Isolatiefolie onder uw vloer, wat zijn de voor- en nadelen?

Isolatiefolie onder uw vloer, wat zijn de voor- en nadelen?

Elk isolatiemateriaal heeft zijn voor- en nadelen. Isolatiefolie, of reflecterende folie, wordt tegenwoordig veel toegepast. Maar is dit de beste manier van isoleren? Wat zijn de voor- en nadelen van dit isolatiemateriaal en zijn er betere oplossingen? In dit artikelen vertellen wij u meer over deze vorm van vloerisolatie.

Wat is isolatiefolie en hoe wordt het toegepast

Isolatiefolie wordt bevestigd aan de onderzijde van uw vloer. Deze reflecterende folie zorgt ervoor dat de warmte uit uw woning teruggekaatst wordt uw woning in. In plaats van te verdwijnen in de kruipruimte.

Isolatiefolie werkt met het principe van stilstaande lucht. Een laag stilstaande lucht helpt kou tegen te houden. Vloerisolatie folie is er in verschillende uitvoeringen. Sommige werken met heel dunne folie die zorgt voor thermische reflectie. Anderen werken met luchtkamers waarin de stilstaande lucht voor de isolatie zorgt.
Het laatste systeem is vaak een uitrolbaar isolatiemateriaal waarin meerdere luchtlagen opgesloten zitten.

PIF-isolatie

Is mijn kruipruimte geschikt voor isolatiefolie?

Isolatiefolie moet zeer zorgvuldig aangebracht worden. Gebeurt dit niet dan zal de isolerende werking niet optimaal zijn. Een naadloze afwerking is cruciaal. Dit is dan ook werk voor een specialist.

Om de isolerende folie goed aan te kunnen brengen is er voldoende ruimte nodig onder de vloer. Uw kruipruimte moet een minimale hoogte van 50 centimeter hebben. In lagere kruipruimten is het niet mogelijk om isolatiefolie toe te passen als vloerisolatie.

Voordelen van isolatiefolie

Isolatiefolie is een bekende vorm van vloerisolatie. Tonzon, Isobooster en PIF isolatie zijn de bekendste. Stilstaande lucht is een van de beste manieren om uw huis te isoleren. En daar maakt dit isolatiemateriaal dankbaar gebruik van.

Enkele voordelen van isolatiefolie als vloerisolatie:

- Hoge isolatiewaarde
- Indien goed aangebracht is het vochtwerend
- Brandveilig
- Warmte wordt terug uw woning in gereflecteerd
- U bespaart flink op uw energierekening

Nadelen van isolatiefolie

Er zijn ook nadelen verbonden aan het gebruik van isolatiefolie als vloerisolatie. Om optimaal te profiteren van de energiebesparing die dit materiaal kan geven is het noodzakelijk dat het zeer nauwkeurig wordt aangebracht.
Een lekke luchtkamer verliest zijn werking. Het is zeer kwetsbaar materiaal dat gemakkelijk beschadigd wanneer u in uw kruipruimte werkzaamheden uit wilt voeren. Maar ook knagend ongedierte kan de folie beschadigen waardoor de werking zal verminderen.

Enkele nadelen van isolatiefolie zijn:
- Kruipruimte minder goed toegankelijk
- Zeer nauwkeurig aanbrengen is noodzakelijk
- Isolatiefolie is kwetsbaar
- Werkt niet optimaal bij hoog grondwater
- Leidingen minder goed toegankelijk
- Minimale hoogte van 50 centimeter nodig in uw kruipruimte

Is isolatiefolie de oplossing in uw kruipruimte?

Of isolatiefolie voor u de juiste oplossing is hangt af van een aantal factoren. In de volgende PIF isolatiefolie aangebrachtgevallen is het bijvoorbeeld beter om voor een ander isolatiemateriaal te kiezen:

- Hoog grondwater
- Veel vocht/condens in de kruipruimte
- Kruipruimte lager dan 50 centimeter
- Veel ongedierte in de kruipruimte
- Veel leidingen, kabels en buizen in de kruipruimte

Bodemisolatie is wel toe te passen in lage tot zeer lage kruipruimten. Bodemisolatie materiaal zoals DroCom isolatiechips zijn ongevoelig voor vocht en voorkomen juist vochtproblemen in huis door vocht en condens uit de bodem. Het is ongevoelig voor vocht en ongedierte en uw leidingen, kabels en buizen blijven eenvoudig toegankelijk. Ook uw kruipruimte blijft volledig toegankelijk.

Wilt u weten welke vorm van vloerisolatie het beste effect, en de hoogte besparing, geeft in uw woning? Neem gerust contact met ons op. Wij adviseren uw graag en voorzien u van passende informatie, afgestemd op uw woning.
Rene Hoogwerf
Door

Rene Hoogwerf

op 06 Oct 2024

Kan het zijn nadat PIFF is aangebracht er grondwater naar boven komt. Onder en boven op het zeil wat op de bodem is aangelegd heb ik nu water staan in plasjes water. Het water is kraak helder. Graag jullie mening. Groet Rene

Reactie plaatsen