Vloerisolatie zonder kruipruimte? Ja, dat is mogelijk!
25 januari 2022 

Vloerisolatie zonder kruipruimte? Ja, dat is mogelijk!

U wilt graag vloerisolatie, maar heeft geen kruipruimte. Hoe kunt u dan toch profiteren van alle voordelen die goede vloerisolatie te bieden heeft? Gelukkig zijn er ook zonder kruipruimte allerlei mogelijkheden om uw vloer te isoleren.

Veel huizen zijn voorzien van een kruipruimte. Vaak is dit bouwtechnisch nodig. Het huis wordt gebouwd op een fundering, om verzakking te voorkomen. Hierbij ontstaat de kruipruimte. Afhankelijk van waar uw huis staat en wanneer hij gebouwd is, kunnen betonnen vloeren ook direct op zand gestort worden. Een kruipruimte is dan niet meer nodig bij de bouw.

Wanneer uw woning direct op zand staat, heeft u minder warmteverlies door het ontbreken van de kruipruimte. U verliest geen warmte aan het opwarmen van de lucht onder uw vloer. Uw verwarming zal direct beginnen met het opwarmen van uw leefruimte.

Toch heeft ook hier het isoleren van uw vloer nut. Zeker in de winter kan de ondergrond koud worden en voor een onaangenaam gevoel in huis zorgen. Hoe u alsnog uw vloer van vloerisolatie kunt voorzien zonder kruipruimte? Dat vertellen we u in deze blog.

Isoleren zonder kruipruimte?

Sommige woningen hebben een slecht toegankelijke kruipruimte of er is geen kruipluik aanwezig om toegang te geven tot deze ruimte onder uw vloer. In dit geval kan er vaak alsnog een luik gemaakt worden. Is de kruipruimte erg laag, dan vallen een aantal vormen van vloerisolatie af, omdat er voor het aanbrengen hiervan voldoende ruimte nodig is onder uw vloer. Denk hierbij aan isolatiefolie of andere isolatiematerialen die aan de onderzijde van de vloer worden aangebracht.

Als er echt geen kruipruimte aanwezig is, dan wordt het een ander verhaal. Waar brengt u dan uw isolatiemateriaal aan? In woningen zonder kruipruimte en appartementencomplexen is het nog steeds mogelijk om de vloer te isoleren. Er kan een isolatielaag aangebracht worden op de vloer, onder de vloerbedekking. Of er kan een compleet nieuwe vloer aangebracht worden. Dit is vooral een aantrekkelijke optie als u toch uw complete woning aan het verbouwen bent.

Vloer isoleren zonder kruipruimte

Vloerisolatie aanbrengen op de vloer

Wanneer u geen mogelijkheid heeft om isolatiemateriaal onder uw vloer aan te brengen kan er vloerisolatie op uw vloer worden geplaatst. Een goed voorbeeld van een isolatiemateriaal dat hiervoor geschikt is, zijn polystyreen platen. Deze isolatieplaten kunnen in elke gewenste maat en dikte door ons worden geleverd. Zo zijn ze naadloos aan te brengen onder uw vloerbedekking. Door de structuur zijn ze drukvast en beloopbaar.

Een zwevende dekvloer is een goede optie voor appartementencomplexen, door de geluidisolerende werking. Zo hebben onderburen geen last van woongeluiden als er laminaat of een houten parketvloer wordt geplaatst. Zo bespaart u niet alleen energie, maar voorkomt u ook geluidsoverlast.

Houd er wel rekening mee dat het aanbrengen van isolatie op uw vloer, uw huidige vloer hoger maakt. Dit is van invloed op drempels, deuren, plinten en soms zelfs de verwarming.

Vloerisolatie door nieuwe vloer te plaatsen

Wilt u het echt grondig aanpakken en zit u in een verbouwing, dan kan het aanbrengen van een compleet nieuwe, geïsoleerde vloer voor u een optie zijn. Hierbij wordt een nieuwe vloer aangebracht die aan de onderzijde voorzien is van isolatiemateriaal. Dit is een grote klus, maar een logische stap als uw huidige vloer verwijderd wordt in verband met houtrot of betonrot.

Om hier voldoende rendement uit te halen is het belangrijk om voldoende isolatie te plaatsen aan de onderkant van de vloer of in de vloer zelf. De Rc-waarde van uw nieuwe vloer zal minimaal 3,5 moeten zijn om voldoende effectief te zijn tegen warmteverlies. Heeft u vloerverwarming? Dan is een Rc-waarde van 4,5 nodig.

Toch vloerisolatie zonder kruipruimte

Woningisolatie is bij ons altijd maatwerk. Daarom gaan we samen met u op zoek naar de beste oplossing voor uw woning. Wanneer u geen kruipruimte onder uw woning heeft, zijn de mogelijkheden beperkter, maar dit betekent niet dat vloerisolatie niet mogelijk is.

Heeft u een houten vloer? Dan kan het mogelijk zijn om van bovenaf isolatieparels in te spuiten tussen de balken. Hiermee verhoogt u de isolatiewaarde al flink. Wat de beste isolatieoplossing is voor uw woning hangt van verschillende factoren af. Onze isolatiespecialist komt graag bij u kijken. Wij gaan altijd voor maximale besparing, daarom krijgt u bij ons isolatie op maat.

Bent u benieuwd hoe uw vloer het beste geïsoleerd kan worden? Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Reactie plaatsen