Bodemisolatie en vloerisolatie, wat is het verschil?

Bodemisolatie en vloerisolatie, wat is het verschil?

Bodemisolatie en vloerisolatie zijn twee verschillende manieren van isoleren. Bij bodemisolatie wordt een isolerend materiaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Hierdoor wordt voorkomen dat kou optrekt vanuit de, vaak vochtige, bodem. Er ontstaat een warmere, droge luchtlaag onder de vloer die zorgt voor een aangenaam woonklimaat.

Bij vloerisolatie wordt er een isolatielaag aangebracht aan de onderzijde van de vloer. Deze laag houdt de koude lucht vanuit de bodem tegen en de warme lucht in uw woning vast. Of, zoals bij het gebruik van reflecterende folies, zorgt deze isolatie voor stilstaande lucht ‘zakken’ onder de vloer die een isolerende werking hebben.
Als er niet voldoende ruimte is om vloerisolatie onder de vloer te bevestigen dan kan in sommige situaties de isolatielaag op de vloer worden aangebracht.

Welk materiaal wordt er gebruikt bij bodemisolatie?

Bij bodemisolatie wordt over het algemeen gebruik gemaakt van los materiaal, dat in de kruipruimte wordt aangebracht. Vaak worden polystyreen chips of parels gebruikt als isolatiemateriaal. Naast het los aanbrengen van dit materiaal wordt het ook wel in matrassen geblazen die op de bodem worden gelegd.
Zeker wanneer bodemisolatie met los materiaal wordt aangebracht blijft de kruipruimte goed toegankelijk. Wat erg praktisch is wanneer er reparaties nodig zijn aan buizen of leidingen in de kruipruimte.

Voordelen van bodemisolatie met DroCom isolatiechips:

  • Besparing op uw energierekening
  • Vocht wordt vastgehouden in uw kruipruimte
  • Verhoogt uw comfort
  • Zeer licht van gewicht
  • Ongevoelig voor vocht
  • Bestand tegen schimmels
  • Zeer duurzaam
  • Uw kruipruimte blijft toegankelijk
 

DroCom bodemisolatie met chips

Bekende merken bodemisolatie zijn DroCom en Drowa. Ook Trio Insulation chips is een veel gebruikt isolatiemateriaal wat vaak onder verschillende merknamen wordt verkocht.
Deze merken maken gebruik van verschillende vormen isolatiechips. Onderzoek heeft uitgewezen dat DroCom isolatiechips de hoogste isolatiewaarde geven van alle isolatiechips. Dit is onafhankelijk te controleren in de onafhankelijke Databank Gecontroleerde Kwaliteitsverklaringen.

Welk materiaal wordt er gebruikt bij vloerisolatie?

Bij het aanbrengen van vloerisolatie wordt gebruik gemaakt van vaste materialen. De bekendste materialen zijn schuimen (PUR), mineralen wol en platen van polystyreen (EPS) of platen van PIR. En natuurlijk de reflectie folies waarmee ‘thermokussens’ onder de vloer worden aangebracht, zoals Tonzon en PIF isolatie.
Door het gebruik van vaste materialen wordt de toegankelijkheid van de kruipruimte beperkt. Vooral de reflectie folies zijn kwetsbaar waardoor het betreden van de kruipruimte moeilijker wordt.

Veelgebruikte vloerisolatie materialen:

Vloerisolatie met PIF-isolatiefolie

Wat isoleert beter, bodemisolatie of vloerisolatie?

Met bodemisolatie en vloerisolatie is een gelijkwaardige isolatie te behalen. Het is dus een misverstand dat vloerisolatie beter zou zijn en hogere rendementen zou behalen. Vanaf een bepaalde laagdikte bodemisolatie is er een omslagpunt.
Afhankelijk van de laagdikte en het merk bodemisolatie is er zelfs een betere isolatiewaarde te behalen met bodemisolatie.
DroCom bodemisolatie biedt een zeer hoge isolatiewaarde waardoor goede resultaten behaald kunnen worden. Niet alleen de isolatiewaarde is een grote verbetering in uw woning. Ook bij vochtproblemen is bodemisolatie een goede oplossing.

Bodemisolatie bij vochtproblemen

Bodemisolatie kan helpen bij vochtproblemen in de woning. Vocht condenseert altijd op de koude zijde in een ruimte. Doordat vloerisolatie wordt aangebracht aan de onderkant van de vloer zal het vocht condenseren aan de onderzijde van deze isolatielaag. Maar ook bij naden en doorvoeringen in de vloer.

Bodemisolatie ligt direct op de koude, natte bodem onder uw huis. Vocht zal onder deze laag blijven en condenseren op de bodem of het grondwater. Hierdoor voorkomt bodemisolatie vochtproblemen. Terwijl het toepassen van vloerisolatie juist vochtproblemen, of eigenlijk condensatieproblemen, kan veroorzaken.

Ook wanneer er water in de kruipruimte staat zal bodemisolatie zijn werking niet verliezen. De isolerende laag zal op het grondwater drijven en zijn isolatiewaarde behouden.

Bodemisolatie Chips aanbrengen tegen vochtproblemen

Kosten bodemisolatie en vloerisolatie

Vloerisolatie is een arbeidsintensief proces. Het aanbrengen van PUR, mineralen wol of reflectie folies moet zorgvuldig worden uitgevoerd om het gewenste effect te bereiken. Hierdoor zal het aanbrengen van vloerisolatie over het algemeen duurder uitvallen dan bodemisolatie.
Bodemisolatie is een stuk minder arbeidsintensief, en er wordt hetzelfde of zelfs een beter resultaat mee bereikt. De kosten vallen hierdoor vaak lager uit dan bij vloerisolatie.

Wilt u meer informatie over welke vorm van isolatie het beste bij uw woning past? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.
beregoed
Door

beregoed

op 14 Aug 2022

het font van de website is grijs en daardoor niet leesbaar.

Reactie plaatsen