Welke dakisolatie kiezen?

Welke dakisolatie kiezen?

Er is veel energie nodig om een huis te verwarmen, dat merkt u wel aan uw energierekening. Als u net uw woning behaaglijk warm gestookt heeft wilt u dat het zo blijft. Maar de warmte kan gemakkelijk ontsnappen via ramen, deuren, uw vloer maar vooral door het dak. Goede dakisolatie houdt de warmte in uw woning vast. Dat scheelt veel stookkosten, want hoe meer u isoleert hoe minder u hoeft te stoken.

Maar welke dakisolatie moet u kiezen? Ga altijd voor het hoogst haalbare rendement!

Verschillende soorten dakisolatieDakisolatie

Er zijn veel verschillende soorten dakisolatiematerialen. De bekendste en meest gebruikte zijn de minerale wol, zoals glas- en rotswol, en de isolatieplaten. Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen voor en nadelen. Zachte materialen sluiten mooier, naadloos aan en hebben een beter geluiddempend effect. Kunststofplaten isoleren vaak beter, er is minder dikte nodig voor hetzelfde effect maar ze zijn nauwelijks geluiddempend.
Qua prijs zijn ze redelijk gelijkwaardig waardoor er vooral gekeken moet worden naar wat uw dak nodig heeft voor optimaal resultaat.

Wilt u meer weten over de isolatiematerialen voor dakisolatie? Lees dan ons artikel “Welke soorten dakisolatie zijn er?” 

Dikte van de dakisolatie

Hoe dik uw dakisolatie moet zijn hangt heel erg af van het gebruikte materiaal. Elk materiaal heeft een andere lambdawaarde. Zo hebben PUR schuim platen een lagere lambdawaarde dan bijvoorbeeld glas- of rotswol. Daardoor is er van glaswol al snel zo’n 14 tot 16 centimeter nodig, terwijl u met 9 tot 11 centimeter PUR ook een Rd waarde van 3.5 bereikt.
Natuurlijk heeft glaswol hier, door de dikkere, wollige laag een veel beter geluidsisolerend effect.

Voor isolatie geldt, hoe dikke hoe beter. Ga dus altijd uit van een minimale laag van 10 tot 12 centimeter. Wilt u echt flink gaan besparen dan is een laag van 18 tot 24 centimeter nog beter. Heeft u de ruimte, breng dan gerust een dikkere laag aan.

Om zeker te weten dat uw dakisolatie voldoende rendement op gaat leveren kunt u vooraf een berekening doen. Aan de hand van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal kunt u berekenen hoe dik het aangebracht moet worden voor het gewenste effect. De lambdawaarde geeft namelijk aan hoe goed het materiaal thermisch isoleert. Hoe lager de lambdawaarde, hoe minder materiaal nodig is voor een goed resultaat. Een goede isolatiespecialist kan u helpen bij deze berekening.

Welke dakisolatie past bij u, en uw woning?

Welke dakisolatie u gaat kiezen hangt van meerdere factoren af. Een ervaren isolatiebedrijf kan u helpen een weloverwogen keus te maken. Want de dakisolatie moet passen bij uw type dak, de staat van het dak, de dakconstructie en uw woonsituatie. Natuurlijk spelen ook uw wensen en verwachtingen een belangrijke rol.

Wilt u bijvoorbeeld uw zolder bewoonbaar maken? Dan kiest u voor een isolatiemateriaal met een nette afwerking. Heeft u last van geluiden van buitenaf? Dan doet u er goed aan een isolatiemateriaal te kiezen dat niet alleen thermisch goed isoleert maar ook goed scoort op geluidsisolatie. Zo verhoogt u uw wooncomfort nog meer.

Advies inwinnen bij een ervaren isolatiespecialist? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.
Reactie plaatsen