Isolatiewaarden bij vloerisolatie, welke zijn er?

Isolatiewaarden bij vloerisolatie, welke zijn er?

Isolatiewaarden bij vloerisolatie vertellen u precies wat u van het materiaal mag verwachten. Op internet zijn veel aanduidingen over isolatiewaarde van vloerisolatie te vinden. Maar wat betekenen deze termen precies? Om een goede vergelijking te maken is het belangrijk te weten waar deze aanduidingen voor staan. Daarom leggen we in dit artikel uit welke isolatiewaarden er zijn en welke u moet vergelijken om tot een goede keus te komen.

Welke isolatiewaarden zijn er?

Isolatiewaarden worden aangegeven met verschillende letters. De L-waarde, ofwel lambda waarde, geeft bijvoorbeeld de warmtegeleidingcoëfficiënt aan. Verder zijn R, Rd, Rc, Rbw en Rbf termen die u tegen kunt komen.

Deze afkortingen staan voor:
  • Rd = Resistance declared
  • Rc  = Resistance construction
  • Rbf = Resistance basement floor
  • Rbw = Resistance basement wall
De meeste waarden zeggen nog niets over de totale isolatiewaarde. De laagdikte van het aangebrachte isolatiemateriaal bepaalt uiteindelijk de totale isolatiewaarde. Alleen bij een gelijke laagdikte kunt u een goede vergelijking maken.
Waar het uiteindelijk om draait zijn de (eventueel omgerekende) Rc-waarde en de Rbf-waarde.

Wat is de Lambda-waarde?

De lambda-waarde is een belangrijke isolatiewaarde. Aan de hand van de lambda-waarde wordt het isolerende karakter van het materiaal bepaald. Hoe lager dit getal, hoe beter het materiaal isoleert.
De lambda-waarde geeft de warmtegeleiding van het materiaal aan en vormt daarmee de basis om de overige isolatiewaarden te berekenen.
Lambda-waardes worden bijvoorbeeld gegeven aan materialen als baksteen, beton, hout, metaal en minerale wol. Hoe lager de lambda-waarde is, des te beter dit materiaal isoleert.
Ook hier speelt de dikte van de isolerende laag een rol. Een materiaal met een hogere lambda-waarde zal in een dikkere laag worden aangebracht om een grotere totale isolatiewaarde te behalen.

IsolatieChips aanbrengen

Wat betekent R en Rd?

De termen R en Rd zijn gelijk. Beide geven het isolatievermogen van het materiaal aan. Deze waarden worden gebruikt bij materialen als dubbel glas, vloeren, daken en muren. De R-waarde is te berekenen door de dikte van het isolatiemateriaal (in meters) te delen door de lambda-waarde.

De R of Rd waarde geeft de warmteweerstand (isolatiewaarde) per materiaallaag aan. Op deze manier kunnen de isolatiewaarde van vloerisolatie materiaal, vloer of tapijt apart worden aangegeven.
De R-waarde wordt voor het gemakt vaak gebruikt als maatstaaf voor premies en subsidies, terwijl deze waarde niet de totale isolatiewaarde weergeeft. Beter is het als men de Rc-waarde gebruikt.

Waar staat de Rc-waarde voor?

Deze term geeft de totale isolatiewaarde aan van een constructie met meerdere lagen. De R staat voor ‘Resistance’, ofwel weerstand. En de c staat voor combinatie of constructie.
De verschillende isolatielagen samen versterken elkaar. De Rc-waarde geeft de totale isolatiewaarde van het product aan. Hierbij worden de verschillende R-waarden van bijvoorbeeld vloerisolatie + vloer + tapijt bij elkaar geteld. De combinatie van deze R-waarden is de Rc-waarde. Hoe hoger dit getal, hoe beter de isolatiewaarde.

Wat betekenen de termen Rbw en Rbf?

Rbw en Rbf zijn waarden die nodig zijn bij het berekenen van de Rc bij bodemisolatie. Door deze waardes te berekenen wordt het mogelijk om de isolatiewaarde tussen bodemisolatie en directe vloerisolatie met elkaar te vergelijken. Hoe hoger de Rbw en Rbf waarde, hoe beter de isolatie.

