Waar isolatiesubsidie aanvragen? In 5 stappen geregeld
17 februari 2023 

Waar isolatiesubsidie aanvragen? In 5 stappen geregeld

Subsidie voor woningisolatie zorgt ervoor dat u deze investering nog sneller terug zult verdienen. Maar hoe vraagt u deze subsidie aan? Verdiep u eerst goed in de aanvraagprocedure en bekijk de voorwaarden. U kunt de subsidie pas aanvragen nadat de maatregelen zijn uitgevoerd, maar deze moeten wel aan alle voorwaarden voldoen.

Binnen 24 maanden na het uitvoeren en betalen van de eerste maatregel moet de aanvraag gedaan zijn. Het aanvragen van de subsidie voor isolatie regelt u op de website RVO.nl. We laten u hier de 5 stappen zien.

Laat u de isolatiemaatregelen uitvoeren door Helmwijk bv? Dan hoeft u zelf niets te doen. Wij regelen de gehele aanvraag en zorgen voor alle benodigde papieren.  

Stap 1: Kies uw maatregelen en ken de voorwaarden

Voor u isolatiemaatregelen uit laat voeren is het goed om u te verdiepen in welke maatregelen u wilt nemen. Ga na aan welke voorwaarden deze moeten voldoen om in aanmerking te komen voor subsidie. Vanaf 2 april 2022 is het ook mogelijk om voor 1 isolatiemaatregel subsidie aan te vragen.

U kunt subsidie aanvragen als u eigenaar bent van de koopwoning en dit uw hoofdverblijf is. De subsidie voor woningisolatie wordt geregeld door de ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing.

Belangrijke aandachtspunten:

 • U kunt alleen subsidie aanvragen voor isolatie van de huidige oppervlakte van uw woning, dus geen aanbouw, nieuwe verdieping of garage die u bij uw woning wilt trekken.
 • Uw woning is gebouwd voor 2019.
 • U laat de isolatiewerkzaamheden uitvoeren door een isolatiespecialist. U krijgt geen subsidie als u de werkzaamheden zelf uitvoert.
 • De aangebrachte isolatie voldoet aan de voorwaarde die worden beschreven onder de voorwaarden per isolatiemaatregel: rvo.nl 


isolatiesubsidie aanvragen stappenplan

Stap 2: Zoek de juiste meldcode

Elke subsidieaanvraag moet voorzien zijn van de juiste meldcode. Controleer voor het aanschaffen van de isolatie of er een meldcode beschikbaar is. Staat de isolatiemaatregel in de lijst, dan voldoet deze aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie.

Staat uw isolatiemaatregel er niet bij? Dan is het nog mogelijk om een aanvraag in te dienen. Voeg een complete productomschrijving en technische documentatie toe. Uw aanvraag wordt beoordeeld en kan goedgekeurd of afgewezen worden.

Stap 3: Zorg voor de juiste papieren

Voor het aanvragen van uw isolatiesubsidie moeten de juiste gegevens vermeld worden op de offerte en factuur. Maak daarom goede afspraken met het bedrijf dat uw isolatie gaat aanbrengen. Zorg dat de meldcode zowel op de offerte als de factuur vermeld staan, net als het aantal vierkante meters en de dikte van de isolatie.

U heeft dit bewijs van aanschaf en het betaalbewijs nodig bij uw subsidieaanvraag. Een ondertekende offerte en factuur met verklaring van betaling is bijvoorbeeld voldoende.

Stap 4: Zorg voor bewijsmateriaal

Voor de subsidieaanvraag moet u kunnen bewijzen dat de isolatie in uw woning is aangebracht. Naast de juiste papieren heeft u foto’s nodig die tijdens de werkzaamheden zijn gemaakt. Op de foto’s moet het volgende te zien zijn:

Op de factuur moeten alle gegevens vermeld worden zoals:

 • Uw naam en volledige adres;
 • Datum aanschaf isolatie;
 • Datum aanbrengen isolatie;
 • Naam van de isolatiespecialist;
 • Omschrijving van de isolatiemaatregelen;
 • Merk, fabrikant en type isolatiemateriaal;
 • Dikte van het aangebrachte isolatiemateriaal;
 • De plaats waar het isolatiemateriaal is aangebracht;
 • Het aantal vierkante meters;
 • De meldcode.


Stap 5: Subsidie aanvragen

Na het aanbrengen van de isolatie en afronden van de betaling is het tijd om uw subsidie aan te vragen. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig. Stuur de gevraagde bewijzen zoals de factuur, betaalbewijs en foto’s mee.

Na het indienen van de subsidieaanvraag krijgt u een ontvangstbevestiging van RVO per e-mail. Binnen 13 weken na uw aanvraag ontvangt u de beslissing per post. Steekproefsgewijs kan RVO controleren of de isolatie aan alle eisen voldoet.

Eenvoudig isolatiesubsidie aanvragen

De subsidie op isolatiemaatregelen verkorten de terugverdientijd aanzienlijk. Ga daarom altijd na of u recht heeft op subsidie. Wij helpen u hier graag bij. Laat u uw isolatiewerkzaamheden uitvoeren door Helmwijk, dan verzorgen wij alle stappen voor u.

Vraag eenvoudig uw offerte aan, wij regelen de rest. 

Reactie plaatsen