Isoleren loont! Hoe goed is de isolatie van uw woning?

Met goede isolatie kunt u heel wat euro’s besparen op uw energierekening. Ondanks de kosten die isoleren met zich meebrengt loont het zeker de moeite. Een geïsoleerd huis is niet alleen beter voor uw portemonnee. Het is ook beter voor het milieu en uw woning krijg een aangenamer woonklimaat. Muffe luchtjes door vocht verdwijnen, tocht en koude voeten behoren tot het verleden.

Om een optimaal effect te bereiken is het verstandig om eerst de huidige staat van de isolatie in uw woning in kaart te brengen.

Wat is isoleren?

Isoleren is isolatiemateriaal zo aanbrengen dat kou, warmte minder goed naar binnen of naar buiten kunnen.

Door uw huis te isoleren houdt u warmte of juist koelte beter in uw woning. Een goed geïsoleerd huis zal in de winter aangenaam warm blijven. In de zomer zal het binnen koeler blijven, doordat de warmte van buiten minder makkelijk naar binnen kan.

Isoleren kan op verschillende plekken in uw woning. De meest bekende isolatiemaatregelen zijn vloerisolatie, bodemisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie.

Hoe gaat warmte verloren zonder isolatie?

Voor u gaat isoleren is het goed te weten hoe de warmte verloren gaat uit uw woning. Warmte stroomt altijd van een plaats met een hogere temperatuur naar een plaats met een koudere temperatuur. In de winter, als het buiten koud is, zal de warmte uit uw huis naar buiten verdwijnen. Daardoor zult u meer moeten stoken om uw woning op een comfortabele temperatuur te houden.
Warme lucht stijgt, een groot deel van de warmte zal dus ook via uw dak verloren gaan.

Warmte kan op verschillende manieren verloren gaan. De vorm van warmteverlies bepaald voor een groot deel welk isolatiemateriaal het beste gebruikt kan worden. Kijk dus goed op welke manier de warmte uw huis verlaat. Warmte kan op de volgende manieren verloren gaan:

Warmteverlies door geleiding of conductie

Bij geleiding of conductie vindt er een warmteoverdracht plaats tussen twee vaste materialen die zich tegen elkaar aan bevinden. Ook hier stroomt de warmte naar het koude deel waardoor u de warmte verliest.

Warmteverlies door convectie of luchtstroming

Convectie of luchtstroming ontstaat doordat twee objecten een verschillende temperatuur hebben. De warmteoverdracht wordt veroorzaakt door de stroming van de lucht. U kunt dit ervaren als tocht in uw woning.
Zo’n luchtstroom kan ontstaan door een warme radiator en een koud raam. Ook hier stroomt de warmte naar het koudste deel en zal daar verdwijnen. Woningen met enkel glas raken op deze manier zeer veel warmte kwijt.

Warmteverlies door straling

Warmteverlies door straling is warmteoverdracht door infrarood. Elk materiaal en object, tot het absolute nulpunt (-273 C), geeft warmtestraling af. Uiteraard stralen koudere voorwerpen minder warmte uit dan warmere voorwerpen, zoals een radiator die aan staat.
Warmteverlies door straling is vooral het geval bij spouwmuren en ramen.

Het basisprincipe van isolatie

Wanneer u gaat isoleren wilt u het warmteverlies beperken. Met de juiste isolatiematerialen zorgt u ervoor dat u, bijvoorbeeld in de winter, de warmte binnen houdt. Daardoor hoeft u minder te stoken om een aangename temperatuur te behouden.
Speciale isolatie producten zorgen voor een scheiding van stilstaande lucht of reflectie van infraroodstraling. Warmteoverdracht zal door deze producten minder snel plaatsvinden.

Isolatie in Nederland

De isolatie in Nederland laat nog heel wat te wensen over. Ongeveer driekwart

van de Nederlandse woningen kan qua isolatie nog verbeterd worden. Afgezien van de kosten levert woningisolatie de bewoners veel voordelen op. Een lagere energierekening kan voor forse besparing zorgen, elk jaar weer. Het wooncomfort wordt verhoogd en koude voeten behoren tot het verleden. Tocht en vocht vanuit de bodem worden tegen gegaan.

