Nog meer energie besparen in 2018! 8 bespaar en isolatietips voor uw woning
03 januari 2018 

Nog meer energie besparen in 2018! 8 bespaar en isolatietips voor uw woning

Een warm huis is natuurlijk heerlijk. Buiten is het guur en koud en binnen staat de kachel lekker hoog. Maar zo’n hard werkende kachel brengt hoge energiekosten met zich mee. Al helemaal wanneer de warmte onbedoeld uw woning weer verlaat.
Vaak zijn het de kleine dingen die het hem doen. Met kleine aanpassingen en veranderingen kunt u al veel energie besparen.

Wilt u nog meer energie besparen in 2018? Wij geven u hier 8 eenvoudige bespaar en isolatietips voor uw woning!

Energie bespaartip 1: uw thermostaat een graadje lager

U hoort het vast niet voor het eerst, maar het is dan ook een geweldige bespaartip. Door uw thermostaat Isolatietipseen graadje lager te zetten zult u al flink besparen op uw energierekening. En het verschil is zo klein dat u het waarschijnlijk amper merkt.

Ook ’s nachts hoeft de kachel niet zo hoog te staan. Voor de nacht is 15 graden een prima temperatuur. U kunt al een uur voordat u naar bed gaat de thermostaat terugzetten. De warmte blijft nog wel even hangen dus is het zonde om de kachel zo lang door te laten werken.

Ditzelfde geldt voor dagen dat u veel van huis bent. Gaat u langer dan 3 uur van huis dan is het verstandig om de thermostaat flink lager te zetten. Niemand geniet van de warmte als het huis verlaten is dus waarom de kachel laten werken?
Veel thermostaten hebben een vorstvrij-stand. Deze kunt u gebruiken als u bijvoorbeeld op vakantie gaat. De kachel gaat dan alleen aan als het nodig is. De kachel helemaal uit zetten is niet verstandig omdat u dan last kunt krijgen van vochtproblemen in huis.

Energie bespaartip 2 : een goede cv ketel

Uw cv ketel moet al het werk verrichten. Goed onderhoud helpt hem zijn werk optimaal te kunnen doen. Zorg er dus voor dat uw cv ketel regelmatig onderhoud krijgt en goed afgesteld staat zodat hij in topconditie is en met gemak zijn werk kan doen.
Stel de cv-pomp af in een zo laag mogelijke stand, deze pomp vraagt veel energie. Moderne ketels regelen dit vaak zelf.

Heeft u een hele oude cv ketel dan kan het rendabel zijn een moderne ketel of warmtepomp aan te schaffen. Moderne ketels zijn energiezuiniger waardoor u de investering snel weer terug heeft.
Wellicht kunt u zelfs een ketel kiezen op zonne-energie? Er zijn combiketels waar u een zonneboiler op kunt aansluiten. Dit is een zeer energiezuinige oplossing voor warm water.

Kies altijd een ketel die past bij uw woning. U heeft niets aan een ketel met een te hoog vermogen. Laat u hierover goed informeren.
Controleer minstens één keer per jaar of u de cv moet ontluchten en bijvullen. Als er lucht in de leidingen zit zullen de radiatoren minder warm worden. Er moet meer gestookt worden om de ruimte op de gewenste temperatuur te krijgen. Hoort u water stromen of tikt de verwarming dan zit er waarschijnlijk lucht in. Regelmatig bijvullen en ontluchten zorgt voor een optimale werking van het systeem.

Bespaartip

Energie bespaartip 3 : blijf ventileren, ook in de winter

In de winter uw ramen openzetten gaat misschien tegen uw gevoel in. Toch is het belangrijk om goed te blijven ventileren, ook in de winter. We produceren veel vocht in huis. Alleen al door te ademen komt er veel vocht in de lucht. En dan hebben we het douchen, wassen en koken nog niet meegerekend.

Vochtige lucht is moeilijk te verwarmen. Hoe droger de lucht hoe sneller een ruimte verwarmd kan worden. Door te luchten kan vochtige lucht naar buiten en worden vervangen door drogere, frisse lucht. Niet alleen de luchtvochtigheid gaat omlaag, u werkt ook aan een gezond binnenklimaat door regelmatig frisse lucht in huis te laten.

Energie bespaartip 4 : hoe is het met de luchtvochtigheid?

