Voor het isoleren van uw woning zijn allerlei regels vastgelegd. Voor nieuwbouwwoningen zijn deze regels vastgelegd in het bouwbesluit. Hier is bijvoorbeeld te vinden aan welke eisen de isolatie van de woning moet voldoen. Maar ook als u uw woning wilt gaan verbouwen, renoveren of een aanbouw wilt plaatsen zijn er richtlijnen voor de energieprestaties waar u rekening mee moet houden.
Deze regelgeving zorgt ervoor dat woningen in de toekomst steeds duurzamer worden. Maar ook dat monumentale panden hun waarde niet verliezen door isolatiewerkzaamheden. In deze blog zullen we voornamelijk ingaan op het isoleren van bestaande woningen.
Regelgeving na-isolatie
Vanaf 1920 werden de eerste woningen gebouwd met spouwmuur. Hier werd bij de bouw nog geen isolatiemateriaal in geplaatst, dit kwam pas later. Zo rond 1980 werd er bij het bouwen van woningen ook een dunne laag spouwmuurisolatie aangebracht. De gebruikte isolatiematerialen zijn kwalitatief niet te vergelijken met de hedendaagse materialen.
Heeft u een oud huis? Dan is er vaak nog veel winst te halen met goede isolatie. Het na-isoleren van uw spouwmuur, dak en vloer levert u direct een flinke energiebesparing op. Dit ziet u meteen terug op uw energierekening, die flink zal dalen. Uw woning zal in waarde stijgen, dat is altijd mooi meegenomen.
Naast deze financiële voordelen zal ook uw wooncomfort verhogen en krijgt u een gezonder binnenklimaat. De voordelen voor het milieu mogen we natuurlijk niet vergeten. Uw CO2-voetstap wordt een flink maatje kleiner.
Uw bestaande woning kan vrij eenvoudig van moderne isolatie worden voorzien:
- Spouwmuren na-isoleren: Er wordt isolatiemateriaal in de spouw gespoten, die de eventueel aanwezige oude laag samendrukt en zo een nieuwe egale laag vormt.
- Muurisolatie met voorzetwanden: Wanneer spouwmuurisolatie niet mogelijk is kan er met een voorzetwand alsnog een isolatielaag worden aangebracht. Deze oplossing is ook ideaal voor panden waar geen spouwmuur aanwezig is of monumentale panden waar isolatie aan de buitenzijde niet toegestaan is.
- Dakisolatie: Dakisolatie kan op verschillende manieren worden toegepast. Afhankelijk van de al aanwezige isolatie en de constructie wordt de beste methode bepaald.
- Vloerisolatie via de kruipruimte: Via de kruipruimte komt veel kou en vocht uw woning binnen. Bodemisolatie houdt dit tegen op de bodem van uw kruipruimte, waardoor er direct een warmere en droge luchtlaag ontstaat onder uw vloer.
- Tussenvloerisolatie: Heeft u een ongebruikte zolder of een verdieping die geen verwarming nodig heeft? Isoleren helpt uw energieverbruik terug te dringen. Door de tussenvloer van isolatie te voorzien wordt stijgende warmte eerder tegengehouden, waardoor u energie bespaart en uw woning sneller warm wordt. Deze aanpassing heeft ook geluidswerende eigenschappen, waardoor uw comfort verder verhoogd wordt.
Minimale eisen isolatie
Een zo dik mogelijke isolatielaag aanbrengen biedt u de hoogste besparing. Dit zou altijd het uitgangspunt moeten zijn. Afhankelijk van het gebruikte materiaal zal er een bepaalde isolatiewaarde behaald worden. Om u een idee te geven welke minimale eisen er gesteld worden aan hedendaagse isolatie, hier een overzicht:
Isolatie-eisen nieuwbouw:
- Vloerisolatie Rc 3,7
- Spouwmuurisolatie Rc 4,7
- Dakisolatie Rc 6
Isolatie-eisen renovatie, vernieuwen of vervangen van isolatielagen:
- Vloerisolatie Rc 2,5
- Spouwmuurisolatie Rc 1,3
- Dakisolatie Rc 2
Let er wel op dat wanneer u flink gaat verbouwen, waarbij meer dan 25% van de totale bouwschil volledig wordt opengelegd, de nieuwbouweisen voor isolatiewaarden gelden.
Regelgeving isolatie monumentale panden
Het bouwen en verbouwen van woningen en andere gebouwen is gebonden aan regels en wetten. In deze regels zijn allerlei aspecten vastgelegd, van veiligheid en gezondheid tot omgeving en de impact voor uw buren.
Soms kunt u zonder vergunning bouwen, maar om problemen achteraf te voorkomen is het slim om even bij uw gemeente na te vragen of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Vooral bij monumentale panden krijgt u te maken met allerlei wetten en regels. Zo mag u niet zomaar het uiterlijk van uw woning aanpassen. Meestal gaat het vooral om de voorzijde van de woning. Afhankelijk van wat mogelijk is passen we de beste isolatiemethode toe, zodat u alsnog de hoogst haalbare besparing kunt realiseren in uw woning.
Bent u benieuwd welke isolatie bij uw woning mogelijk is binnen de geldende regelgeving? Neem gerust contact op met de isolatiespecialist van Helmwijk. Wij kijken graag met u naar de beste isolatieoplossing.