Kan bodemisolatie en vloerisolatie worden gecombineerd?

Kan bodemisolatie en vloerisolatie worden gecombineerd?

Bodemisolatie en vloerisolatie kunnen worden gecombineerd. Voorwaarde is wel dat u voldoende ruimte heeft, in uw kruipruimte, om beide materialen kwijt te kunnen.
Er bestaan veel misverstanden over bodemisolatie en vloerisolatie. Sommige mensen denken dat dit hetzelfde is. Dit is zeker niet het geval. Het grootste verschil is dat bodemisolatie daadwerkelijk de gehele bodem van uw kruipruimte isoleert. Vloerisolatie isoleert slechts de onderkant van uw vloer.
Door bodemisolatie en vloerisolatie te combineren haalt u het beste van beide in huis.

Het verschil tussen vloerisolatie en bodemisolatie

Het belangrijkste verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie is de manier van aanbrengen. Vloerisolatie wordt direct aan de onderkant van uw vloer bevestigd, in de kruipruimte. Daar vormt het een isolerende laag die zorgt dat de warmte in uw woning niet via de kruipruimte verdwijnt.

Bodemisolatie wordt op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Deze isolatielaag zorgt dat kou en vocht uit de bodem niet meer in uw woning terecht komen. Ook wanneer er een laag water in de kruipruimte staat is deze isolatievorm zeer effectief, mits het juiste materiaal gekozen wordt. De lichtgewicht isolatiechips van DroCom blijven op het water drijven waardoor ze net zo effectief blijven isoleren. Dit in tegenstelling tot materialen als schelpen. Zodra de schelpen onder water komen te staan verliezen ze hun werking.
De warmte die door de vloer weglekt wordt door de bodemisolatie opgevangen. Bodemisolatie wordt in een dikke laag aangebracht. Daardoor is de isolatiewaarde vaak zelfs groter, dus meer energiebesparend, dan bij directe vloerisolatie.

Wilt u meer weten over de verschillen tussen deze twee isolatievormen? Lees dan ons volledige artikel over het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie.

Combineer isolatie voor optimaal effect

Door vloerisolatie en bodemisolatie te combineren bereikt u een optimaal effect. Vooral in woningen waar sprake is van een vochtige of zelfs natte bodem in de kruipruimte.
Zou u hier enkel vloerisolatie aanbrengen dan lost u niet het vochtprobleem op. U blijft een vochtig woonklimaat behouden, wat onaangenaam aanvoelt. Vochtige lucht is daarnaast ook moeilijker te verwarmen dan drogere lucht waardoor uw besparing niet optimaal is.Grondwater en DroCom isolatie

Bodemisolatie zorgt ervoor dat het vocht op de bodem blijft. Uw woning zal droger en aangenamer aanvoelen. Boven de isolerende laag vormt zich een warmere en drogere luchtlaag. Vocht zal niet langer condenseren tegen de onderkant van uw vloerisolatie. Uw vochtproblemen, vanuit de kruipruimte, zijn verleden tijd.

Wanneer is het combineren van vloerisolatie en bodemisolatie niet mogelijk?

Vloerisolatie en bodemisolatie combineren is alleen mogelijk als er voldoende ruimte onder de vloer aanwezig is. In een te lage kruipruimte is het niet mogelijk zowel vloerisolatie als bodemisolatie te plaatsen. Voor het plaatsen van vloerisolatie is een minimale hoogte van 35 centimeter vereist. Bodemisolatie kan zonder problemen worden aangebracht in lage kruipruimten.

In sommige gevallen is het mogelijk de bodem in de kruipruimte uit te graven. Let er wel op dat een afgraving moet worden gemeld bij de gemeente. Ga na of u niet te maken heeft met verontreinigde grond. En wanneer u een laag van meer dan 20 centimeter wilt weghalen, vraag eerst een bouwkundige om advies.

Wilt u optimaal genieten van vloerisolatie en bodemisolatie?

Is de kruipruimte van uw woning al geïsoleerd met vloerisolatie of bodemisolatie maar geeft dit nog niet het gewenste effect? Of wilt u weten of u nog meer kunt besparen? Informeer naar de mogelijkheid om deze twee isolatie vormen met elkaar te combineren. Wij helpen u graag aan de meest effectieve isolatie voor uw kruipruimte.

Vooral wanneer uw woning beschikt over vloerverwarming is optimale isolatie nog belangrijker. U beperkt het warmteverlies via uw vloer en kruipruimte. En u zult vele euro’s besparen op uw energierekening, elk jaar weer. Neem vrijblijvend contact op.
Hans Fens
Door

Hans Fens

op 12 Oct 2023

Welke vloer/bodemisolatie is het meest effectief. Welke leverancier kan ik hiervoor het beste benaderen?

Reactie plaatsen