Een energieneutrale woning, in 2050 moeten alle huizen in Nederland energieneutraal zijn. Een prachtig streven. Want een energieneutrale woning is niet alleen goed voor het milieu, het is ook fijn wonen.
Vanaf 2020 moet elke nieuwbouwwoning zo goed als energieneutraal zijn. Maar hoe zit het met de bestaande woningen? Ook uw woning kan energieneutraal worden, met de juiste aanpassingen.
Een energieneutrale woning, wat houdt dat in?
De Europese richtlijnen voor energieneutrale huizen vat het als volgt samen. Een energieneutraal gebouw gebruikt zeer weinig energie. De energie die gebruikt wordt komt voornamelijk uit hernieuwbare bronnen en wordt in of om het gebouw geproduceerd.
In de ideale situatie wordt er net zoveel energie opgewekt als er verbruikt wordt. Het energiegebruik van de woning komt dan uit op nul.
Daardoor wordt een energieneutrale woning ook wel een nul-op-de-meter woning genoemd. Dit is iets anders dan een zelfvoorzienende woning, die los staat van het energienet. Een energieneutrale woning is nog wel aangesloten. In de winter kan het zijn dat er niet genoeg stroom wordt opgewekt, er wordt dan stroom aangeleverd. Maar in de zomer wordt er vaak meer stroom opgewekt dan er verbruikt wordt. Daardoor komt het verbruik, over een jaar gezien, op nul uit.
Er zijn op dit moment al enkele tientallen energieneutrale woningen in Nederland en dat worden er alleen maar meer. Overheidsgebouwen moeten dit jaar al energieneutraal zijn.
Hoe wordt een woning energieneutraal?
Een energieneutrale woning moet alle energie die het verbruikt zelf op kunnen wekken. Hiervoor moet de woning eerst energie zuinig worden gemaakt. Want hoe minder energie er nodig is, hoe beter. Een zeer onzuinige woning is niet energieneutraal te maken. Alleen woningen met het hoogst haalbare energielabel A+++ kunnen energieneutraal zijn.
Een energieneutrale woning is voorzien van:
– Energie opwekkers zoals zonnepanelen, windmolens en aardwarmte
– Extreem goede dakisolatie
– Buitengewoon goede vloerisolatie
– Uiterst effectieve spouwmuurisolatie
– Driedubbele beglazing HR+++ glas
– Restwarmte terugwinsysteem
– Verwarming met zonneboiler of warmtepomp
De eerste stap naar een energieneutrale woning
Ook bestaande woningen kunnen energieneutraal worden. Zonnepanelen op uw dak leveren de nodige stroom voor uw elektrische apparaten. Maar de grootste kostenpost in huis blijft toch vaak het gasverbruik. Zeker in koude winters draait uw cv overuren, dat kost veel gas.
Goede isolatie is daarom de eerste, belangrijke stap richting een energieneutrale woning. In een energieneutrale woning tocht het niet en is een gelijkmatig klimaat. Dit bereikt u met goede vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie.
Is het energieneutraal maken van uw woning duur?
Natuurlijk kosten de energiebesparende maatregelen geld. Maar het is een investering die u vanzelf weer terugverdient. Want elk jaar zult u vele honderden euro’s gaan besparen. Erg zuinige mensen kunnen zelfs geld terug krijgen van hun energierekening.
Om het energieneutraal maken van uw woning te stimuleren heeft de overheid, en de gemeenten, diverse subsidies in het leven geroepen voor bijvoorbeeld zonnepanelen en isolatie. Maak hier zeker gebruik van, hiermee verkort u uw terugverdientijd.
Wilt u weten of u gebruik kunt maken van subsidie op isolatiemaatregelen? Neem gerust contact met ons op.
Wilt u de stap maken naar een energieneutrale woning?
Energieneutraal wonen is de norm voor de toekomst. Maar waarom later pas beginnen?
Begin nu al met profiteren van alle gemakken en het comfort dat een energieneutrale woning biedt.
Want energie besparen is goed voor het milieu en uw portemonnee. En u hoeft er geen comfort voor in te leveren. U krijgt er juist meer comfort en gemak voor terug.
Nooit meer koude vloeren, nooit meer een tochtig huis. Een gelijkmatig en gezond binnenklimaat. Heerlijk toch?
Wij helpen u graag de stap te maken naar een energieneutrale woning. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor uw woning? Neem gerust contact met ons op, een van onze isolatiespecialisten komt graag bij u langs.