Nadelen van spouwmuurisolatie

Nadelen van spouwmuurisolatie

Er gaan verschillende verhalen over de nadelen van spouwmuurisolatie. Vaak zijn dit geen specifieke nadelen van de spouwmuurisolatie zelf, maar gaat het om onaangename verschijnselen die optreden na het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Oorzaak hiervan zijn vaak een verkeerde constructie of het verkeerd gebruik van de materialen.

Ook is spouwmuurisolatie niet bij elke woning toe te passen. Wordt u verkeerd geadviseerd dan kan dit vervelende gevolgen hebben.
In dit artikel noemen wij enkelen van de veel genoemde nadelen van spouwmuurisolatie en hoe u deze kunt voorkomen.

Nadelen spouwmuurisolatie bij een dampdichte gevel

Een nadeel van spouwmuurisolatie is dat dit niet mag worden toegepast bij een dampdichte gevel. Er zijn daarom bepaalde bouwmaterialen die ervoor zorgen dat uw muren wellicht niet geschikt zijn voor isolatie.

Een voorbeeld hiervan zijn bakstenen die vanuit de fabriek voorzien zijn van een glazuurlaag. Vaak zijn deze bakstenen te herkennen aan de glans. Maar niet elke glanzende steen is geglazuurd. Onderzoek moet uitwijzen of isoleren mogelijk is.
Wanneer uw woning gebouwd is met geglazuurde stenen kan er, na isolatie, vochtophoping ontstaan achter het glazuur. Zodra het gaat vriezen springt de glazuurlaag kapot.

Ditzelfde geldt voor geschilderde gevels. Veel moderne verven zijn dampopen, maar niet allemaal. Een goede inspectie zal moeten uitwijzen of uw muur nog geschikt is voor isolatie.

Strengpers stenen, die soms nog bij oudere woningen worden gezien, zijn ook niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Na isolatie zullen de stenen aan de buitenzijde minder snel drogen waardoor ze in de winter kapot kunnen vriezen.
Wilt u toch uw muren isoleren dan kunt u de gevel laten impregneren. Uw muur is daarna vochtafstotend maar blijft wel ademen.

Spouwmuur Isolatie

De nadelen van vervuiling bij spouwmuurisolatie

Vooral bij oudere woningen wil er nog wel eens vervuiling aanwezig zijn in de spouw. Dit kunnen resten puin, cement of andere bouwmaterialen zijn. Deze vervuiling voorkomt dat het isolatiemateriaal een egale laag vormt.
Alleen een egale isolatielaag geeft een optimale isolatie en een zo hoog mogelijke besparing. Maar dat niet alleen, de vervuiling tussen de spouwmuur zorgt voor koudebruggen. Deze koudebruggen kunnen zorgen voor vervelende vochtproblemen en natte plekken op de binnenmuur.

Vaak kan de vervuiling wel uit de spouwmuur verwijderd worden. Er worden enkele stenen uit uw muur gehaald waardoor er toegang ontstaat tot de vervuiling. Is uw spouwmuur schoon dan kan er alsnog geïsoleerd worden.

Zijn er veel cementbaarden aanwezig in uw spouwmuur dan is verwijderen geen optie en zal er een andere isolatieoplossing gezocht moeten worden.

Isolatie controle

Nadelen spouwmuurisolatie voorkomen

Zoals u ziet zijn veel van de genoemde nadelen van spouwmuurisolatie te voorkomen. En zijn de nadelen niet te wijten aan de spouwmuurisolatie zelf maar aan de omstandigheden.
Een goed endoscopisch onderzoek, voor het aanbrengen van de isolatielaag, is dan ook noodzakelijk. De isolatiespecialist zal uw muren goed onderzoeken zodat kan worden uitgesloten dat er factoren aanwezig zijn die later voor problemen kunnen zorgen.

Wilt u niet worden geconfronteerd met de vervelende ‘nadelen’ die over spouwmuurisolatie genoemd worden? Ga dan alleen in zee met een ervaren isolatiebedrijf. Zij zullen u goed adviseren en alleen de spouwmuurisolatie aanbrengen als uw spouwmuur hiervoor geschikt is.

Wilt u meer informatie? Of wilt u weten of uw spouwmuur geschikt is voor isolatie? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag door middel van passend advies.
Reactie plaatsen