Welke soorten dakisolatie zijn er?

Welke soorten dakisolatie zijn er?

Welke soorten dakisolatie zijn er allemaal? En welke soort dakisolatie gaat bij uw dak het hoogste rendement opleveren? Er zijn zeer veel soorten isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden voor dakisolatie. Welke u het beste kunt kiezen is afhankelijk van meerdere factoren.

Natuurlijk spelen factoren als isolatiewaarde, type dak en uw budget een belangrijke rol. Maar ook de milieuvriendelijkheid van het isolatiemateriaal kan voor u een bepalende factor zijn.

In dit artikel bespreken we enkele materialen die het meest gebruikt worden voor dakisolatie.

Dakisolatie met minerale wol

Een veel gebruikt isolatiemateriaal voor dakisolatie is minerale wol. Dit materiaal wordt in verschillende vormen aangeboden. Een bekend voorbeeld zijn de glaswol dekens die bij elke bouwmarkt te krijgen zijn.
Glaswol is gemakkelijk op maat te snijden, goedkoop en heeft een goede isolatiewaarde. Let wel op bij het aanbrengen dat het irriterend is voor de huid, ogen en longen. Beschermende kleding, handschoenen en een stofmasker heeft u zeker nodig.
Een vergelijkbaar isolatiemateriaal is rotswol. Deze twee hebben nagenoeg dezelfde eigenschappen, maar rotswol is minder irriterend. Al heeft u nog steeds beschermende kleding nodig en een stofmasker.Inblaaswol

Minerale wolsoorten zijn gemakkelijk te verwerken en isoleren thermisch gezien erg goed. Doordat minerale wol relatief goedkoop is biedt het u over het algemeen de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Minerale wol kan ook als los product worden ingeblazen. Hierbij wordt een dampscherm gemaakt zodat leefvocht geen invloed heeft op de isolatielaag. Tussen het dampscherm en het dak wordt een dikke laag wol ingeblazen waardoor een prachtige isolatielaag ontstaat. Deze laag is door de structuur en massa ook nog eens geluiddempend, wat voor nog meer comfort zorgt.

Ecologische dakisolatie

Steeds meer mensen zijn bezig met het milieu. Ecologische dakisolatie wordt dan ook steeds vaker toegepast. Voor het produceren van deze isolatiematerialen wordt weinig energie gebruikt. Ook zijn deze materialen volledig recycleerbaar of composteerbaar, dat is goed nieuws voor het milieu.

Wilt u ecologische dakisolatie dan kunt u denken aan schapenwol, papiervlokken, houtwol, kurk of hennep. Enige nadeel aan ecologische dakisolatie is de vaak relatief hoge prijs, en verschillende van deze isolatiematerialen zijn niet geschikt voor vochtige omstandigheden.
Door het leefvocht in huis komt ook uw dakisolatie in contact met vocht, wat voor vervelende vochtproblemen kan zorgen.Dakisolatie

Dakisolatie met kunststof isolatiematerialen

De kunststoffen die voor dakisolatie worden gebruikt zijn allemaal chemische (hard)schuimen. Deze isolatiematerialen hebben als basis aardolie. Ze isoleren goed en zijn ongevoelig voor vocht. Bijvoorbeeld isolatieplaten zijn zeer geschikt voor het isoleren van platte daken.

Gezien de grondstoffen en de chemische stoffen is het niet de meest milieuvriendelijke manier van isoleren. Ook is deze manier van isoleren niet damp-open.
Vooral gespoten purschuim is een isolatiemateriaal waar de nodige discussies over rond gaan.
Gezien de gezondheidsrisico’s die dit isolatiemateriaal met zich meebrengt bieden wij graag een veilig alternatief.

Beste soort dakisolatie?

Welke soort dakisolatie bij uw dak het beste is? Daar is geen kant en klaar antwoord op te geven. Isoleren is maatwerk. Hoe dikker de isolatielaag, hoe hoger het rendement zal zijn. Wij werken daarom niet graag met kant en klare isolatiematerialen. Hiermee wordt vaak een dunnere isolatielaag verkregen dan mogelijk is bij uw dak.

Wij werken graag met gesiliconiseerde inblaaswol. Deze minerale wol heeft een fijne, wolachtige structuur. Het kan worden gebruikt voor dakisolatie, spouwmuurisolatie en tussenvloer- of zoldervloer isolatie.
Met dit dakisolatiemateriaal kunnen wij een optimale vulling garanderen, in een zo dik mogelijke laag. Door de structuur van de inblaaswol worden koudebruggen vermeden. Hierdoor kunt u genieten van optimaal energiebesparende dakisolatie.isolatie platen

Een andere optie zijn polustyreen platen als dakisolatie. Deze platen kunnen wij zelf in elke gewenste dikte snijden. Hierdoor kunnen wij met deze isolerende platen een isolatiewaarde halen die 2 tot 3 keer hoger ligt dan de standaard isolatieplaten.

Wilt u meer informatie over deze of andere dakisolatiematerialen? Neem gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen