Wat is spouwmuurisolatie nu eigenlijk?

Wat is spouwmuurisolatie nu eigenlijk?

Spouwmuurisolatie is de makkelijkste, en in verhouding goedkoopste, manier om de stookkosten te drukken. Door de warmte in uw woning te houden slaat de verwarming minder vaak aan. U zult minder CO2 uitstoten, en dat is weer goed voor het milieu.

Maar wat is spouwmuurisolatie nu eigenlijk? Wanneer wordt het toegepast en is uw woning geschikt om spouwmuurisolatie toe te passen? En als u al isolatie in uw spouwmuren heeft, kan het beter?

Spouwmuur en isolatie

Een spouwmuur bestaat uit een gemetselde binnen- en buitengevel. Hiertussen bevindt zich een lege ruimte, de spouw. Althans bij woningen die voor 1975 gebouwd zijn. Na deze tijd werd er bij de bouw al een dunne isolatielaag in de spouwmuur aangebracht.Spouwmuur Isolatie

Hoe jonger de woning hoe breder de spouw over het algemeen is. De ruimte in de spouwmuur kan variëren tussen de 3 tot 6 centimeter. Hoe meer ruimte, hoe dikker de isolatielaag aangebracht kan worden. En hoe hoger uw energiebesparing zal zijn.

Bij alle woningen met een spouwmuur kan spouwmuurisolatie toegepast worden. Is uw woning voor 1920 gebouwd dan kan het zo zijn dat er geen spouwmuur aanwezig is. In dat geval moet er op een andere manier een isolatielaag op de gevel worden aangebracht.

De isolerende werking van de spouwmuur

Na 1920 werden woningen voorzien van een dubbele muur, de zogenaamde spouwmuur. In eerste instantie werd dit gedaan om regen, die tegen de gevel sloeg, te verhinderen tot binnen in de woning door te dringen. Bijkomend voordeel van de spouwmuur was de laag stilstaande lucht die er ontstond. Deze lucht vormde een isolerende laag die beter de warmte in de woning hield.

Het idee was goed. Maar toch ontstond er een luchtstroming in de spouwmuur. En het vocht kon gaan opkruipen tussen de muren. Dit zorgde voor schimmelvorming in de muren. Kille, vochtige muren en een onaangename geur konden om deze manier ontstaan.

Schimmelvorming in de woning is zeer ongezond en moet voorkomen worden. Vanaf 1973 kwam het gebruik van spouwmuurisolatie tijdens de bouw op gang. Dit bracht al een grote verbetering in het woonklimaat en een besparing op de stookkosten.

Spouwmuurisolatie verbeteren

Heeft u een woning van na 1975 dan is uw spouwmuur hoogstwaarschijnlijk al voorzien van een vorm van spouwmuurisolatie. De isolatiematerialen die toen werden toegepast zijn niet te vergelijken met de isolatiematerialen van nu.helmfoam spouwmuur na-isoleren
Vroeger werd vaak isolatiemateriaal gebruikt dat gevoelig was voor vocht, en dat na verloop van tijd zijn vorm verloor en begon in te zakken. Daardoor is er geen egale isolatielaag meer aanwezig in uw spouwmuur.

Na-isoleren van deze woningen levert een grote verbetering op. Helmwijk werkt met speciale isolatiematerialen die uitermate geschikt zijn voor het na-isoleren van dit soort spouwmuren. Zonder eerst de oude isolatiematerialen te verwijderen wordt er een prachtige, goed afsluitende isolatielaag aangebracht. Deze laag is totaal ongevoelig voor vocht en zal niet inzakken, waardoor uw isolatie voor de levensduur van uw woning op orde is.

Meer informatie over spouwmuurisolatie?

Wilt u meer weten over wat spouwmuurisolatie nu precies is, en wat het voor uw woning kan doen? Of wilt u weten of uw woning al voorzien is van spouwmuurisolatie, en of deze beter kan? Neem gerust contact met ons op. Wij informeren en adviseren u graag.

Een van onze isolatiespecialisten komt graag bij u langs om uw spouwmuur te inspecteren. Dan weet u precies waar u aan toe bent en wat de mogelijkheden voor uw woning zijn.
Reactie plaatsen