Spouwmuur isoleren waar al glaswol in zit? Dat kan!
24 maart 2023 

Spouwmuur isoleren waar al glaswol in zit? Dat kan!

Glaswol is naast steenwol een van de meest gebruikte isolatiematerialen in de bouw. Het is dan ook een warmte-isolatiemateriaal met vele voordelen. De kans is groot dat uw woning bij de bouw voorzien is van glaswol als spouwmuurisolatie.

Ondanks alle voordelen heeft het gebruik van glaswol ook nadelen. Het materiaal is vochtgevoelig en als het nat wordt, verliest het een deel van zijn isolatiewaarde. Sterker nog, glaswol kan inzakken waardoor delen van uw spouw niet meer geïsoleerd zijn.

Vaak is de spouwmuur bij de bouw niet helemaal gevuld. En de kwaliteit van de isolatiematerialen is de laatste jaren flink verbeterd. Overweegt u uw spouwmuren extra te isoleren? Dat kan. We laten u in deze blog zien hoe dat werkt.

Glaswol aangebracht bij de bouw?

Is er bij de bouw al een laag glaswol in de spouw aangebracht? Dit kunt u laten nakijken door onze isolatiespecialist. Via een klein gaatje in de voeg kijken we met een endoscoop in uw spouw. Met dit instrument kunnen we precies zien hoe uw spouw er van binnen uitziet.

Afhankelijk van het bouwjaar is er voor het metselen van de buitenmuur eerst isolatie op de muur aangebracht met behulp van spouwankers. Daarna is de buitenmuur opgemetseld, waarbij een kleine luchtspouw van zo’n 4 centimeter tussen het isolatiemateriaal en de buitenmuur achterbleef.

De meeste huizen vanaf 1920 hebben een spouwmuur. Pas vanaf 1967 werd deze spouw gevuld met isolatiemateriaal. De toen gebruikte isolatiematerialen zijn lang niet zo goed als de huidige materialen. De isolatiewaarde is ondertussen flink gestegen. Na-isoleren loont dus zeker de moeite. U voelt het niet alleen, maar ziet het ook terug op uw energierekening.


Waarom na-isoleren als er al glaswol in de spouw zit?

Dat uw woning bij de bouw al een laag isolatie meegekregen heeft, is een voordeel. Toch kunnen er problemen ontstaan bij geïsoleerde spouwen. Door de jaren heen kan glaswol in de spouw gaan verzakken. Hierdoor zal de isolatiewaarde enorm verminderen. De kans op koudebruggen en daarmee vochtproblemen wordt groter.

Zijn de spouwmuren van uw woning meer dan 10 jaar geleden geïsoleerd? Dan is de kans groot dat het beter kan. De kwaliteit van de huidige isolatiematerialen is niet meer te vergelijken met die van de oude isolatiematerialen. Daardoor is er met het na-isoleren van reeds geïsoleerde spouwmuren nog een hogere besparing te behalen.

Hoe werkt isoleren van een spouwmuur met glaswol?

U vraagt zich wellicht af hoe een spouwmuur waar al glaswol in zit nog verder geïsoleerd kan worden. Gelukkig is hier geen grote verbouwing voor nodig. De oude laag glaswol kan in de meeste gevallen gewoon blijven zitten. Dat scheelt veel werk en kosten.

Glaswol is een luchtig isolatiemateriaal en er is nog een gedeelte van de spouw leeg. Vroeger was deze luchtspouw nodig voor het ventileren van de buitenmuur en het tegengaan van vochtproblemen. De huidige isolatiematerialen zijn ongevoelig voor vocht, waardoor we nu gebruik kunnen maken van de volledige spouw. Speciaal voor het na-isoleren van reeds geïsoleerde spouwmuren hebben we Helmfoam ontwikkeld.

Dit vloeibare schuim wordt in uw spouwmuur gegoten via kleine gaatjes in de voegen. Het bezit unieke eigenschappen waardoor het niet plakt, niet opzwelt maar wel doordringt tot in de kleinste hoekjes. Oude lagen glaswol worden samengedrukt, waardoor er een compleet nieuwe isolatielaag ontstaat.


Een ideale isolatiewaarde is het gevolg. Doordat het isolatiemateriaal niet opzwelt, is er geen gevaar voor schade aan spouwbladen en ramen door een te hoge spanningsdruk. De open celstructuur is waterafstotend en ongevoelig voor schimmelvorming. Helmfoam is dampdoorlatend en voldoet aan de brandvoorschriften met een B klasse, wat staat voor ‘heel moeilijk brandbaar’.

Uw spouwmuur beter isoleren?

Bent u benieuwd hoe uw spouwmuur beter geïsoleerd kan worden? Neem gerust contact op met de isolatiespecialist van Helmwijk. Wij denken graag met u mee en kijken naar uw complete woningisolatie. Want alleen als alle isolatie optimaal op elkaar is afgestemd, kunt u de hoogst haalbare besparing realiseren.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over het na-isoleren van spouwmuren met glaswol isolatie.

Reactie plaatsen