Het isoleren van uw woning kan een flinke investering zijn, maar u verdient dit bedrag vanzelf terug door de besparing op uw energierekening. Komt u ook nog in aanmerking voor een leuke subsidie, dan wordt de terugverdientijd nog korter.
Het rendement dat de investering in woningisolatie u oplevert, is natuurlijk op lange termijn afhankelijk van de levensduur van de isolatiematerialen. Er zijn geen harde cijfers te geven over hoe lang isolatie precies meegaat. De levensduur van het isolatiemateriaal is vaak een schatting die gebaseerd is op onderzoeken van de fabrikanten zelf.
Wat we wel weten is dat de eerste isolatiematerialen die gebruikt werden bij de bouw van nieuwe woningen vanaf 1976 niet het eeuwige leven hebben. We zien steeds vaker dat dit materiaal inzakt, scheurt of tot poeder vergaat.
De nieuwe isolatiematerialen zijn gelukkig een stuk beter van kwaliteit en hebben daardoor een langere levensduur.
De levensduur van isolatie
Wanneer u nu woningisolatie aan laat brengen, is dit een investering voor de levensduur van uw woning. Het is wel belangrijk dat er gekozen wordt voor een isolatiemateriaal dat niet kan vervormen of vergaan. Materialen die gemakkelijk krimpen en uitzetten, zullen eerder hun isolerend vermogen verliezen. Isolatiematerialen die ongevoelig zijn voor vocht en dit niet opnemen, zijn stabieler en voorkomen schimmelvorming.
Vooral isolatiematerialen op basis van glas hebben een gegarandeerd lange levensduur. Deze materialen worden vooral gebruikt voor het isoleren van spouwmuren en daken. Als deze woningisolatie goed wordt aangebracht, zal het zijn werking blijven behouden zolang uw huis er staat.
Levensduur van vloerisolatie
Vloerisolatie en bodemisolatie vragen om geschikte isolatiematerialen. U kunt hier niet zomaar elk isolatiemateriaal gebruiken. In de kruipruimte zijn vaak allerlei buizen, leidingen en aansluitingen te vinden. Hier moet u zo af en toe bij kunnen. Daarnaast is het vaak vochtig in de kruipruimte. U heeft daarom een isolatiemateriaal nodig dat ongevoelig is voor vocht en zijn isolatiewaarde behoudt.
In veel kruipruimten worden natuurlijke materialen gebruikt, zoals zand of schelpen. Een mooie laag schelpen als bodemisolatie doet zijn werk goed, tot ze onder water komen te staan bij een hoog grondwaterpeil. Dan verliest deze laag zijn isolerende werking.
Er zijn ook synthetische producten op de markt die een hoog rendement geven en vochtbestendig zijn. Zo zijn DroCom isolatiechips de synthetische versie van de schelpenisolatie. Aan de vorm van de chips ziet u de inspiratie nog terug. Het grote voordeel van isolatiechips is hun ongevoeligheid voor vocht en hun vermogen om te drijven op water. Zo zal deze isolatielaag ook zijn werking behouden als er een laag water in de kruipruimte staat.
Daarnaast zijn de isolatiechips licht van gewicht, waardoor ze eenvoudig opzij te schuiven zijn als u werkzaamheden in de kruipruimte wilt uitvoeren.
Levensduur van dakisolatie
Wanneer dakisolatie wordt uitgevoerd met een kwalitatief goed isolatiemateriaal en professioneel wordt aangebracht, is het een eenmalige investering. Er zijn wel situaties waarin de levensduur van dakisolatie kan worden beïnvloed.
Vooral vocht kan een grote invloed hebben op de werking van dakisolatie. Als de dakisolatie niet goed wordt aangebracht kan de werking na verloop van tijd aanzienlijk afnemen. Bij dakisolatie heeft u niet alleen te maken met vocht van buitenaf, maar ook met leefvocht van binnenuit. Het is daarom belangrijk dat er een dampscherm wordt aangebracht, die voorkomt dat vocht van binnenuit in de isolatielaag terechtkomt.
Levensduur van spouwmuurisolatie
De isolatiematerialen die tegenwoordig voor spouwmuurisolatie gebruikt worden, gaan in principe levenslang mee. Deze investering hoeft u dus maar één keer te maken. Het is een fabel dat de isolatiematerialen van tegenwoordig voor vochtproblemen zorgen.
De werking van uw isolatie kan beïnvloed worden door vocht, maar daar hoeft u met de moderne materialen niet bang voor te zijn. De huidige isolatiematerialen kunnen prima vocht reguleren.
Er komt maar weinig vocht in de spouwmuur en dit wordt verwerkt door het isolatiemateriaal. Het vocht verdampt, schimmelvorming krijgt geen kans en de isolatiewaarde blijft op hetzelfde niveau.
Het is natuurlijk wel belangrijk dat uw spouwmuurisolatie op de juiste manier wordt aangebracht. Vraag daarom altijd advies aan de isolatiespecialist.
Levensduur van isolatieglas
In tegenstelling tot de moderne isolatiematerialen voor dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie, heeft isolatieglas een beperkte levensduur. De leverancier geeft meestal een garantie van 10 jaar, maar in de praktijk is een levensduur van 20 tot 30 jaar reëel.
Een leven lang genieten van goede woningisolatie
De isolatiematerialen van tegenwoordig zijn gemaakt om de hele levensduur van uw woning optimale prestaties te leveren. Dit is natuurlijk goed nieuws voor uw rendement. Binnen enkele jaren verdient u uw investering terug door de besparing op uw energierekening. Maar ook daarna blijft u elkaar jaar weer besparen.
Wilt u een maximale besparing realiseren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Woningisolatie is voor ons maatwerk. U krijgt dan ook persoonlijk advies van onze isolatiespecialist.