Zoals hierboven al vermeld, vochtige lucht is moeilijk te verwarmen, het voelt klam en kil aan in huis. Daarnaast is een te hoge luchtvochtigheid niet gezond in een woning en kunt u last krijgen van schimmelvorming op uw muren. Dat wilt u uiteraard voorkomen.

Te veel vocht in huis kan verschillende oorzaken hebben. Het kan van tijdelijke aard zijn doordat u bijvoorbeeld net uw muren gestuct of geschilderd hebt. Of het is een meer structureel probleem doordat u last heeft van een vochtige kruipruimte.
Waar het vocht ook vandaan komt, het is goed om het vochtpercentage in huis tussen de 40 en 60% te houden. Plaats desnoods (tijdelijk) een ontvochtiger om het vochtpercentage naar beneden te krijgen.

Energie bespaartip 5 : maak optimaal gebruik van uw radiatoren

Laat alle warmte toe in de kamer door optimaal gebruik te maken van de radiatoren. Zorg dat radiatoren niet geblokkeerd worden en vrij hun warmte in de kamer kunnen verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen die warmte tegenhouden. Leg ze op de vensterbank of kort ze in. Ook banken of stoelen kunnen de warmte tegenhouden. Richt de kamer zo in dat de radiatoren zo veel mogelijk vrij hun warmte kunnen verspreiden.

Radiatorfolie is ook een goede energiebesparende oplossing. Deze folie kan onzichtbaar aan de achterkant van de radiator gemonteerd worden. De radiatorfolie weerkaatst de warmte naar de kamer in plaats van de koude buitenmuur. Deze folie heeft zowel nut bij geïsoleerde als niet geïsoleerde buitenmuren. Binnen een jaar heeft u de materiaalkosten al terugverdiend.

Radiatorfolie kunt u gemakkelijk bestellen via onze webshop, inclusief magneetjes voor nog eenvoudigere montage.

Energie bespaartip 6 : houd warmte binnen

Ongemerkt verlaat veel warmte uw woning. Deuren en ramen, kozijnen en kruipluiken, de brievenbus en het kattenluik, allemaal plekken waar het flink kan tochten.Bespaartips Kostbare warmte verlaat uw woning, dat is zonde. Tochtstrips, brievenbusborstels en andere isolatiematerialen voorkomen dat door tocht uw warmte ontsnapt.
En wilt u echt low-budget isoleren, leg dan een opgerolde handdoek neer, als tijdelijke oplossing, tegen de tocht.

Verwarm alleen de ruimten die gebruikt worden en houdt de andere deuren gesloten. Ook in huis kan tocht ontstaan als veel deuren op elkaar open staan.

Energie bespaartip 7 : bespaar op warm water

Een deel van het gasverbruik is voor warm water. De douche neemt het grootste deel voor zijn rekening. Het is eenvoudig om tientallen euro’s per jaar te besparen op het gasverbruik voor warm water.
Douche minder lang. Een aantal minuten minder douchen levert al een flinke besparing op. Ga onder de douche in plaats van in bad. Voordat het bad gevuld is gaat er een flinke hoeveelheid water doorheen.
Een waterbesparende douchekop laat elke minuut 7 liter minder water door. In gebruik merkt u hier weinig van maar de besparing liegt er niet om. Binnen een jaar heeft u de aanschaf al terugverdiend.

Energie bespaartip 8 : wees creatief!

Ook als de kachel een graadje lager staat kunt u het aangenaam warm hebben in huis. Trek een lekkere Bespaartip pantoffelswarme trui aan en loop niet op blote voeten. Zijn uw voeten koud dan zult u het niet snel aangenaam warm krijgen. Trek lekkere warme sloffen aan in huis.

Zolang u bezig bent in huis krijgt u het vanzelf wel warm. Maar zodra u stil gaat zitten is een graadje warmer wel lekker. Leg een fijn dekentje op de bank, het staat niet alleen gezellig maar is veel warmer dan de verwarming hoger zetten. En goedkoper!
Regelmatig een warme kop thee, koffie, (chocolade)melk of soep houdt u ook warm.

Nog meer energie besparen?

Met deze 8 eenvoudig bespaartips kunt u zelf aan de slag om energie te besparen in 2018. Natuurlijk zijn er meer en ingrijpendere manieren om energie te besparen. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de isolatie van uw woning? Goede dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie bieden een nog hogere energiebesparing.
Een van onze isolatiedeskundigen komt graag vrijblijvend bij u kijken. Wij voorzien u van passend isolatie advies voor nog meer energiebesparing. Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.

Reactie plaatsen