Ook op de lange termijn biedt isolatie van uw woning grote voordelen. Uw CO2 uitstoot zal verminderen. Met de huidige klimaatveranderingen is dit belangrijk voor de leefbaarheid van onze aarde voor toekomstige generaties. Net als het terugdringen van het gebruik van fossielen grondstoffen. Deze grondstoffen kunnen we beter gebruiken om producten van te maken in plaats van te verbranden.

Hoeveel levert isolatie u op?

Hoeveel energie u zult besparen met extra isolatie is onder andere afhankelijk van uw stookgedrag. Staat uw thermostaat lager als u niet thuis bent? Hoe is uw gezinssamenstelling? Is er altijd iemand thuis? Worden de deuren in huis netjes gesloten of staan deze altijd openen? Zet u soms de verwarming een graadje lager en pakt u een dikkere trui?
Het zijn soms de kleine dingen die het verschil maken.

Ook het type huis en het bouwjaar van uw huis zijn van invloed op uw energiekosten. Woont u in een tussenwoning of appartement dan zult u minder warmteverlies ervaren door de woningen van uw buren. Bij een hoekwoning, twee-onder-één-kap of vrijstaande woning heeft u veel meer oppervlakte die direct met de buitenlucht in contact staan. Hier raakt u gemakkelijk warmte kwijt als de isolatie niet voldoende is.

Hoe dan ook levert woning isolatie u winst op. Niet alleen voor uw portemonnee, ook zeker voor het milieu. Of u uit idealistisch oogpunt of financieel oogpunt de isolatie van uw woning laat verbeteren. Beide zijn haalbaar.

Waar verliest u de meeste warmte door gebrek aan isolatie?

In elk huis gaat warmte verloren. Uiteraard verliezen huizen waar weinig tot geen isolatie is toegepast meer warmte. Niet elk huis is hetzelfde, ze zijn dan ook niet zomaar te vergelijken. Maar door welke delen van uw woning gaat de meeste warmte verloren?


Gemiddeld genomen ziet dit er als volgt uit:
1. Dak 30%
2. Muren 25%
3. Vloer 15%
4. Luchtcirculatie 17%
5. Ramen 13%

 

Doordat warmte stijgt staat het dak met 30% warmteverlies met stip op nummer 1. Al snel gevolgd door uw muren en vloer. Ongemerkt gaat er ook een groot deel aan warmte verloren via luchtcirculatie. Denk hierbij aan de schoorsteen, kieren, naden en opengaande deuren.

Met welke isolatiemaatregel bespaart u de meeste energie?

Zoals de bovenstaande lijst al laat zien is dakisolatie, over het algemeen, de meest energiebesparende isolatiemaatregel die u kunt nemen.

De stappen, op volgorde van meest naar minst energie besparend zijn als volgt:
1. Dakisolatie, tussenvloerisolatie of vlieringvloerisolatie aanbrengen
2. Spouwmuurisolatie of gevelisolatie aanbrengen
3. Vloerisolatie of bodemisolatie aanbrengen
4. Uw (enkele) beglazing vervangen door HR++ glas
5. Het dichten van naden en kieren

Welke isolatie levert u financieel het meeste op per jaar?

Afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, de kosten hiervan en de haalbare dikte van de isolatie in uw situatie kan het financieel rendement per jaar worden berekend.
De berekening die hierbij aangehouden wordt is als volgt:
opbrengsten per jaar : investering x 100% =…

Een overzicht van de isolatievormen en hun jaarlijkse opbrengsten:
1. Spouwmuurisolatie 11-25%
2. Dakisolatie 8-12%
3. Vloerisolatie of bodemisolatie 7-20%
4. HR++ glas 5-8%

Welke isolatie volgorde moet u aanhouden om vochtproblemen in huis te voorkomen?

Vocht in huis kan voor flinke problemen zorgen. En een ongezond woonklimaat veroorzaken. Door uw huis in de juiste volgorde te isoleren voorkomt u vochtproblemen in huis en kunt u bestaande vochtproblemen oplossen.