Bij bodemisolatie is er namelijk sprake van warmteverlies door ongeïsoleerde funderingen en eventuele ventilatie in de kruipruimte. Dit wil niet zeggen dat met bodemisolatie mindere resultaten te behalen zijn dan met directe vloerisolatie. Met het juiste merk isolatiemateriaal en laagdikte kan de uiteindelijke Rc-waarde zelfs beter zijn.

De Rbw is de isolatiewaarde van de fundering. De warmteweerstand van een aan de grond grenzende kruipruimte of kelderwand bepaald als Rc, in (m2 .K)/W. Hierbij wordt naar meerdere punten gekeken. Wordt de fundering wel of niet mee-geïsoleerd? Is er veel, matig of geen ventilatie?

De Rbf is de isolatiewaarde van de vloer. En alles wat hier op ligt of onder vastgeplakt zit. De warmteweerstand van de vloerconstructie van een kruipruimte of een onverwarmde kelder bepaald als Rc, in (m2 .K)/W.

Aan de hand van bovenstaande gegevens wordt met een hele ingewikkelde formule de Rc-waarde uitgerekend. Van alle isolatiechips heeft DroCom de hoogste Rbw en Rbf en daarmee de hoogste Rc-waarde.

Isolatieparels versus Isolatiechips

Wij werken zowel met isolatieparels als isolatiechips. Isolatieparels worden isolatieparelsontwikkeld door merken als Neopixels.  Isolatieparels hebben een betere lambda, R, Rd en Rbf waarde dan isolatiechips. Met een dunnere laag zou het mogelijk zijn een gelijke Rbf-waarde te krijgen als met isolatiechips. Maar met een dunnere laag wordt er minder fundering meegeïsoleerd. Daardoor is de Rbw slechter. Er gaat meer energie verloren via de ongeïsoleerde fundering. De Rc-waarde is hierdoor uiteindelijk slechter.

Isolatiechips hebben een goede laagdikte nodig om de beste isolatiewaarde te garanderen. Een goede stelregel is dan ook:
Is de hoogte van de kruipruimte hoger dan 30 centimeter, kies voor isolatiechips.
Is de hoogte van de kruipruimte lager dan 30 centimeter, kies dan voor isolatieparels.

Eerlijk vergelijken, omdat u recht heeft op de beste kwaliteit!

Vloerisolatie producten worden door BCGR (ISSO) beoordeeld op de berekening van de isolatiewaarde. TNO rapporten moeten bijvoorbeeld aan de hand van de juiste geldende NEN-normeringen berekend worden. Op de markt zijn drie grote merken isolatiechips. DroCom ®, , Drowa en Trio insulation chips. Deze laatste wordt ook verkocht onder diverse huismerken.

Software voor de berekening van het verplichte energielabel voor woningen halen hun informatie uit de BCGR (ISSO)-database. In onderstaand tabel vindt u de door TNO berekende en door BCGR (ISSO) geaccrediteerde isolatiewaarden, ook wel warmteweerstanden genoemd.

Zoals u ziet haalt DroCom de beste waarden. Ziet u het verschil tussen de Rbf en Rd-waarden?

DroCom Isolatiewaarden Tabel

Heeft u na bovenstaande uitleg nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijke uitleg.

Ook als u offertes van concurrenten wilt laten beoordelen ten opzichte van wat wij u kunnen bieden bent u van harte welkom. Wij informeren u graag.

Rob
Door

Rob

op 15 Jan 2022

Ik zou dat schemaatje graag willen lezen maar dat is (zelfs met Ctrl-C gekopieerd en in een document weergegeven Ctrl V) eigenlijk niet te doen.

boonman
Door

boonman

op 12 Apr 2022

ik mis de informatie over het spuiten van schuim tegen de onderkant van de vloer op de begane grond. Kruipruimte is hoger dan 30 cm

Reactie plaatsen