Verwarmingsbuizen isoleren in uw kruipruimte

Verwarmingsbuizen isoleren in uw kruipruimte

Verwarmingsbuizen isoleren bespaart u flink wat energie. Vaak lopen de verwarmingsbuizen vanaf de cv onder uw vloer, door de kruipruimte, naar uw verwarmingen. In uw kruipruimte kan het behoorlijk koud worden. Verwarmingsbuizen die niet geïsoleerd zijn verliezen hier kostbare warmte. Uw cv zal extra hard moeten werken om de juiste temperatuur in uw verwarming te krijgen.

Door de verwarmingsbuizen onder uw vloer te isoleren krijgt u de warmte alleen op die plek waar u hem hebben wilt.

Hoe kunt u het eenvoudigste uw verwarmingsbuizen isoleren?

Er zijn verschillende isolatiematerialen op de markt waarmee u verwarmingsbuizen kunt isoleren. Er is zelfs speciale buisisolatie met sluitmechanisme. Hiermee isoleert u heel eenvoudig uw verwarmingsbuizen. In vergelijking met de buisisolatie zonder sluitmechanisme zijn ze wel duurder. Aan de andere kant bespaart u de tijd die u anders moet besteden aan het dichtlijmen of tapen van de naden.Verwarmingsbuis

Zorg er altijd voor dat het isolatiemateriaal helemaal om de verwarmingsbuizen afdicht. Lijm of tape naden dicht, zowel aan de kopse kanten als in de lengte richting. Moet u de bocht om? Snij dan V-vormige stukjes uit het isolatiemateriaal, zo kunt u netjes een aansluitende bocht maken.

Liggen de verwarmingsbuizen heel dicht naast elkaar? Isoleer deze buizen dan samen. U kunt hiervoor repen glaswol of steenwol gebruiken die u met ijzerdraad om de buizen vastzet.

Let ook op de bevestigingspunten van de verwarmingsbuizen. Deze, vaak metalen, klemmen geleiden goed warmte waardoor ook hier onnodig veel warmte verloren kan gaan.

Moeten alle buizen worden geïsoleerd?

Het is niet zinvol om alle buizen te isoleren. Isoleer alleen buizen in ruimtes die niet verwarmd worden, zoals de kruipruimte. Vaak ziet isolatiemateriaal er niet mooi uit en zult u er niet steeds tegenaan willen kijken. Daarnaast levert het isoleren van buizen in verwarmde ruimten nauwelijks energiebesparing op.

U kunt er ook voor kiezen waterleidingen te isoleren. Dit zult u goed merken wanneer u warm water nodig heeft in de keuken of badkamer. De wachttijd voor warm water wordt na het isoleren van de buizen aanzienlijk korter.

Lopen buizen naar buiten? Een goede isolatielaag kan hier bescherming bieden tegen bevriezing in de winter.

Voordelen van geïsoleerde buizen in uw woning:

  • Minder verlies van warmte uit cv buizen
  • Sneller warm water door het isoleren van waterleidingen
  • Bescherming tegen bevriezing
  • Lagere stookkosten
Verwarmingsbuizen

Verleng de levensduur van uw verwarmingsbuizen

Verwarmingsbuizen zijn vaak gemaakt van metaalsoorten. Deze materialen zijn gevoelig voor vocht en worden door de tijd heen aangetast, wat hun levensduur flink kan verkorten. De meeste kruipruimten zijn flink vochtig. Het vocht uit uw kruipruimte verdrijven is de manier om de levensduur van uw verwarmingsbuizen en andere leidingen te verlengen.

Het vocht in uw kruipruimte komt over het algemeen vanuit de bodem. Misschien heeft u zelfs wel last van hoog grondwater waardoor er een laag water in uw kruipruimte staat. Door goede bodemisolatie aan te (laten) brengen wordt het vocht op de bodem van uw kruipruimte vastgehouden. De lucht boven deze isolerende laag wordt droog. En dat is goed nieuws voor uw verwarmingsbuizen en leidingen, die niet langer aangetast worden door vocht.

DroCom bodemisolatie is bewezen effectief bij vocht in de kruipruimte. Zelfs als er een laag water staat blijven de isolatiechips hun werk doen. Dit isolatiemateriaal werkt niet alleen maar goed tegen vocht. Het zal u een flinke besparing opleveren op uw energierekening. Het wooncomfort wordt verhoogd en u zult niet langer last hebben van koude voeten in huis.

Wilt u meer weten over de isolatiemogelijkheden voor uw kruipruimte? Neem gerust contact met ons op. Wij informeren u graag.
Gerard Grondman
Door

Gerard Grondman

op 26 Jan 2021

Kan het geen kwaad om een aanvoer en retour leiding in de kruipruimte bij elkaar te verpakken? Geeft de aanvoer dan niet teveel warmte af aan de retour leiding voordat de warmte de radiator bereikt heeft?

SP
Door

SP

op 25 Jul 2023

Ik heb geleerd dat je een warm(drink)waterleiding nooit mag isoleren vanwege legionella in de leiding. De leiding koelt dan te langzaam af met kans op nare gevolgen. Wat is jullie mening hierover?

Reactie plaatsen