Schimmelvorming voorkomen met spouwmuurisolatie

Schimmelvorming voorkomen met spouwmuurisolatie

Er gaan verhalen rond van plotseling ontstane schimmelvorming na het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Het kan inderdaad voorkomen dat het vochtprobleem zichtbaar wordt nadat de spouwmuren van isolatie zijn voorzien.
Maar dat wil niet zeggen dat er voor die tijd geen vocht aanwezig was.

In een ongeïsoleerd huis kan het vocht via een natuurlijke ventilatie de woning verlaten. Zodra de spouwmuren worden geïsoleerd, worden alle naden en kieren afgedicht. Daarmee stopt de natuurlijke ventilatie. Het vocht kan niet langer de woning verlaten. De condens zal neerslaan op de koudste oppervlakken. Maar ook optrekkend vocht kan zorgen voor lelijke plekken op uw muren. Langdurig vocht heeft schimmelvorming tot gevolg.

Hoe ontstaat schimmelvorming door vocht

Vocht in de woning wordt onder andere veroorzaakt door leefvocht. Door te koken, douchen, wassen en ademen komt er condens in de lucht. De luchtvochtigheid stijgt.
Maar dat is vaak niet de enige oorzaak van teveel vocht in de woning.

Een vochtige kruipruimte, of zelfs een laag water onder de vloer zorgt voor veel vocht. Een muffe lucht in huis, schimmel in de meterkast en een onaangenaam kil gevoel zijn enkele symptomen van een vochtig huis.

Maar ook doorslaande buitenmuren zorgen uiteindelijk voor lelijke plekken in uw leefruimte. Als uw buitenmuren in een slechte staat zijn zal regenwater binnen kunnen dringen door de poreuze stenen.
Zelfs bij een spouwmuur komt dit vocht in de woning terecht.

En als er al een oude isolatielaag aanwezig is in de spouw bestaat de kans dat het vocht deze laag aantast. Waardoor de isolatiewaarde drastisch daalt. Oude isolatiematerialen zijn niet zo goed bestand tegen vocht als de moderne materialen, die vaak totaal ongevoelig zijn voor vocht en schimmelvorming.

schimmelvorming voorkomen

Schimmelvorming voorkomen

Vocht buiten de woning houden is de eerste stap om schimmelvorming te voorkomen en vochtproblemen op te lossen. Controleer daarom eerst waar het vocht in uw woning vandaan komt. Met een normale ventilatie zorgt u dat leefvocht efficiënt afgevoerd wordt. Maar als er nog meer bronnen van vocht aanwezig zijn wordt het al snel te veel.

Check daarom de staat van uw muren, zijn deze nat na een flinke regenbui? Bekijk ook goed hoe uw kruipruimte erbij ligt. Hangen er druppels onderaan uw vloer? Is er misschien lekkage aan een van de leidingen, afvoeren of regenpijpen?

Voorbereiding op spouwmuurisolatie

Als uw muren in een slechte, poreuze staat zijn kunt u deze laten impregneren. Met het goede middel blijven de stenen ademen maar kan vocht niet meer binnendringen.

Komt het vocht juist uit de kruipruimte dan zal dit aangepakt moeten worden. Repareer eventuele lekkages en breng een goede laag bodemisolatie aan wanneer u last heeft van een vochtige kruipruimte. DroCom isolatiechips bieden bijvoorbeeld de perfecte oplossing bij natte kruipruimten. Zelfs als er een laag water staat blijft de isolatiewaarde optimaal. Vocht wordt opgesloten onder de isolerende laag, zodat er onder uw vloer een laag droge, warmere lucht ontstaat. En dat voelt u in uw woning.

Spouwmuurisolatie tegen vocht- en schimmelproblemen

Wanneer in uw woning uw muren het koudste oppervlak vormen zal waterdamp hier condenseren. Natte muren zijn gevoelig voor schimmelvorming. Wanneer uw spouwmuur voorzien wordt van isolatie zal de temperatuur van het oppervlak stijgen. De muren zullen niet langer het koudste punt zijn.

Natuurlijk is het altijd zaak om een teveel aan vocht uit uw woning te weren en te zorgen voor een gezonde ventilatie.
Een goede controle van uw woning is belangrijk, voor er isolatie wordt aangebracht. Een ervaren isolatiespecialist zal altijd uw woning bekijken en u adviseren over de beste stappen. Zo kan het zijn dat er eerst vloerisolatie of bodemisolatie aangebracht wordt voor de spouwmuren van isolatie worden voorzien.

Door uw woningisolatie op een goede manier aan te pakken voorkomt u veel problemen en zult u profiteren van een aangenaam warm en gezond leefklimaat. En natuurlijk een flinke besparing op uw energiekosten.

Neem contact met ons op voor meer informatie, onze isolatiespecialisten helpen u graag!
Reactie plaatsen