Vloerisolatie platen, hoe past u deze toe

Vloerisolatie platen, hoe past u deze toe

Vloerisolatie platen zijn één van de bekendste en veel gebruikte isolatie materialen om uw vloer (en dak) te isoleren. Isolatie platen zijn gewoon te koop bij de bouwmarkt. Er zijn verschillende soorten isolatieplaten. Ook de dikte kunt u kiezen.
Uiteraard kiest u voor een zo dik mogelijke plaat, hoe dikke de isolatielaag hoe hoger uw besparing zal zijn.

Verschillende soorten vloerisolatie platen

In de bouwmarkt zijn verschillende soorten vloerisolatie platen te vinden. Veel isolatieplaten worden tegenwoordig geleverd met handig groef systeem, waardoor naadloos plaatsen nog eenvoudiger wordt. Elk materiaal heeft zijn eigen toepassingen en aandachtspunten. Kies het juiste materiaal om een zo optimaal mogelijk isolatieresultaat te behalen.

De meest gebruikte vloerisolatie platen:
  • PIR isolatieplaten
  • PUR isolatieplaten
  • XPS isolatieplaten
  • EPS of polystyreen isolatieplaten
  • Glaswol isolatieplaten
polystyreen vloerisolatie platen

PIR isolatieplaten

PIR isolatieplaten zijn harde schuimstof platen. Ze hebben uitstekende thermische eigenschappen die goed isoleren. Zelfs in een relatief dunne laag. De PIR isolatieplaten worden vooral veel toegepast op (platte) daken of in spouwmuren. De dampdichte laag aan beide kanten houdt vocht tegen. Het aanbrengen van een apart dampscherm is vaak niet meer nodig.

PIR lijkt qua structuur op een PUR isolatieplaat. Maar PIR is veel brandveiliger dan PUR. PIR isolatieplaten geven veel minder schadelijke rookgassen dan PUR isolatieplaten.

PUR isolatieplaten

PUR is een veel toegepast isolatiemateriaal door de goede isolatiewaarde. Vooral de platen geven een hoge isolatiewaarde, beter dan het los gespoten schuim. PUR isolatieplaten worden gebruikt bij vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie.

PUR isolatieplaten zijn er in verschillende groottes, diktes en vormen. Aan één zijde zijn de platen voorzien van een dampscherm dat ervoor zorgt dat vocht niet de isolatiewaarde kan verminderen.

XPS isolatieplaten

XPS isolatieplaten zijn drukvast waardoor ze uitstekend geschikt zijn om vloeren mee te isoleren. Zeker wanneer u vloerisolatie toe wilt passen, maar u geen kruipruimte heeft, of deze niet bereikbaar is. XPS isolatieplaten bieden u zo toch de mogelijkheid uw vloer te isoleren vanaf de bovenzijde. Ook kelderisolatie, daken, gevels en spouwmuren worden met XPS isolatieplaten geïsoleerd.

De goede isolatiewaarde en gemakkelijke verwerkbaarheid maken deze isolatieplaten een fijn materiaal om mee te werken. XPS platen zijn duurder dan EPS, maar goedkoper dan PIR en PUR isolatieplaten.

EPS of polystyreen isolatieplaten

De bekendste isolatieplaten zijn wel de EPS of polystyreen platen. EPS en XPS platen zijn beide gemaakt uit polystyreen. XPS heeft een dichte schuimstructuur en EPS een bolletjes / piepschuim structuur.

Het is een zeer lichtgewicht materiaal, waardoor het heel eenvoudig in gebruik is. Door de bolletjes structuur bevatten EPS isolatieplaten een zeer grote hoeveelheid stilstaande lucht. Daardoor heeft het zeer goede isolerende eigenschappen. Door de luchtige structuur is er minder grondstof nodig om dit isolatiemateriaal te maken, EPS isolatieplaten zijn daardoor vriendelijk geprijsd.

glaswol isolatie

Glaswol isolatieplaten

U kunt ook gebruik maken van de soepele glaswol isolatieplaten. Dit kan vooral handig zijn wanneer u veel leidingen en buizen in uw kruipruimte heeft lopen waar u naadloos omheen wilt isoleren.
Glaswol isolatieplaten worden ook veel toegepast bij dakisolatie, omdat ze erg handig zijn bij een ongelijke ondergrond.

Glaswol heeft zowel thermische als akoestische eigenschappen. Het isoleert goed door de wollige structuur waarin veel stilstaande lucht aanwezig is. Door deze structuur werkt het ook geluiddempend.

Let op!
Glaswol isolatieplaten zijn alleen toepasbaar in droge kruipruimten omdat ze gevoelig zijn voor vocht. Wanneer glaswol in contact komt met vocht zal het snel aan isolatiewaarde verliezen.

Waar moet u op letten bij vloerisolatie platen?

  • Kan het isolatiemateriaal goed tegen vocht?
  • Blijft de kruipruimte goed begaanbaar?
  • Kunnen de isolatieplaten naadloos aangebracht worden?
  • Is het materiaal brandveilig?
  • Bereikt u de hoogste haalbare isolatiewaarde met dit materiaal?

Welke vloerisolatie platen zijn geschikt voor uw vloer?

Zoals u kunt zien is er heel wat keus in isolatieplaten om uw vloer mee te isoleren. Wilt u graag deskundig advies over welk materiaal in uw woning de beste isolatiewaarde geeft? Neem gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag.
Reactie plaatsen