Spouwmuurisolatie; kiest u parels, pur , glaswol of Helmfoam?

Spouwmuurisolatie; kiest u parels, pur , glaswol of Helmfoam?

Bij spouwmuurisolatie kunt u kiezen uit verschillende isolatiematerialen. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ook bent u afhankelijk van uw spouwmuur welk isolatiemateriaal er gebruikt kan worden.

De meest bekende en populairste isolatiematerialen voor spouwmuren zijn parels, pur of glaswol. Minder vaak wordt gekozen voor steenwol, vlasisolatie of kurk. Maar er zijn meer isolatiematerialen die kunnen worden gebruikt voor uw spouwmuurisolatie, zoals Helmfoam.

In dit artikel vertellen wij u meer over de eigenschappen, voor- en nadelen van de verschillende spouwmuurisolatiematerialen.

Spouwmuurisolatie met glaswolInblaaswol

Het wol dat wordt gebruikt voor het isoleren van spouwmuren bestaat uit gerecycleerd glas. Deze worden met een speciaal apparaat ingeblazen in uw muur. Er zijn verschillende soorten op de markt, maar de goede soorten zijn ongevoelig voor vocht.

Naast de thermische voordelen van wol heeft het ook nog een geluiddempend effect. Zeker wanneer u aan een drukke weg woont kan dit uw keuze bepalen. Wol als isolatiemateriaal heeft de beste akoestische eigenschappen, veel beter dan parels of PUR.

Goede wol heeft een isolatiewaarde van 0,034 W/m.K. of lager. Het is relatief goedkoop en milieuvriendelijk omdat het gerecycled kan worden. Om wol als spouwmuurisolatie toe te passen, is er een minimale ruimte in de spouw nodig van 4 centimeter.

Glaswol heeft de aller veiligste brandklasse, namelijk A1. Dat betekent dat glaswol onbrandbaar is. Brandveilige isolatie in gebouwen wordt door verzekeraars steeds zwaarder beoordeeld. Glaswol is daarom een veilige en goede keus als isolatiemateriaal voor uw woning.

Spouwmuurisolatie met parelsisolatieparels

Een ander bekend spouwmuurisolatiemateriaal zijn parels. Deze parels zijn gemaakt van polystyreen, ofwel kleine piepschuim bolletjes. Deze lichte bolletjes worden in uw spouwmuur geblazen. Ook hier zijn verschillende soorten en kwaliteiten op de markt. Vaak worden de witte en grijze bolletjes gezien. De grijze bolletjes presteren thermisch gezien beter.

Ook de parels geven een isolatiewaarde van 0,034 W/m.K en zijn al toepasbaar in een spouwmuur met een ruimte vanaf 3 centimeter. Ze zijn volledig recycleerbaar en relatief goedkoop.
Door hun structuur sluiten ze minder goed kieren af dan wol, pur of Helmfoam.

Spouwmuurisolatie met PUR schuim

PUR schuim is de laatste tijd een omstreden isolatiemateriaal. Gespoten PUR kan worden ingespoten in uw spouwmuur. Hier zal het zeer snel expanderen, waardoor alle kieren en naden afgedicht worden. Bij verkeerd aanbrengen kan er een te hoge spanningsdruk komen op uw spouwbladen en ramen, wat schade kan veroorzaken.Purschuim isolatie

PUR schuim heeft een isolatiewaarde van 0,023 W/m.K en heeft hiermee de beste isolatieprestatie. Het is ook het meest vochtwerende product en is geschikt voor een smalle spouw vanaf 3 centimeter.

Nadelen van PUR als spouwmuurisolatie zijn de geuroverlast en de relatief hoge kosten. Daarnaast is dit materiaal niet goed recycleerbaar en dus minder goed voor het milieu.
Ecologisch en prijstechnisch gezien is bijvoorbeeld glaswol een betere keus dan PUR schuim.

Bent u op zoek naar een isolatiemateriaal voor uw spouwmuur met alle eigenschappen van PUR schuim, zonder de nadelen? Kijk dan eens naar Helmfoam.

Spouwmuurisolatie met Helmfoam

Helmfoam is een minder bekend isolatiemateriaal dat, onder anderen, kan worden toegepast in uw spouwmuur. Dit isolatiemateriaal heeft alle positieve eigenschappen van PUR schuim, maar dan zonder de negatieve factoren.helmfoam

Helmfoam is volledig geurneutraal en er worden geen schadelijke gassen gebruikt bij het verwerken en aanbrengen. Het is vooral geschikt voor spouwen waar al mineralen wol vanaf de bouw in zit. Helmfoam wordt in uw muur gespoten waar het alle gaten en kieren netjes afdicht, zonder daarbij een te hoge druk op te bouwen waardoor schade kan ontstaan.
Dit materiaal is volledig waterafstotend en ongevoelig voor schimmel. En het is ook nog eens dampdoorlatend en brandveilig.

Helmfoam is uitermate geschikt voor het na-isoleren van jaren ’70, ’80 en ’90 woningen. Uw huidige isolatielaag kan blijven zitten waardoor het aanbrengen van een goede, moderne isolatielaag voor u veel goedkoper wordt. Helmfoam vult netjes alle gaatjes op kieren, is vormvast en duurzaam.

Welke spouwmuurisolatie kiest u?

Wellicht gaat uw voorkeur ondertussen uit naar één bepaald isolatiemateriaal. Maar houdt er altijd rekening mee dat de uiteindelijke keus bepaald wordt door uw spouwmuur. Uw muur bepaald welk isolatiemateriaal het meest geschikt is en de beste isolatiewaarde op gaat leveren.

Om erachter te komen welk isolatiemateriaal dat is kunt u contact opnemen met een ervaren isolatiebedrijf. Zij zullen een isolatiespecialist langs sturen om uw spouwmuur te inspecteren. Aan de hand van deze informatie ontvangt u passend advies over de meest geschikte spouwmuurisolatie voor uw woning.
Bent u nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor uw spouwmuur? Neem gerust contact met ons op.
Anton Joosen
Door

Anton Joosen

op 03 Mar 2021

Is glaswol ook waterafstotend, zoals helmfoam? Ik heb geen nadeel over glaswol gelezen? Jullie spreken van goede isolerende eigenschappen, maar geven er geen getallen bij.

Reactie plaatsen