Zakelijk isoleren loont. Het blijkt dat zo’n 80% van de kantoren in Nederland 25 tot 30% van hun energie verspilt. Daar zijn dus flinke winsten te behalen. Wellicht geldt dit ook voor uw kantoorpand. De Nederlandse wet- en regelgeving is bedoeld om het energieverbruik naar beneden te krijgen.
De zakelijke kosten voor energiebesparende maatregelen kunnen snel oplopen. Om het nemen van deze maatregelen te stimuleren biedt de overheid een aantal financiële ondersteuningen aan. Deze ondersteuningen kunnen als volgt worden ingedeeld:
- Subsidies
- Belastingvoordelen
- Rentevoordelen
- Duurzame energieproductie
- Kredieten en garanties
Zakelijk isoleren is een goede investering, die u vanzelf zult terugverdienen na een aantal jaar. Heeft u recht op subsidie, dan zal de terugverdientijd korter zijn. Heeft u zakelijk geen budget om nu de isolatie van uw kantoorpand aan te pakken, maar wilt u wel zo snel mogelijk van de voordelen genieten? Dan worden er aantrekkelijke kredieten beschikbaar gesteld, speciaal voor duurzame maatregelen. Op deze manier doet de overheid en verschillende gemeenten er alles aan om ook het zakelijk isoleren te stimuleren.
Waarom zakelijk isoleren?
De eisen voor kantoren zijn nog niet precies bekend, maar we weten wel dat het einddoel energielabel A+++ of beter is. Daarbij mag 50 kWh/m2 van het openbare net worden gehaald. De kabinetsdoelstelling is om in 2030 45% en in 2050 95% minder CO2 uit te stoten. Wat gaat dit in de praktijk voor u betekenen? Om aan de wet te voldoen zult u uw kantoor moeten verduurzamen of renoveren. U kunt dit resultaat in één keer realiseren, zodat u klaar bent voor de toekomst, of dit in stappen uitvoeren.
De eerste stap staat al vast. Per 1 januari 2023 is energielabel C verplicht voor kantoren. De volgende stap is in ieder geval energielabel A in 2030. U bent dus niet zomaar klaar met het verduurzamen van uw kantoorpand. De landelijke politiek, gemeenten en banken hebben verduurzaming hoog op de agenda staan. Deze maatregelen schudden de vastgoedmarkt flink wakker, maar geven ook kansen voor subsidies.
Subsidie verduurzaming bestaande gebouwen
Wanneer u zakelijk een kantoorpand bezit is verduurzamen een populair onderwerp. Het verduurzamen van een bestaand gebouw is in de meeste gevallen met een lagere investering te realiseren ten opzicht van nieuwbouw. Het investeren in de isolatie van uw dak, vloer, muren of plafond is zeker rendabel.
Daarbij kunt u in aanmerking komen voor subsidie, als u aan de voorwaarden voldoet. Een van deze voorwaarden is bijvoorbeeld dat de warmteweerstand na isolatie toeneemt met tenminste 1.5 m2 k/w ten opzicht van de vorige situatie. Hoeveel subsidie u kunt krijgen is afhankelijk van meerdere factoren. Zo zijn er gemeentes in Nederland die extra subsidie toekennen aan ondernemers voor zakelijk isoleren. Ook de voorwaarden die gesteld worden verschillen per locatie. Zo kan er als voorwaarde gesteld worden dat de energiebesparende maatregelen het energielabel met minimaal drie sprongen verbeteren, met als resultaat een energielabel B of beter.
De voorwaarden rondom subsidie voor zakelijk isoleren kunnen ingewikkeld zijn. Daarom helpen we u graag en nemen wij u dit regelwerk uit handen.
Hoe komt u in aanmerking voor subsidie?
Om voor subsidie in aanmerking te komen is het onder andere belangrijk dat de vereiste labelsprong gemaakt wordt. Dit kan op allerlei manieren bereikt worden. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het isoleren of na-isoleren van daken, vloeren en spouwmuren;
- Vervangen van bestaande beglazing door HR+++ glas;
- Conventionele verlichting vervangen door led-verlichting;
- Moderne luchtbehandelingsapparatuur met warmteterugwinning;
- Verwarmen met warmtepompen;
- Uw eigen energie opwekken met zonnepanelen;
- Verlichting en klimaat regelen met aanwezigheidssensoren.
Aan moderne kantoorpanden worden hoge eisen gesteld. Ze worden gebouwd voor de toekomst, met zo laag mogelijke energiekosten. Daarnaast moet het natuurlijk een gezonde, veilige en prettige werkplek zijn voor uw werknemers.
Wij kijken graag met u naar zakelijk isoleren en nemen daarbij verschillende zaken mee:
- Wat zijn de minimale wettelijke eisen waar u aan moet voldoen en wat is er maximaal haalbaar?
- Wat is er technisch mogelijk in uw bestaande kantoorpand?
- Hoe kan uw pand stap voor stap verbeterd worden, zodat u klaar bent voor de toekomst?
- Welke financiële ondersteuningsmogelijkheden zijn er en welke subsidies heeft u recht op?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van zakelijk isoleren en hoe groot uw besparing kan zijn?
Neem vrijblijvend contact met ons op, onze isolatiespecialist maakt graag een offerte op maat.