De financiële voordelen van duurzaam wonen
07 april 2023 

De financiële voordelen van duurzaam wonen

Duurzaam wonen biedt allerlei financiële voordelen. Uw investering in energiebesparende maatregelen brengt de energierekening flink omlaag. Zo veel zelfs dat u de investering binnen enkele jaren weer heeft terugverdiend.

Energiebesparende en duurzame maatregelen worden vanuit de overheid en diverse gemeenten gestimuleerd. Daardoor kunt u in aanmerking komen voor aantrekkelijke subsidies. Hiermee wordt het verduurzamen van uw woning beter betaalbaar én u heeft uw investering sneller terug.

Welke financiële voordelen heeft het verduurzamen van uw woning eigenlijk? We zetten het hier voor u op een rij.

Energiebesparing

Energiebesparing is de belangrijkste reden om uw woning te verduurzamen. Uw investering in energiezuinige maatregelen ziet u direct terug in een lagere energierekening. Woningisolatie in de vorm van vloerisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie zorgen dat er minder fossiele brandstoffen nodig zijn om uw woning te verwarmen. Hierdoor verlaagt u de CO2-uitstoot aanzienlijk.

Wekt u daarnaast stroom op met uw eigen zonnepanelen, dan kunt u uw energieverbruik nog verder terugdringen. De financiële voordelen ziet u in het begin vooral terug als besparing op uw energierekening. Zodra u de investering heeft terugverdiend loopt het financiële voordeel nog verder op.

Financiële voordelen duurzaam wonen

Subsidies en fiscale voordelen

Het kabinet wil tussen 2022 en 2024 subsidies beschikbaar stellen voor het verduurzamen van woningen. Door dit voor zoveel mogelijk woningeigenaren betaalbaar te maken, hoopt de overheid de verduurzaming van woningen een boost te geven.

Op allerlei vlakken wordt verduurzaming aantrekkelijker gemaakt. Zo is sinds 1 januari 2023 de btw op zonnepanelen afgeschaft. Dit scheelt u 21% op de aankoopprijs. U hoeft niet langer het ingewikkelde traject te doorlopen om de btw terug te vragen bij de Belastingdienst.

Daarnaast worden er bijvoorbeeld subsidies gegeven voor warmtepompen en het isoleren van uw woning. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze subsidies is versoepeld. Sinds 2 april 2022 kunt u ook subsidie aanvragen als u één isolatiemaatregel heeft getroffen. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u tot wel 15% van de kosten terugkrijgen.

Bij Helmwijk helpen we u graag met het aanvragen van deze subsidie op woningisolatie. We zorgen ervoor dat de juiste gegevens op de offerte en factuur vermeld worden. Tijdens het aanbrengen van de isolatie maken we de benodigde foto’s en we sturen de aanvraag voor u in. Zo heeft u er geen omkijken naar.

Duurzame woningen zijn financieel aantrekkelijker

Maakt u uw woning duurzamer? Dan wordt deze financieel een stuk aantrekkelijker. Er zijn steeds meer banken die duurzaamheidskorting geven als u een energiezuinige woning hebt. Met deze regeling krijgt u korting op uw hypotheekrente. Op deze manier stimuleren banken duurzaamheid.

Nieuwbouwwoningen hebben minimaal een A+++ label. Hier komt u altijd in aanmerking voor duurzaamheidskorting. Koopt u een bestaande woning dan kunt u ook in aanmerking komen voor duurzaamheidskorting als er een geldig energielabel A of hoger beschikbaar is.

Maakt u uw huidige woning duurzamer door goede isolatie en andere energiebesparende maatregelen? Ook dan kunt u gebruikmaken van de duurzaamheidskorting. Wacht tot u een nieuwe rente op uw bestaande hypotheek kunt kiezen. Overhandig het op dat moment geldige, geregistreerde energielabel van minimaal A of hoger. Uw hypotheekverstrekker neemt de duurzaamheidskorting mee in het aanbod voor de renteverlenging.

Duurzaamheid: financieel voordeel voor uw woning

Duurzaamheid is een prima verkoopargument als u uw woning wilt verkopen. Een woning met goede isolatie is aantrekkelijker voor potentiële kopers. De waarde zal toenemen door energiebesparende maatregelen. De kans is groot dat u uw woning sneller verkoopt als deze energiezuiniger is dan vergelijkbare woningen.

Woningisolatie is de basis voor elke duurzame woning. Voordat u kunt gaan denken aan gasloos verwarmen, zult u eerst uw woningisolatie moeten optimaliseren. Zolang er te veel warmte verloren gaat, zullen alternatieve manieren van verwarmen niet het gewenste effect geven.

Bent u benieuwd of uw woningisolatie nog duurzamer kan? Vraag onze isolatiespecialist om persoonlijk advies. We helpen u graag de maximale besparing in uw woning te realiseren.

Neem vrijblijvend contact op en ontdek de financiële voordelen van duurzaam wonen.

Reactie plaatsen