Gezien bovenstaande lijsten zult u misschien geneigd zijn om eerst uw dak te isoleren. In de praktijk kiezen inderdaad veel mensen om eerst hun dak te isoleren. Dan zijn de muren aan de beurt en als laatste wordt pas de vloer geïsoleerd. Vaak worden deze werkzaamheden over een langere periode verspreid.

Veel vocht in de woning komt uit de kruipruimte. Elke dag kan wel 10 liter vocht vanuit de kruipruimte, door uw vloer, naar uw woning verdampen. Dit gebeurt net zo goed door een betonnen vloer.
Als uw dak en muren geïsoleerd zijn wordt uw woning een soort stolp waarin al het vocht uit uw kruipruimte blijft hangen.

Om vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk om in de juiste volgorde te isoleren:
1. Bodem- of vloerisolatie
2. Muurisolatie
3. Dakisolatie

Bodemisolatie is de beste manier om vochtproblemen uit de kruipruimte te voorkomen. In tegenstelling tot directe vloerisolatie houdt bodemisolatie vocht op de bodem van uw kruipruimte vast. Wilt u meer lezen over bodemisolatie en vochtproblemen lees dan ons artikel over vochtweerstandsgetal U en bodemisolatie.

Isolatie maakt uw woning droger

Als u bovenstaande volgorde van isolatie aanhoudt zal dit zorgen voor een drogere woning. Uiteraard is het wel belangrijk dat de isolatiematerialen op de juiste manier worden aangebracht.
Een andere oorzaak van vochtproblemen in huis is condensatie. Vocht zal altijd condenseren op de koudste punten in uw woning. Vaak ziet u dit op de ramen. Maar vocht kan ook condenseren op de vloer, muur of het dak. Heeft u deze delen van uw woning geïsoleerd dan zullen deze warmer zijn. Vocht zal minder snel het condensatiepunt bereiken. Hierdoor zult u minder kans hebben op condensatie bij een warmere woning en dus kunnen genieten van een droger huis.

Wat kunt u nog meer doen om vochtproblemen in huis te voorkomen?

Vocht in huis komt uiteraard niet alleen uit de kruipruimte. We gebruiken dagelijks water wat door verdamping in de woning terecht komt. Zelfs als we ademen verspreiden we vocht.
Een aantal tips om de vochtbalans in uw woning optimaal te houden:
– Ventileer en lucht uw woning elke dag goed, vooral de slaapkamers
– Ventileer extra als er veel mensen in huis zijn, zoals tijdens een feestje
– Verminder de hoeveelheid vocht in huis door bijvoorbeeld de was buiten te hangen
– Zorg dat de thermostaat in de winter niet onder de 15 graden komt
– Zorg dat gaten in de begane grondvloer dicht zijn, denk hierbij aan doorvoeringen van kabels en leidingen zoals in de meterkast
– Lucht uw badkamer goed na het douchen en zorg voor een goede ventilatie
– Droog uw badkamer na het douchen met een trekker of doek
– Gebruik uw afzuigkap tijdens het koken

Door zoveel mogelijk vocht direct uit uw woning te verwijderen, door goede afzuiging en ventilatie, blijft uw woning droger.

Meer comfort door isolatie

Een goed geïsoleerde woning geeft meer comfort. Tocht- en koude-vallen zullen sterk verminderen. Droge lucht in huis voelt prettiger aan en is makkelijker en sneller te verwarmen. Prettige bijkomstigheid van goede isolatie is dat geluidsoverlast van buiten kan afnemen door de geluiddempende werking. Alles bij elkaar wordt uw woning een zeer aangename plek om te verblijven. Daar wordt u toch ook blij van?

Voordelen van isolatie in de zomer maanden

Niet alleen in de koude wintermaanden heeft u profijt van uw isolatie. Tijdens de warme zomerperiode zal het in huis minder snel warm worden. De isolatielaag houdt de warmte buiten. En dat is fijn, want door de klimaatveranderingen zullen hittegolven steeds vaker voor gaan komen.
Heeft u een airconditioning dan zal deze minder hard hoeven te werken om uw huis koel te houden. U kunt het klimaat in een goed geïsoleerd huis dus makkelijker beheersen.

