Spouwmuurisolatie vervangen, wanneer is dit mogelijk?
20 januari 2023 

Spouwmuurisolatie vervangen, wanneer is dit mogelijk?

Oude spouwmuurisolatie vervangen is een flinke klus. Soms is het nodig, maar lang niet altijd. Oude spouwmuurisolatie gaat, afhankelijk van de kwaliteit, enkele tientallen jaren mee. Woont u in een wat oudere woning, dan is de kans groot dat uw oude spouwmuurisolatie aan vervanging toe is.

De moderne isolatiematerialen hebben een veel langere levensduur. Laat u uw spouw isoleren met moderne materialen, dan gaan deze meer dan 60 jaar mee. Hier kunt u van genieten zolang u in uw woning blijft wonen.

Wilt u uw spouwmuurisolatie verbeteren? Dan is het belangrijk om te weten hoe de staat van uw isolatie op dit moment is. In welke gevallen is verwijderen van de oude spouwmuurisolatie noodzakelijk en wanneer kunt u met alleen herstellen uw spouwmuren een optimale isolatielaag geven? Daar gaan we u in deze blog meer over vertellen.

Waarom spouwmuurisolatie vervangen?

Waarom zou u de moeite nemen oude spouwmuurisolatie te vervangen? Woningen uit de jaren 80 en 90 kunnen last hebben van schimmel- en vochtproblemen, kou en tocht. Toch zijn deze woningen bij de bouw voorzien van een laag spouwmuurisolatie.

Helaas waren de isolatiematerialen toen nog niet zo goed als nu. Oude isolatiematerialen verliezen hun isolatiewaarde door de jaren heen. Ze worden aangetast door vocht, zakken naar beneden in de spouw of verpulveren en vergaan. Hierdoor zit er op verschillende plaatsen geen isolatie meer. Deze open plekken veroorzaken kou en vochtproblemen. Vaak is dit te herkennen aan schimmelproblemen op uw binnenmuren.

spouwmuurisolatie vervangen

Wanneer is vervangen noodzakelijk?

Heeft u last van vocht- en schimmelplekken in uw woning? Of een opvallend koude muur? Vervangen van de oude spouwmuurisolatie is lang niet altijd nodig. Vaak kan de oude laag bijgevuld worden, zodat de isolatiewaarde hersteld en verbeterd wordt.

De isolatiespecialist zal uw spouwmuur inspecteren. Hierbij wordt gekeken naar de kwaliteit van de aanwezige isolatielaag en of deze nog droog is. Soms is het nodig de oude laag te vervangen, maar herstellen en bijvullen is vaak een optie. Woningisolatie is bij ons altijd maatwerk. Daarom ontvangt u persoonlijk advies. Zodat u het maximale rendement uit uw isolatie kunt halen.   

Oude spouwmuurisolatie vervangen of bijvullen?

Wanneer de oude spouwmuurisolatie nat is en u veel last heeft van schimmelvorming in de woning kan het nodig zijn de oude spouwmuurisolatie te verwijderen. De spouw wordt grondig schoongemaakt, zodat er weer een goede basis ontstaat voor de nieuwe isolatielaag.

Wanneer dit nodig is, wordt de huidige isolatielaag via openingen in de buitenmuur verwijderd met een zuiginstallatie. Zodra de hele spouw leeg en schoon is kan er een nieuwe laag isolatie in de spouw worden aangebracht.

Gelukkig is deze ingreep vaak niet nodig. Dit scheelt u veel kosten. In de jaren 80 en 90 werd er vaak glaswol of steenwol gebruikt om spouwmuren te isoleren. Deze materialen zijn hun isolatiewaarden grotendeels verloren en isoleren lang niet zo goed als de moderne materialen. Daarom hebben we een speciaal isolatiemateriaal ontwikkeld voor het na-isoleren van spouwmuren: Helmfoam.

Het bijvullen van geïsoleerde spouwmuren doen we via kleine gaatjes in de buitenmuur. U ondervindt hier weinig tot geen overlast van. Helmfoam wordt vloeibaar in de muur gegoten, waar het oude isolatielagen samendrukt. Dit vriendelijke, geurneutrale isolatiemateriaal zwelt niet op. Daardoor is er geen gevaar voor schade aan spouwbladen en ramen, door een te hoge spanningsdruk. Alle kieren worden naadloos afgedicht en zelfs de kleinste ruimtes worden opgevuld.  

Spouwmuurisolatie verbeteren zonder vervangen?

Uw spouwmuurisolatie verbeteren zonder deze te vervangen betekent een flinke kostenbesparing.

Is dit bij uw spouwmuur mogelijk, dan heeft deze aanpak zeker de voorkeur. De isolatiespecialist van Helmwijk bekijkt uw woning altijd als geheel. De staat van uw overige woningisolatie wordt naar wens meegenomen in het verhaal. Aan één muur isoleren heeft u tenslotte niets.

Alleen wanneer de complete schil van uw woning voorzien is van goede isolatie, dan bespaart u maximaal. Daarom bent u bij ons aan het goede adres voor:

Is uw spouwmuurisolatie aan vervanging toe? Grote kans dat ook uw vloer- en dakisolatie verouderd is. Met moderne isolatiematerialen zult u flink besparen op uw energierekening. Deze eenmalige investering verdient u hiermee vanzelf weer terug.

Bent u benieuwd of uw spouwmuurisolatie aan vervanging toe is? Vraag het de isolatiespecialist.

Reactie plaatsen