal gespitst op uw woning.
Advies en aandachtspunten
Vooral wanneer u te maken heeft met problemen, zoals vocht in huis, is het belangrijk dat u dit met de isolatiespecialist overlegt. Het kan goed zijn dat er vocht vanuit de kruipruimte uw woning binnenkomt. Als het vocht niet afkomstig is van een lekkage, dan is dit te verhelpen met de juiste soort vloerisolatie.
Natuurlijk bestaat de buitenschil van uw woning uit meer dan alleen de vloer. Daarom kijken we vaak ook naar de isolatie van uw muren en dak. Bij een goed geïsoleerd huis is de hele woningisolatie in balans. Dan bereikt u pas echt een optimaal wooncomfort.
Indien mogelijk zullen we aangeven of uw muren en dak extra isolatie kunnen gebruiken. Ook als uw spouwmuur al van isolatiemateriaal is voorzien, kunnen wij u helpen met na-isoleren. Wij beschikken hiervoor over speciale apparatuur en een isolatiemateriaal wat een perfecte aanvulling is op de bestaande isolatie. De oude isolatie verwijderen is daarom niet nodig. Dat scheelt u veel tijd en geld.
Acceptatie offerte, hoe nu verder?
U bent eruit! U wilt uw vloer laten isoleren en accepteert de offerte, maar hoe gaat het nu verder? Een woning isoleren klinkt als een hoop werk en u bent bang om lange tijd in de troep te zitten. Gelukkig hoeft u hier niet bang voor te zijn. Vloerisolatie kan over het algemeen al binnen één dag klaar zijn. U zult er bijna niets van merken.
We maken een afspraak met u, wanneer wij de vloerisolatie komen aanbrengen. Mocht er nog een lekkage aanwezig zijn in uw kruipruimte, dan kunt u deze voor die tijd laten verhelpen. Verder hoeft u niets te doen of voor te bereiden. Wij zorgen ervoor dat alle benodigde materialen en apparatuur op de afgesproken datum beschikbaar zijn.
Uitvoering van de vloerisolatie werkzaamheden
Op de afgesproken datum staan onze isolatiespecialisten bij u voor de deur. Ze zullen netjes de ruimte rondom het kruipluik afdekken, zodat alles schoon blijft. Vakkundig wordt het isolatiemateriaal aangebracht, waarna onze vakmensen uw woning onberispelijk achterlaten.
De werkzaamheden vinden plaats onder uw vloer, waardoor u er hoegenaamd geen last van heeft. Ook uw buren zullen er niets van merken. Het enige wat u hoeft te doen is genieten van een comfortabele woning en uw lagere energierekening, jaar na jaar.
Afhankelijk van de afmetingen van uw kruipruimte zal uw vloerisolatie in één dag geplaatst worden. Bij de meeste woningen hebben we aan een halve dag voldoende.
Waarom zou u vloerisolatie laten plaatsen?
Twijfelt u nog steeds of vloerisolatie echt iets toe gaat voegen in uw woning? Er gaan allerlei verhalen rond over de effecten, voor- en nadelen van vloerisolatie. Er wordt gezegd dat het weinig oplevert of dat het juist vochtproblemen in de hand zou werken. Dit kunnen berichten zijn die u afschrikken en dat zou zonde zijn.
Vaak komen deze verhalen van woningeigenaren waar de vloerisolatie op de verkeerde manier is aangebracht of het verkeerde isolatiemateriaal is gebruikt. Er kan helaas heel wat fout gaan bij het aanbrengen van isolatie onder uw vloer.
Wanneer u een goed isolatiebedrijf inschakelt, met jarenlange ervaring, hoeft u hier niet bang voor te zijn. Wij vinden het belangrijk dat u persoonlijk en eerlijk advies ontvangt. Wanneer bepaalde isolatie niet nodig is, zullen we u dat ook vertellen. We bieden u altijd alle mogelijkheden en zullen de voordelen en eventuele nadelen erbij vermelden. Zo kunt u een weloverwogen keus maken, waar u helemaal achter staat.
“Ons advies helpt u optimaal resultaat te halen uit uw vloerisolatie.”
Wat u mag verwachten van goede vloerisolatie
Goede vloerisolatie biedt u tal van voordelen. We noemen er enkele:
- De luchtvochtigheid in huis gaat omlaag;
- Uw woning zal in waarde stijgen;
- Vocht vanuit de kruipruimte kan niet langer uw woning binnendringen;
- Flinke besparing op uw energiekosten, oplopend tot wel honderden euro’s per jaar;
- De temperatuur van uw vloer kan tot wel vier graden stijgen in de winter;
- Ook in de zomer profiteert u van vloerisolatie, doordat warmte buitengesloten wordt;
- Muffe luchtjes door vocht zijn verleden tijd;
- Goede vloerisolatie zorgt voor minder huisstofmijt en ongedierte;
- Met vloerisolatie werkt u mee aan een beter milieu;
- Het comfort in uw woning gaat voelbaar vooruit.
Vloerisolatie voor uw woning?
Zoals u heeft kunnen lezen biedt vloerisolatie u veel voordelen. Bent u benieuwd wat vloerisolatie voor uw woning kan doen en wat er mogelijk is? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze isolatiespecialisten geven u graag persoonlijk advies, zodat u zeker weet dat u de juiste keus maakt.
Ontdek hoeveel u kunt besparen op uw energiekosten en vraag uw vrijblijvende offerte aan voor vloerisolatie.