Welke dikte dakisolatie heeft u nodig?

Welke dikte dakisolatie heeft u nodig?

De dikte van het isolatiemateriaal is mede bepalend voor de isolatiewaarde. Het is dan ook belangrijk de juiste dikte dakisolatie te kiezen. Met een te dunne laag loopt u een deel van uw besparing mis, dat is zonde.

De benodigde dikte is ook afhankelijk van het isolatiemateriaal dat gekozen wordt.
Steenwol en glaswol zijn een van de meest toegepaste dakisolatie materialen voor de doe-het-zelver. Het is eenvoudig bij elke bouwmarkt te koop. En zonder speciaal gereedschap, snel te verwerken. Ook polystyreen platen zijn kant en klaar te krijgen bij de bouwmarkt. Maar al deze materialen hebben standaard afmetingen en diktes.

Zeker als u de ruimte heeft is er vaak een hogere besparing te halen.
Wanneer u zich gaat verdiepen in de verschillende isolatiemogelijkheden wordt u al snel geconfronteerd met allerlei termen. We hopen u met dit artikel bij uw keus te helpen.

Isolatiewaarde van dakisolatie

Als u toch uw dak gaat isoleren, pak het dan meteen goed aan. Ga voor een zo hoog mogelijke isolatiewaard. Het kost niet veel meer aan isolatiemateriaal maar levert u wel veel meer op. Kies voor een isolatieoplossing met een isolatiewaarde, Rc-waarde, van minimaal 3.5 m2K/W. Hoger is natuurlijk nog beter.

De isolatiewaarde is ook belangrijk om in aanmerking te komen voor bepaalde subsidies. Om bijvoorbeeld als VvE in aanmerking te komen voor subsidie moet de dakisolatie een minimale Rc-waarde van 3.5 m2K/W hebben.

De Rc-waarde van het isolatiemateriaal wordt op de verpakking vermeld. Een isolatiewaarde van 1.3 is matig, vanaf 2.5 heeft u een goede isolatie. Boven de 4 heeft u een zeer goede isolatie. Voor een energieneutraal huis heeft u een isolatiewaarde van 6 tot 10 nodig.

Er zijn ook wettelijke eisen aan dakisolatie. De woningen die nu gebouwd worden moeten een minimale Rc-waarde hebben van 6.0. Bij bestaande bouw is hier moeilijk aan te voldoen. Bij na-isoleren of renovatie is een minimale Rc-waarde van 2.0 een vereiste.

welke dikte dakisolatie

Met welke dikte dakisolatie haalt u de juiste isolatiewaarde?

Stel, u wilt met uw dakisolatie een Rc-waarde van 4.0 halen. De R-waarde zegt iets over de isolatiewaarde van een isolatiemateriaal bij een bepaalde dikte. De Rc-waarde laat zien wat de totale isolatiewaarde is in de constructie.

Deze waarde wordt berekend door de totale warmteweerstand van het isolatiemateriaal op te tellen bij de warmteweerstand van het constructiemateriaal. Dit kan bijvoorbeeld het hout, metaal of steen zijn waarvan het dak is gemaakt.
Hoe hoger de Rc-waard die hieruit komt, hoe beter de thermisch isolatie zal zijn.

Om een Rc-waarde van 4 te bereiken zult u bij de meeste isolatiematerialen een laagdikte van zo’n 13 centimeter moeten aanbrengen. Is er al een isolatielaag op uw dak aangebracht dan kunt u overwegen om deze na te isoleren met een modern isolatiemateriaal. Of u vervangt de oude laag voor een hele nieuwe laag. Vaak is dit een goede oplossing, de moderne materialen zijn beter bestand tegen vocht en schimmelvorming. En de thermische isolatie is nu ook stukken beter.

De beste isolatielaag voor uw dak

Uiteraard wilt u de beste isolatie voor uw dak. In de praktijk betekent dit een zo dik mogelijke isolatielaag aanbrengen. Zeker als u de ruimte heeft in uw dakconstructie. U kunt nooit teveel isoleren, wel te weinig.
De extra investering in materiaal weegt niet op tegen de extra besparing die het u zal opleveren.

Een ervaren isolatiebedrijf kan u precies vertellen wat de mogelijkheden zijn met uw dakconstructie. Onze isolatiedeskundigen helpen u graag aan de hoogst mogelijke besparing op jaarbasis. Zo zult u de investering snel terugverdienen, en ook daarna jaarlijks genieten van een lage energierekening.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies of een offerte op maat voor uw dak.
Narsees
Door

Narsees

op 30 May 2021

IK zou mijn dak(tweede etage) bedekken. 25m2, platte dak. Nu heb ik boven mijn dak bitumen en steen. Welke dak isolatie soort moet gebruiken? Hoeveel de dikte van de isolatie? Alvast bedankt.

Reactie plaatsen