Dikte spouwmuurisolatie

Dikte spouwmuurisolatie

Hoe dikker de isolatielaag, hoe hoger het rendement. Maar welke dikte spouwmuurisolatie is nodig om een optimaal rendement te halen?

Een spouwmuur is een muur opgebouwd uit twee afzonderlijke delen, een binnen- en een buitenmuur. De ruimte tussen de twee muren is de spouw. Maar de spouw is niet bij alle huizen even breed. Er past dus niet altijd dezelfde dikte isolatie tussen een spouwmuur.

Hoe dik is uw spouw?

Voor 1920 werden huizen gebouwd met enkelsteens muren. Door problemen met doorslaand vocht bij regen werden huizen vanaf 1920 met spouw gebouwd. Dit was een goede oplossing tegen water van buitenaf. Vanaf 1960 werd het bouwen met spouw verplicht.

Tegelijkertijd werd de isolerende werking van de spouw ontdekt. Ten tijde van de oliecrisis werd isolatie een thema in de bouw. Vanaf de jaren 80 werden huizen dan ook voorzien van spouwmuurisolatie tijdens de bouw. Maar de isolatie van toen is niet te vergelijken met de isolatie van nu.

Om erachter te komen of u een spouwmuur heeft kunt u uw muur opmeten. Dit gaat eenvoudig in uw deuropening. Is de totale dikte van uw muur ongeveer 25 centimeter dan heeft u een spouw.

Hoe dik is mijn spouwmuurisolatie?

Voor spouwmuurisolatie moet de spouw minimaal 5 centimeter breed zijn. Als de spouw minder dan 5 centimeter breed is kan er geen isolatiemateriaal worden aangebracht. Het materiaal kan niet egaal worden aangebracht, waardoor vochtproblemen kunnen ontstaan.

Bij oudere woningen zal het isolatiemateriaal in de spouw zo’n 25 tot 50 mm dik zijn. Door de jaren heen werden de eisen steeds scherper en de stookkosten rezen de pan uit. Energiebesparing werd steeds meer een issue. Spouwmuurisolatie van 100 mm dik werd eerder regel dan uitzondering. Zelf isolatielagen van 240 mm komen voor.
Bij een traditionele bouw van kalkzandsteen binnenmuur en metselwerk buitenmuur betekend dit een totale muurdikte van 480 mm.

Spouwmuurisolatie meten

Een dikkere laag spouwmuurisolatie aanbrengen

Als uw muren bij de bouw al voorzien zijn van spouwmuurisolatie wil dat niet zeggen dat er geen verbetering mogelijk is. Het isolatiemateriaal in ondertussen flink verouderd en kan door de tijd ingezakt zijn, waardoor de isolatiewaarde gedaald is naar bijna 0.

Het is lang niet altijd nodig om eerst de hele spouw leeg te laten halen. In veel gevallen kan er eenvoudig nageïsoleerd worden met speciaal hiervoor geschikte isolatiematerialen.

Wij werken hiervoor met Helmfoam. Een effectief werkend isolatiemateriaal dat de kleinste gaatjes en kiertjes afdicht, zonder chemische middelen. Oude isolatielagen worden samengedrukt, de ontstane ruimte wordt egaal opgevuld met een nieuwe isolatielaag.

Zo kan een muur met oude spouwmuurisolatie eenvoudig voldoen aan de moderne isolatie eisen.

Welke isolatiewaarde is goed

De warmteweerstand, ook wel Rc-waarde genoemd, wordt bij muren uitgedrukt in m2K/W. Hoe hoger de Rc-waarde is, hoe minder warmte er per vierkante meter en per graad temperatuurverschil door de muur zal verdwijnen.

Als voorbeeld;
  • Enkelsteens muur, Rc-waarde van 0,19 m2K/W
  • Spouwmuur zonder isolatie, Rc-waarde van 0,35 m2K/W
  • Spouwmuur met 40 mm isolatiemateriaal, Rc-waarde van 1,35 m2K/W
  • Nieuwbouwwoningen moeten volgens het bouwbesluit een Rc-waarde hebben van minstens 4,5 m2K/W
  • Zeer energiezuinige huizen, passiefhuizen kunnen zelfs boven de 10 m2K/W komen
Afhankelijk van de beschikbare ruimte in uw spouwmuur, en het gebruikte isolatiemateriaal kan de haalbare isolatiewaarde voor uw spouwmuur worden berekend.

Wilt u weten wat de hoogst haalbare isolatiewaarde voor uw spouwmuur is? Onze isolatiedeskundigen komen graag bij u kijken en laten u de mogelijkheden zien. Voor passend en eerlijk advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.
Reactie plaatsen