Hoe gezond is uw binnenklimaat? Hier denken we vaak niet over na. Terwijl we toch zo’n 90% van de tijd binnen doorbrengen. De luchtkwaliteit in de meeste huizen wordt tot wel 5 keer slechter geschat dan de buitenlucht. En dat ondanks alle luchtvervuiling.
Dit is iets om over na te denken. Een gezond binnenklimaat is namelijk ook een belangrijke factor als het gaat om een comfortabel huis. Hoe is het gesteld met uw binnenklimaat?
Wat is bepalend voor een gezond binnenklimaat?
Er zijn een aantal factoren die het binnenklimaat bepalen:
- Temperatuur
- Voldoende daglicht
- Luchtvochtigheid
- Luchtkwaliteit
Vooral de luchtvochtigheid en luchtkwaliteit zijn vaak niet in orde. Een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de leefruimte moeilijker op temperatuur te krijgen is. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht.
De buitenlucht is ook niet schoon te noemen, maar ons binnenklimaat doet het over het algemeen nog slechter. Een slecht binnenklimaat zorgt voor allerlei gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en longaandoeningen zoals astma.
Wat maakt uw binnenklimaat ongezond?
De hierboven genoemde klachten zult u waarschijnlijk niet direct linken aan een ongezond binnenklimaat. Bij ongezonde lucht denken we aan smog, industrie en uitlaatgassen. Daardoor zijn we ons vaak niet bewust van de ongezonde luchtkwaliteit in huis. Het is goed te weten wat uw binnenklimaat ongezond maakt.
Elke dag komen er ongezonde en zelfs ziekmakende stoffen in uw huis via huishoudelijk voorwerpen. Eenvoudige activiteiten zorgen voor een ongezond binnenklimaat.
Denk hierbij aan:
- Het branden van kaarsen of wierook;
- Schoonmaken met chemische middelen;
- Koken op een gasstel;
- Douchen en de was drogen;
- Een slecht functionerende Cv-ketel of open haard;
- Bouwmaterialen, verf, meubelen en verlijmd plaatmateriaal;
- Bacteriën, schimmels en huisstofmijt.
U kunt niet alle ongezonde stoffen buiten houden. Douchen, koken en wassen hoort erbij. Wel kunt u bewuster omgaan met bepaalde zaken. Lucht bijvoorbeeld de ruimte goed na het branden van kaarsen of wierook. Vervang chemische middelen door gezondere schoonmaakmiddelen.
Zo maakt u uw binnenklimaat gezonder
Elke dag ventileren is belangrijk om uw binnenklimaat van verse, schone lucht te voorzien. Toch zijn er veel huishoudens waar de ramen maar zelden opengezet worden. Of het aanwezige ventilatiesysteem functioneert niet zoals het zou moeten.
In oudere woningen, zonder goede isolatie, is er een natuurlijke ventilatie aanwezig via naden en kieren. Uw woning isoleren gaat warmteverlies tegen, maar er komt ook minder buitenlucht binnen. Dit is iets waar u rekening mee moet houden. Voor een gezond binnenklimaat moet er actief frisse lucht in huis worden gebracht en vervuilde stoffen worden afgevoerd. Dit doet u door dagelijks goed te ventileren.
Zorg voor minder vervuilende stoffen in huis
- Lucht uw hele huis minimaal 15 minuten per dag.
- Let goed op aanwezige giftige stoffen in bijvoorbeeld verf, kies voor duurzaam en natuurlijk.
- Kies voor biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.
- Houd uw huis droog door na het douchen en schoonmaken alles goed af te drogen.
- Droog bij voorkeur uw was buiten of met de ramen open om vochtige lucht en schimmelvorming te voorkomen.
- Vervang uw oude Cv-ketel.
- Koken op inductie vermijdt ultrafijnstof.
- Laat regelmatig uw ventilatiesysteem en apparatuur nakijken.
Isolatie zorgt voor gezonder binnenklimaat
Bij woningisolatie denkt u waarschijnlijk aan besparen op uw energierekening, maar niet zo snel aan uw gezondheid. Toch zijn isolatie en gezondheid nauw met elkaar verbonden. Goede vloerisolatie laat de luchtvochtigheid in huis dalen. Dat biedt veel voordelen.
Een hoge luchtvochtigheid kan allerlei gezondheidsklachten geven. Pijnlijke spieren, reumatische klachten en problemen met uw luchtwegen zijn er enkele van. Een hoge luchtvochtigheid werkt schimmelvorming in de hand. Daarnaast vormt vochtige lucht een ideale leefomgeving voor allerlei bacteriën en virussen die zich hier naar hartenlust kunnen vermenigvuldigen.
Goede woningisolatie is dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw eigen gezondheid.
Bent u benieuwd of uw woningisolatie nog beter kan? Vraag het onze isolatiespecialist.