Vloerisolatie met purschuim

Vloerisolatie met purschuim

Vloerisolatie met Purschuim wordt regelmatig toegepast onder de vloer. Maar is dit wel de beste manier om uw vloer te isoleren? Deze vorm van isolatie komt steeds vaker negatief in het nieuws. Recente onderzoeken hebben zelfs uitgewezen dat het gebruik van gespoten purschuim als isolatie zeer slecht is voor het milieu en daarom verboden zou moeten worden. Hoe zit dat nu precies met purschuim? Wij leggen het u hier uit.

Wat is purschuim?

Purschuim is de afkorting van polyurethaanschuim. Het is een veel gebruikt materiaal in de bouw door zijn veelzijdige inzetbaarheid. Dit materiaal ontstaat door een chemische reactie. De twee componententen PMDI en polyol reageren met elkaar en vormen een dicht schuim dat naadloze afdichtingen kan vormen.

Purschuim wordt geleverd in verschillende verpakkingen. In alle gevallen gaat het om polyurethaanhardschuim. Het enige verschil is de verwerking. Purschuim uit een spuitbus vormt een gelei die uithardt. Gespoten purschuim wordt op het oppervlak verneveld.

Vloerisolatie met gespoten purschuim

Gespoten purschuim en het milieu

Het is al enige tijd bekend dat HFK’s zeer sterke broeikasgassen zijn. Daarom gaat per 2023 een verbod in op het gebruik van deze gassen bij gespoten vloerisolatie. Milieu Centraal wilde weten wat precies de impact is van dit materiaal op het milieu. Daarom hebben zij het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) een onderzoek laten uitvoeren.

De uitkomst van dit onderzoek is duidelijk. De toepassing van purschuim als vloerisolatie zorgt voor het vrijkomen van broeikasgassen die 800 tot 3200 keer sterker zijn dan CO2!
Daarnaast komt uit dit onderzoek ook naar voren dat vloerisolatie met purschuim pas na 16 jaar milieuwinst op zal leveren. Andere isolatiematerialen zorgen binnen een paar maanden tot 2 jaar voor milieuwinst. Milieu Centraal raadt dan ook het gebruik van gespoten purschuim met HFK’s af als vloerisolatie.

De pur-isolatie branche is hard bezig deze schadelijke gassen te vervangen door een milieuvriendelijke variant. Pur-platen en pur-spuitbussen kunnen wel gebruikt worden. Bij deze materialen worden andere blaasmaterialen gebruikt. Deze producten zijn, vanwege brandgevaar, niet toepasbaar als vloerisolatie. Gelukkig zijn er verschillende isolatiematerialen verkrijgbaar die hetzelfde of betere resultaten geven.

Waarom wij purschuim vloerisolatie niet aanraden:

  • Purschuim vloerisolatie, met name de gespoten versie bevat HFK's als blaasmiddel en zijn daarom vanuit milieuoogpunt een afrader
  • Deze HFK's zijn zeer krachtige broeikasgassen, 800 tot 3200 keer sterker dan CO2
  • Pas na 16 jaar heeft de CO2 besparing van het lagere energieverbruik het broeikaseffect goedgemaakt
  • Purschuim zonder HFK's hebben maar een gemiddelde isolatiewaarde, er zijn veel betere alternatieven
  • Gespoten purschuim als vloerisolatie laat regelmatig negatieve gevolgen voor de gezondheid zien

Is purschuim veilig voor de gezondheid?

Purschuim als isolatiemateriaal komt regelmatig negatief in het nieuws door bewoners met gezondheidsklachten. Als gespoten purschuim wordt aangebracht volgens de strenge regels en richtlijnen zou het gebruik veilig moeten zijn.

U moet dan ook tijdens het aanbrengen van deze isolatievorm uw woning verlaten. Ook in de twee uur na het aanbrengen is het beter uw woning niet te betreden. Dit om te voorkomen dat u in contact komt met de stoffen die in uw leefruimte vrij kunnen komen tijdens het aanbrengen en uitharden van de chemische middelen.
Volgend de richtlijnen mag u uw kruipruimte 14 dagen na het aanbrengen niet betreden.

Ondanks alle strenge regels en richtlijnen zijn er helaas toch veel mensen met gezondheidsklachten die ontstaan na het aanbrengen van purschuim isolatie. Er zijn zeer veel verhalen bekend over gezondheidsklachten na het aanbrengen van purschuim vloerisolatie. Hier leest u enkele van deze verhalen:

[caption id="attachment_200262" align="alignnone" width="300"]NOS journaal spookhuis na purschuim isolatie "Spookhuis door purschuim"[/caption]

[caption id="attachment_200262" align="alignnone" width="300"]NOS journaal purschuim isolatie "Weer klachten purschuim isolatie"[/caption]

[caption id="attachment_200265" align="alignnone" width="300"]metro Nieuws over vloerisolatie met purschuim "Purschuimisolatie maakte mij ziek"[/caption]

[caption id="attachment_200265" align="alignnone" width="300"]metro Nieuws over purschuim vloerisolatie "Purschuim en schimmel in Nijmegen maken ziek"[/caption]

Nadelig gevolg aanbrengen purschuim vloerisolatie

Een veelgehoorde klacht na het aanbrengen van purschuim zijn klachten aan de gezondheidsklachten door purschuim vloerisolatieluchtwegen en de huid. Dit kan veroorzaakt worden doordat het chemisch proces onder de vloer niet goed is voltooid, waardoor irriterende stoffen blijven vrijkomen uit de aangebrachte vloerisolatie. Andere oorzaak kan zijn, een veranderd woonklimaat of onvoldoende ventilatie. In een gezonde leefomgeving is voldoende ventilatie. Goede ventilatie houdt de lucht schoon en gezond. Vooral vochtige lucht moet uw woning kunnen verlaten via goede ventilatie. Droge lucht is makkelijker te verwarmen en dit heeft een gunstig effect op uw energierekening.

Dit isolatiemateriaal heeft als eigenschap dat alle naden en kieren onder uw vloer hermetisch worden afgesloten. Hierdoor wordt de natuurlijke ventilatie naar buiten toe nagenoeg stil gelegd. U zult dus vaker uw ramen open moeten zetten om voldoende frisse lucht in huis te halen.

Vooral vochtige lucht is een perfecte bron voor de groei van schimmels en mijten. Deze diertjes gedijen uitstekend in een vochtige, slecht geventileerde omgeving. Mijten veroorzaken allergieën en hebben een nadelig effect op de ademhaling.
Desalniettemin ventileren de meeste mensen voldoende binnenhuis. Purschuim vloerisolatie zal dan geen vochtproblemen veroorzaken in de woning. Onder de vloer, in de kruipruimte, is de kans op vochtproblemen veel groter.

Meer ventilatie nodig na aanbrengen purschuim vloerisolatie

Niet alleen in huis kan meer leefvocht achterblijven na het aanbrengen van Vloerisolatie met purschuim - vocht in huispurschuim vloerisolatie. In de kruipruimte condenseert het vocht uit de bodem op de koude onderzijde, het purschuim. Door het hermetisch afsluiten van alle kieren en naden wordt ook de noodzakelijke ventilatie van de kruipruimte verminderd. Om toch het teveel aan vocht af te voeren is het aanbrengen van vervangende en/of aanvullende ventilatievoorzieningen nodig. Helaas is het aanbrengen van extra ventilatie vaak onvoldoende om vochtproblemen in de kruipruimte te voorkomen. De kruipruimte wordt kletsnat. Druppels hangen aan de onderkant van de vloer. Metalen leidingen en bevestigingsmaterialen verroesten door het vocht. Vocht dringt door bij het kruipluik of meterkast. Dit laatste kan zichtbaar worden door bijvoorbeeld een natte mat bij de deur of schimmel.

Extra ventilatie van de kruipruimte is zeker een aandachtspunt na het aanbrengen van purschuim vloerisolatie. Ook in de woning is, blijvend, extra ventileren nodig na het isoleren. Het (laten) aanbrengen van ventilatieroosters in de woning kunnen hierbij helpen.
Veel van de gemelde gezondheidsklachten worden veroorzaakt door het vrijkomen van gassen en vocht en/of schimmelvorming in de woning na het aanbrengen van purschuim isolatie. Extra ventilatie is nodig, maar overmatige ventilatie komt uw energierekening niet ten goede.

Heeft u een klacht over uw purschuim vloerisolatie?

Heeft u purschuim vloerisolatie en heeft u hier klachten over? U kunt uw klachten natuurlijk melden bij het bedrijf dat uw vloerisolatie heeft aangebracht. Een deel van de bedrijven is aangesloten bij onafhankelijke certificatieorganisaties. Is het betreffende bedrijf gecertificeerd dan zal de klacht kosteloos in behandeling worden genomen.

Komt u er hier niet uit of heeft u te maken met een niet gecertificeerd bedrijf? Door het groeiende aantal gezondheidsklachten is er een speciaal meldpunt voor pur slachtoffers opgericht waar u terecht kunt voor hulp en advies. www.meldpuntpurslachtoffers.nl

Alternatief voor purschuim vloerisolatie

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor purschuim als u uw vloer wilt isoleren. Purschuim komt regelmatig negatief in het nieuws. Waarom zou u het risico nemen?
Kies liever voor een veilig alternatief, met dezelfde of betere resultaten. Bij het aanbrengen van purschuim komen er chemische stoffen vrij in uw kruipruimte die gemakkelijk in uw woning terecht kunnen komen. Kies als alternatief liever een kant en klaar vloerisolatie materiaal waarbij geen chemisch proces onder uw vloer plaatsvindt.

Wilt u meer informatie over de alternatieven voor purschuim vloerisolatie? Neem gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag.
Martin
Door

Martin

op 25 Nov 2021

ik zoek mogelijkheden voor isolatie aan onderzijde van houten vloer in kruipruimte. Welke optie is dan het beste, ookm i.v.m. vocht enz. Ik dacht pur tegen hout spuiten maar daar zitten ook nadelen aan zie ik.

Karlijn
Door

Karlijn

op 13 Jan 2022

Ik ben op zoek naar de beste vloerisolatie, in combinatie met vloerverwarming. Ik lees hier de nadelen van PUR. Wat zou een goed alternatief zijn?

Reactie plaatsen