Vochtweerstandsgetal U bij bodemisolatie, wat betekent het?

Vochtweerstandsgetal U bij bodemisolatie, wat betekent het?

Het vochtweerstandsgetal U is een belangrijke waarde als u bodemisolatie kiest bij vochtproblemenVocht in uw kruipruimte kan voor veel problemen zorgen. Niet alleen zorgt het voor een onaangenaam woonklimaat. Ook vochtproblemen in uw woning, zoals schimmelvorming, worden vaak veroorzaakt door een vochtige kruipruimte.
Goede bodemisolatie helpt u het vochtprobleem bestrijden. Maar welke bodemisolatie kiest u bij vochtproblemen? Let bij uw vergelijking op het vochtweerstandsgetal U. Deze waarde vertelt u welke bodemisolatie het beste effect geeft bij vochtproblemen. Hoe hoger dit getal, hoe beter.

Gevolgen van vochtproblemen vanuit de kruipruimte

Wanneer u last heeft van een vochtige kruipruimte is de kans groot dat u dit merkt in uw woning. De oorzaak van een muffe lucht, koude voeten en schimmelvorming op uw muur of in de meterkast wordt vaak in de kruipruimte gevonden.
Een natte kruipruimte heeft een hoge relatieve luchtvochtigheid (RV) die bijna altijd boven de 95% ligt. Het vochtgehalte in houten vloeren kan oplopen tot 25 massa %. Hierdoor is de kans op houtrot zeer groot, wanneer u een houten vloer heeft.

Afhankelijk van de luchtstroming (dampdruk) vanuit uw kruipruimte komt deze vochtige, koude lucht uw woning binnen. Een onaangenaam klimaat, hoge stookkosten en schimmelvorming zijn het gevolg.

[caption id="attachment_200230" align="alignnone" width="600"]dampdruk zonder bodemisolatie dampdruk zonder bodemisolatie[/caption]

Vochtproblemen vanuit de kruipruimte bestrijden met bodemisolatie

Een goede manier om vochtproblemen vanuit uw kruipruimte te bestrijden is het toepassen van bodemisolatie. Bodemisolatie wordt los op de bodem van uw kruipruimte aangebracht. De verdamping van vocht neemt hierdoor sterk af. De relatieve luchtvochtigheid daalt aanzienlijk en de vochtbelasting vanuit de kruipruimte neemt af. Houten balken worden niet langer blootgesteld aan hoge vochtgehaltes, schimmelvorming en houtrot wordt voorkomen.

Na het aanbrengen van DroCom bodemisolatie daalt het vochtgehalte naar 14 massa %. Hierdoor zijn zowel uw balken als vloeren goed beschermd tegen vocht. Het aanbrengen van DroCom isolatiechips zorgt voor een afname van (25 – 14) : 25 x 100% = 44% !

Resultaat van bodemisolatie bij vocht:

  • De luchtvochtigheid daalt aanzienlijk
  • Vocht uit de kruipruimte komt niet meer uw woning binnen
  • Vocht wordt op de bodem van de kruipruimte vastgehouden
  • Houten balken worden beschermd tegen vocht
  • Houtrot en schimmelvorming worden voorkomen
 

Vochtweerstandsgetal bodemisolatie

Het vochtweerstandsgetal wordt uitgedrukt in U. Hoe hoger dit getal, hoe beter. Hieronder ziet u dat DroCom bodemisolatie het best presteert. U kiest toch ook voor kwaliteit?

Vochtweerstandgetal U

Energiebesparing met bodemisolatie

Wanneer u last heeft van een vochtige kruipruimte zult u hoge energiekosten hebben om uw woning aangenaam warm te krijgen. U verliest warmte via uw vloer. Hoeveel warmte wordt bepaald door de soort vloer die u in uw woning heeft, gecombineerd met het warmteverlies via de bodem en fundering.

Wilt u dit warmteverlies tot een minimum beperken? Een goede laag thermisch isolerend materiaal op de bodem van uw kruipruimte voorkomt overmatig warmteverlies via uw vloer. Wilt u energie besparen? Kies dan voor bodemisolatie, zoals met de isolatiechips van DroCom.

Combinatie spouwmuurisolatie en kruipruimteventilatie

Vocht uit de kruipruimte wordt normaal gesproken geventileerd via ventilatieroosters, en de open spouw, naar buiten. Wanneer er spouwmuurisolatie wordt aangebracht kan het vocht niet meer via de open spouw naar buiten. Er zouden extra ventilatiekokers moeten worden geplaatst om toch het vocht af te voeren.

Maakt u echter gebruik van DroCom bodemisolatie dan is dit niet nodig. DroCom isolatiechips werken uitstekend tegen vocht, zelfs als er water in de kruipruimte staat. Heeft u DroCom bodemisolatie in combinatie met spouwmuurisolatie dan is er minder ventilatie nodig.

Bespaar kosten met DroCom bodemisolatie

DroCom isolatiechips werken beter tegen vocht dan ventilatie. U bespaart jaarlijks flink op uw energierekening. En u bespaart uzelf de kosten van het laten maken van extra ventilatiekokers. Ventilatie is ook energieverlies. Dit is verwerkt in de berekeningen van isolatiewaarden.

Wanneer u DroCom bodemisolatie heeft kunt u de ventilatie beperken. Hierdoor zijn de isolatiewaarden nog beter dan op papier staat.
Wilt u meer weten over de richtlijnen voor ventilatie, vochtwering, spouwmuurisolatie en de toepassing van DroCom bodemisolatie? U leest er alles over in ons volgende artikel “DroCom vochtwering en ventilatie bij spouwmuurisolatie”.

Natuurlijk mag u bij vragen altijd contact met ons opnemen. Wij adviseren u graag.
Reactie plaatsen