Door de stijgende energiekosten denken steeds meer huizeneigenaren erover om van het gas af te gaan. Een mooi streven, dat ook een positieve invloed heeft op het klimaat. Toch blijkt het in de praktijk nog best lastig te zijn om werkelijk van het gas af te komen. De meeste huizen zijn gebouwd in een tijd waarin verwarmen, koken en de warmwatervoorziening volledig afhankelijk waren van gas.
Aangenaam leven in een woning zonder gas vraagt daardoor de nodige aanpassingen. Voordat u de overstap maakt, is het belangrijk uw gasverbruik zoveel mogelijk terug te dringen. U wilt natuurlijk niet onnodig hoge kosten krijgen. Een warmtepomp het werk van de cv-ketel over laten nemen in een slecht geïsoleerd huis is bijvoorbeeld vragen om torenhoge kosten.
Hoe u goed van het gas af gaat? In deze blog laten we u de eerste stappen zien.
Stap 1: Verminder het gasverbruik door goed te isoleren
De belangrijkste stap als u van het gas af wilt, is het isoleren van uw woning. Goede isolatie is onmisbaar en maakt het mogelijk om uw woning op een andere manier aangenaam warm te krijgen. Vooral in oudere huizen ontbreekt vaak de isolatielaag die nodig is om de woning bijvoorbeeld met een warmtepomp te verwarmen.
Van het gas af gaan zonder goede isolatie is eigenlijk niet te doen. Uw energiekosten zullen flink omhoog gaan. Daarnaast is de kans groot dat uw alternatieve bron van verwarmen het niet aan kan.
U wilt natuurlijk niet in een onaangenaam kil huis zitten.
Wilt u verwarmen op gas vervangen door verwarmen met een warmtepomp? Dan is het belangrijk dat uw woning zo goed geïsoleerd is, dat u een energielabel A, B of C heeft. Dan is uw woning geschikt voor deze manier van verwarmen. Bent u nog niet zover? Kijk dan wat er nog meer mogelijk is op isolatiegebied. Vooral bij oudere woningen is er veel te winnen met de moderne isolatiematerialen.
Optimaliseer uw:
- Vloerisolatie
- Spouwmuurisolatie
- Dakisolatie
- Dubbele beglazing
Heeft u geen spouwmuur? Ook dan is het mogelijk om uw muren van isolatiemateriaal te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een voorzetwand. Onze isolatiespecialist denkt graag met u mee om het maximale uit uw woningisolatie te halen.
Stap 2: Zoek alternatieven voor gas
Gas wordt in woningen gebruikt voor koken, warm water en de verwarming. Voor al deze toepassingen zult u dus een alternatief moeten zoeken.
Het gasverbruik in uw woning wordt gemiddeld als volgt verdeeld:
- 5% wordt gebruikt voor koken;
- 25% wordt gebruikt voor warm water;
- 70% is nodig voor het verwarmen van uw woning.
Een eenvoudige stap is koken zonder gas. De overstap naar elektrisch koken is vaak vrij eenvoudig te maken. U kunt kiezen voor een keramische kookplaat of een inductiekookplaat. Houd er rekening mee dat er eventueel aanpassingen nodig zijn in uw meterkast als u voor een inductiekookplaat kiest.
Warm water is al een iets grotere uitdaging. In plaats van uw water laten verwarmen door een gasgestookte cv-ketel, kunt u ook kiezen voor een doorstroomboiler. Hierin wordt het water verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement.
Stap 3: Verwarmen zonder gas
De grootste uitdaging is toch wel uw woning warm krijgen zonder gas. Uw cv-ketel is met 70% de grootste gasverbruiker in huis. Voor u deze kunt vervangen door een alternatief zonder gas zult u uw huis klaar moeten maken voor verwarmen op lagere temperaturen. Goede isolatie is daarbij onmisbaar.
Afhankelijk van de mogelijkheden van en rond uw woning én uw budget kunt u kiezen voor een bepaald type warmtepomp. Er zijn verschillende types leverbaar:
- Lucht-lucht warmtepomp
- Lucht-water warmtepomp
- Bodemwarmtepomp
Sommige warmtepompen zorgen ook voor warm water. Bij andere heeft u een aparte voorziening nodig voor uw warm water, zoals een elektrische boiler.
Verdiep u goed in de mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld niet altijd nodig om uw bestaande radiatoren te vervangen. Wellicht zijn uw radiatoren groot genoeg om uw woning te verwarmen met lagere temperaturen. U kunt natuurlijk ook kiezen voor vloerverwarming of het bijplaatsen van extra radiatoren.
De energietransitie is in volle gang. Dit betekent ook dat uw gemeente plannen heeft liggen om van het gas af te gaan. Vraag na wat er mogelijk is, of wordt in de toekomst, en neem dit mee in uw beslissing. Energiebesparende maatregelen worden gestimuleerd. Wellicht komt u in aanmerking voor een subsidie vanuit de overheid bij de aanschaf van een warmtepomp.
Hoe dan ook is woningisolatie een belangrijke en essentiële stap als u van het gas af wilt. Bent u benieuwd wat er mogelijk is en hoe u maximaal kunt besparen met isolatie? Vraag onze isolatiespecialist om persoonlijk advies.