Dakisolatie aanbrengen zonder onderdak is niet aan te raden. Een dak wordt blootgesteld aan allerlei weersinvloeden en is gevoelig voor vochtproblemen, houtrot en schimmelvorming. Hierdoor kan uw dakconstructie ernstig aangetast worden.
Veel oudere woningen zijn niet voorzien van een onderdak. Een hellend dak isoleren zonder onderdak heeft weinig nut. Daarnaast heeft het weer grote invloed op de dakconstructie en kan het schade toebrengen aan de dakisolatie.
Wat is het nut van een onderdak en hoe kunt u een dak zonder onderdak alsnog van goede isolatie voorzien? Dat vertellen we u in deze blog.
Waarom is een onderdak belangrijk?
Huizen worden al jaren standaard gebouwd met een onderdak, maar dit is niet altijd zo geweest. Heeft u een huis zonder onderdak, dan heeft dit invloed op het plaatsen van dakisolatie. Een onderdak beschermt uw woning tegen vocht van buitenaf. Een onderdak kan worden aangebracht in de vorm van onderdakplaten of onderdakfolie. Folie krijgt vaak de voorkeur door de vlotte plaatsing.
Op het onderdak worden latten bevestigd waar de pannen op komen.
Een onderdak heeft een aantal belangrijke functies:
- Het onderdak maakt uw dak winddicht, waardoor luchtstromen onder het dak voorkomen worden;
- Vuil en vocht van buitenaf worden tegengehouden, zodat ze niet uw woning binnendringen;
- Een onderdak beschermt de dakconstructie en de dakisolatie tegen weersinvloeden;
- Zonder onderdak kan het isolatiemateriaal vochtig worden en de werking verminderen;
- Vochtig isolatiemateriaal dat tegen het timmerwerk aan zit kan zorgen voor houtrot en schimmelvorming.
Heeft u een onderdak?
Of uw woning voorzien in van een onderdak is vrij eenvoudig te zien. U kunt deze laag zien zitten aan de binnenzijde van uw dak. Ziet u van binnenuit direct de panlatten en dakpannen? Dan heeft u geen onderdak. Ziet u een folielaag, dan heeft u een onderdak.
Bekijk deze laag goed. Als hij beschadigd is of doorhangt, is hij aan vernieuwing toe om zijn werk goed te blijven doen. Het is aan te raden om eerst het onderdak te vervangen, voor de dakisolatie wordt aangebracht. De nieuwe onderdaken van tegenwoordig hebben een zeer lange levensduur, u hoeft zich niet druk te maken over slijtage.
Toch isoleren zonder onderdak?
Het is mogelijk om uw dak van isolatie te voorzien zonder onderdak, maar daarbij moet goed gekeken worden naar de constructie. De doorlaatbaarheid van vocht is een belangrijk punt. Is er geen onderdak om dit tegen te houden, dan zal dit op een andere manier moeten worden opgelost. Afhankelijk van de dakbedekking en de constructie van uw woning wordt gekeken naar de beste oplossing.
Onderdak plaatsen aan de buitenzijde
Vaak wordt er gekozen om alsnog een onderdak te plaatsen. Dit is de meest duurzame oplossing. Vaak wordt er een nieuw onderdak geplaatst vanaf de buitenzijde. Hierna kunnen de dakpannen of leien gewoon weer terug op hun plek. Dit is een ingrijpende verbouwing, waarbij u er ook voor kunt kiezen meteen de dakisolatie aan de buitenzijde te laten plaatsen. U voorkomt daarmee dat u binnenruimte verliest en de grootste werkzaamheden zijn het verwijderen van de dakbedekking. Houdt er wel rekening mee dat uw dak zal uitbreiden naar buiten, als er een laag dakisolatie bij komt. Dit moet passen in de constructie en zal aan de zijkanten netjes moeten worden afgewerkt.
Onderdak aanbrengen aan de binnenzijde
Het verwijderen van de dakbedekking is een flinke klus. Wilt u dit liever niet? Dan kan er ook een onderdak worden aangebracht aan de binnenzijde. Er wordt een waterdichte laag aangebracht en daarna wordt de dakisolatie toegevoegd. Zo kan er geen vocht van buiten in de isolatie trekken. Deze techniek is goedkoper, maar er kleven wel nadelen aan. Uw houten dakconstructie blijft in directe verbinding staan met buiten, waardoor vochtproblemen en schimmelvorming niet worden uitgesloten. Daarnaast is er ook het risico op koudebruggen, waardoor u geen optimaal rendement uit uw dakisolatie haalt.
Dakisolatie met vochtwerende isolatieplaten
Heeft u een dak zonder onderdak waar geen of heel weinig vocht doorheen komt? Dan zou u kunnen kiezen om te werken met vochtwerende isolatieplaten. Deze platen hebben geen last van vocht en blijven hun isolatiewaarde behouden. In combinatie met dakpannen is dit niet aan te raden, omdat hier toch geregeld vocht naar binnen komt. Met een goed, waterdicht leien dak kan het een optie zijn. Bij twijfel raden we altijd aan om met een onderdak te werken. U wilt niet dat uw dakconstructie in aanraking komt met vocht, want houtrot zorgt voor een instabiele dakconstructie.
Zoldervloer isoleren in plaats van dakisolatie
Wilt u de isolatie van uw woning verbeteren en wordt uw zolder niet gebruikt? Kies dan voor zoldervloer isolatie. Dit is de ideale oplossing voor een dak zonder onderdak en komt voor u goedkoper uit. Het te isoleren oppervlak is kleiner en eenvoudiger van isolatiemateriaal te voorzien. De warmte wordt op deze manier eerder in uw woning tegengehouden, waardoor u geniet van een aangenaam warm huis in de winter.
Welke vorm van dakisolatie voor uw woning het beste is hangt van allerlei factoren af. Onze isolatiespecialist denkt graag met u mee en voorziet u van persoonlijk, maatwerk advies. Neem vrijblijvend contact met ons op.