Wilt u uw hellende dak van extra isolatie voorzien? Dat is een goed idee. Door een slecht geïsoleerd dak verdwijnt veel warmte. Dat is natuurlijk zonde van de energie. De gasrekening is tenslotte al hoog genoeg. Het van binnenuit verbeteren van de dakisolatie brengt allerlei voordelen met zich mee.
Van binnenuit isoleren is makkelijker en goedkoper dan van buitenaf isolatie aanbrengen. In deze blog laten we u zien wat de voordelen zijn en hoe het van binnenuit isoleren van een hellend dak werkt.
Waarom een hellend dak van binnenuit isoleren?
Het na-isoleren van een hellend dak gebeurt eigenlijk altijd van binnenuit. Het isoleren van een hellend dak aan de buitenkant is enorm arbeidsintensief. Alle dakpannen, panlatten en stoftengels moeten verwijderd worden om de isolatie aan te brengen. Aan de binnenzijde heeft u over het algemeen ruimte genoeg om het isolatiemateriaal tegen het dakbeschot te bevestigen en zijn er geen aanpassingen aan de dakconstructie nodig.
De meeste hellende daken bestaan uit een keper- of spantenstructuur. Hierbij ondersteunen houten balken de dakconstructie. De isolatielaag kan mooi worden aangebracht tussen deze houten balken. Er kan een extra raamwerk worden aangebracht om de isolatie op zijn plaats te houden en om de afwerkingslaag op aan te brengen. Door de dakisolatie af te werken met gipsplaten of kunststof panelen wordt de ruimte meteen geschikt als extra leefruimte.
Welk isolatiemateriaal voor hellend dak?
Een hellend dak van binnenuit isoleren wordt over het algemeen gedaan met glaswol, PIR of minerale wol. Deze isolatiematerialen geven niet alleen een warmte-isolerend effect, maar werken ook isolerend tegen geluidsoverlast. Het geluid van verkeer en overvliegende vliegtuigen zal aanmerkelijk minder worden na het aanbrengen van deze laag dakisolatie.
Er kan ook gekozen worden voor plaatmateriaal, zoals polystyreen platen. Deze platen geven een goed isolerend effect en er is meestal minder dikte nodig, waardoor dit een ruimtebesparende isolatieoplossing is. Door de compacte structuur van dit isolatiemateriaal, zal het geluiden minder goed buitensluiten dan de wollige structuur van bijvoorbeeld inblaaswol.
Aandachtspunten dak isoleren van binnenuit
Uw hellende dak isoleren van binnenuit is niet eenvoudig geregeld door er een willekeurige laag isolatie tegenaan te zetten. Voor een maximale werking is het belangrijk dat de isolatielaag naadloos aansluit. Daarnaast kan er bij het verkeerd aanbrengen van de isolatie een vervelend vochtprobleem ontstaan.
Vocht heeft een negatieve invloed op de werking van uw isolatie, maar kan ook uw dakconstructie beschadigen. Een belangrijk punt om op te letten tijdens het aanbrengen van uw dakisolatie.
Bij het aanbrengen van de dakisolatie van binnenuit, wordt er gelet op het onderdak. Dit is een beschermende en vochtbestendige laag die onder de dakbedekking zit. Deze laag zorgt ervoor dat regen niet bij de isolatielaag kan komen, maar is ook dampopen, zodat teveel vocht weg kan. De wat nieuwere woningen worden standaard geleverd met een onderdak, maar bij oudere woningen kan deze laag ontbreken. Overleg in dat geval de mogelijkheden met een isolatiespecialist, om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen.
Bij het aanbrengen van dakisolatie van binnenuit wordt er gewerkt met een dampscherm aan de warme zijde van de isolatie. Dit betekent dat er een laag wordt aangebracht die voorkomt dat leefvocht van de woning in het isolatiemateriaal terecht kan komen. Tijdens het douchen, koken en wassen, komt er veel vocht in de woning vrij. Door regelmatig te luchten en ventileren kan dit vocht de woning uit. Hoewel moderne isolatiematerialen ongevoelig zijn voor vocht, kan het toch de werking verminderen en voor schimmelvorming op andere plekken zorgen. Een dampscherm mag daarom absoluut geen kieren bevatten.
Alternatief voor dakisolatie hellend dak
Is uw hellende dak niet of niet voldoende geïsoleerd? Dan is het een goede investering om dit te verbeteren. Het levert u een leuke gas besparing op en dat ziet u zeker terug op uw energierekening. In plaats van uw hellende dak van binnenuit te isoleren, kunt u er ook voor kiezen om uw zoldervloer van isolatie te voorzien. Dit is een mooie oplossing als u uw zolder niet als leefruimte gebruikt.
Door uw zoldervloer te isoleren bespaart u nog meer energie. Warmte stijgt en zal ook de ruimte op zolder verwarmen voor de warmte door de dakisolatie wordt tegengehouden. Ruimtes verwarmen die u niet gebruikt is natuurlijk zonde van de energie. Een zolder die niet gebruikt wordt of alleen als opslagplaats dient, hoeft niet verwarmd te worden. Zoldervloer isolatie verkleint het te verwarmen volume in uw woning, waardoor u efficiënter kunt verwarmen. Dat scheelt u gas!
Wilt u optimaal werkende dakisolatie? Neem gerust contact met ons op, of bekijk hier de mogelijkheden voor dakisolatie.