Wat zijn de voor- en nadelen van schelpen als kruipruimte isolatie?

Wat zijn de voor- en nadelen van schelpen als kruipruimte isolatie?

Schelpen isolatie wordt al eeuwen toegepast als bodemisolatie onder woningen. Het is misschien wel een van de oudste vormen van isolatie. Schelpen zorgen door hun vorm voor een dikke isolatielaag op de bodem van uw kruipruimte. Daarnaast staan schelpen bekend om hun vochtwerende werking.

Met alle moderne technieken en fabricagemogelijkheden zijn er steeds meer isolatiematerialen op de markt gekomen. Zijn schelpen nog steeds de beste manier om uw kruipruimte te isoleren? In dit artikel gaan we hier verder op in. Ook zullen we de voor- en nadelen van schelpen isolatie voor u op een rijtje zetten.

De voordelen van schelpen isolatie

Al heel lang geleden werd ontdekt dat schelpen een zeer goede isolerende werking hebben en vochtproblemen voorkomen, wanneer ze met een bepaalde laagdikte werden aangebracht. Met deze wetenschap zijn schelpen eeuwen lang gebruikt als isolatiemateriaal. Ook nu nog zijn er oude gebouwen waar een laag schelpen als isolatie onder te vinden is.



Schelpen zijn een 100% natuurproduct dus u hoeft niet bang te zijn voor chemische stoffen in uw woning na isolatie. Zoals bijvoorbeeld met PUR isolatie het geval kan zijn.

De voordelen van schelpen isolatie:
  • 100% natuurproduct
  • Vocht absorberend vermogen
  • Goede warmte isolatie
  • Vrij eenvoudig aan te brengen

Nadelen van schelpen isolatie

Ondanks alle positieve eigenschappen die schelpen hebben zijn er ook een aantal belangrijke nadelen. Neem deze nadelen in overweging voor u besluit schelpen als bodemisolatie in uw kruipruimte aan te brengen.

Ondanks hun vochtwerend vermogen verliezen schelpen hun werking als ze geheel onder water komen te staan. Staat er te veel water in uw kruipruimte dan zijn schelpen voor u niet de goede isolatie oplossing. In relatief droge of licht vochtige kruipruimten zijn schelpen wel toe te passen.

Denkt u ook goed na over de ruimte onder uw vloer. Er lopen diverse belangrijke leidingen, buizen en kabels onder uw vloer waar u zo nu en dan bij moet voor onderhoud en reparaties. De ruimte onder uw vloer is beperkt. Een laag schelpen zal deze ruimte nog kleiner maken.
Schelpen vormen een massieve laag op de bodem van uw kruipruimte, deze schuift u niet zomaar even aan de kant. De toegankelijkheid van uw kruipruimte wordt met schelpen isolatie een stuk beperkter.
Daarnaast speelt het gewicht ook een rol. Zeker in woonplaatsen waar de bodem snel verzakt kan het enorme gewicht van de schelpenlaag voor problemen zorgen.

De nadelen van schelpen isolatie:
  • Verliezen hun werking als ze onder water komen
  • Zeer zwaar, 700 kilo per kubieke meter
  • Verminderde toegankelijkheid van de kruipruimte

Zijn er alternatieven voor schelpen isolatie?

Er zijn zeker alternatieven voor schelpen isolatie. De DroCom isolatiechips zijn gebaseerd op het principe van de schelpen isolatie, met dezelfde positieve eigenschappen maar geen van de nadelen.
Zo blijven de DroCom isolatiechips hun werking behouden, zelfs in kruipruimten waar een laag water staat. Dit isolatiemateriaal is zo licht dat het zal gaan drijven en zo zijn isolerende werking in stand blijft.
Door het zeer lichte gewicht is deze vorm van isolatie geen enkel probleem op snel verzakkende bodems en is het gemakkelijk aan de kant te schuiven wanneer u voor werkzaamheden in uw kruipruimte moet zijn. Uw kruipruimte blijft zo altijd eenvoudig toegankelijk.

Uiteraard hebben de moderne isolatiechips een zeer goede isolatiewaarde waarmee u een mooie besparing kunt realiseren op uw energierekening, elk jaar weer.

Wilt u meer weten over deze isolatievorm? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, wij adviseren u graag!
Koster
Door

Koster

op 30 Sep 2021

Zou graag een prijs indicatie willen weten voor schelpen of isolatie chips voor onze kruip ruimte

Bram Couvreur
Nicole
Door

Nicole

op 13 Jun 2022

Wat is de afbreekbaarheid van de isolatie chips wanneer ze als zwerfafval op straat liggen? Moet de rioolwaterzuivering ze eruit vissen of vallen ze uiteen in microplastics? Of komen jullie ze misschien opruimen?

DroCom
Door

DroCom

op 02 Feb 2024

Beste Nicole,Wij ruimen onze werkomgeving altijd netjes op na uitvoering van werkzaamheden. Dit is echt een onzin bericht.Ze vallen sowieso uiteen in microplastics en worden daardoor door het water afgevoerd.Mvg Drocom

Nicole
Door

Nicole

op 02 Feb 2024

Dit ‘onzin’ bericht plaatste ik 1/2 jaar geleden, omdat de chips in de struiken lagen. Fijn dat jullie de werkomgeving nu wel opruimen. Zeker omdat ze een bron van microplastics zijn. Leuk voor toekomstige generaties die we met dít probleem opzadelen.

Jacoline
Door

Jacoline

op 04 Sep 2022

Wat te doen met de ventilatieroosters in de muren als er schelpen of chips wordt gebruikt?

Reactie plaatsen