Isoleren, makkelijker dan u wellicht denkt

Ziet u op tegen rommel in huis door isolatiewerkzaamheden? Een verbouwing is zelden nodig. De meeste huizen kunnen worden geïsoleerd zonder dat daar veel rommel aan te pas komt. Spouwmuurisolatie is, afhankelijk van de grootte van uw huis, met een halve of hele dag al klaar. Het isolatiemateriaal wordt van buitenaf in de muur gespoten, hier merkt u binnen niets van.

Vloerisolatie of bodemisolatie wordt vanuit de kruipruimte gedaan. Meestal is deze te vinden in de buurt van een buitendeur. De rest van uw woning wordt met rust gelaten. En huurt u hiervoor een goed bedrijf in dan wordt uw vloer beschermd en achteraf weer netjes achtergelaten.

Zelfs het vervangen van glas en/of kozijnen gebeurt grotendeels van buitenaf. U hoeft hooguit wat ruimte te maken door meubels aan de kant te zetten. Na de werkzaamheden hoeft u alleen lichtjes schoon te maken.

Het isoleren van uw dak vergt wat meer van uw tijd en inspanning. Schuine daken en zolders worden van binnenuit geïsoleerd. Staat uw zolder vol dan zult u moeten opruimen voordat de isolatiewerkzaamheden kunnen beginnen. Na afloop zult u alles schoon moeten maken voordat u het weer in kunt richten. Gelukkig hoeft u dit maar één keer te doen, waarna u jaren kunt genieten van uw geïsoleerde dak.

Het bouwjaar van uw woning zegt veel over de al aanwezige isolatie

Vroeger werd er weinig tot niet aan isolatie gedaan. U zult dan ook begrijpen dat een oud huis meer isolatie nodig heeft dan een nieuwere woning. Het bouwjaar zegt dan ook veel over de isolatie die al in uw huis aanwezig kan zijn. Zodra u weet in hoeverre uw woning al geïsoleerd is kunt u dit verder gaan verbeteren.

Weet u het exacte bouwjaar van uw woning niet dan kunt u dit eenvoudig opzoeken via de website van het kadaster.
Vul in het zoekvak links bovenin uw adres en woonplaats of postcode en huisnummer in. U ziet meteen het bouwjaar van uw woning.
Hieronder zullen we een globaal overzicht geven van wat u van uw woning kunt verwachten qua isolatie.

Huizen tot bouwjaar 1975

De huizen die werden gebouwd voor 1976 zijn niet of nauwelijks geïsoleerd bij de bouw. Natuurlijk is de kans groot dat u, of de bewoners voor u, al het een en ander hebben verbeterd. Vaak is de zolder verbouwd waardoor direct ook de dakisolatie is aangepakt. Zijn de kozijnen vervangen? Dan is de kans groot dat de enkele ruiten zijn vervangen voor dubbel glas. Zijn deze verbeteringen recent uitgevoerd dan zal de dakisolatie voldoen aan de huidige standaard en het dubbele glas van HR++ kwaliteit zijn. Zo niet dan kan dit nog een punt van aandacht zijn.
Vloerisolatie en gevelisolatie werd in die tijd niet toegepast tijdens de bouw. De kans is groot dat deze vormen van isolatie ontbreken in uw woning. Hier valt dus nog een flinke winst te behalen.

Huizen met bouwjaar 1976 tot 1982

In deze periode werd, tijdens de bouw, al wat isolatie toegepast. Spouwmuurisolatie en dakisolatie werden tijdens de bouw meegenomen. Al is het van matige kwaliteit. De dakisolatie is vaak maar 5 centimeter dik. Ga je de zolder verbouwen? Dan is dat een goed moment om de dakisolatie verder te verbeteren.

De ramen in de woonkamer hebben meestal gewoon dubbel glas. Slaapkamers zijn over het algemeen nog voorzien van enkel glas. Zodra ramen of kozijnen vervangen moeten worden is het aan te raden meteen voor betere beglazing te gaan. Kies voor triple glas of HR++ glas voor optimaal resultaat.

Vloerisolatie ontbreekt bij deze woningen. Hier kunt u dus nog een mooie energiebesparing realiseren.

Huizen met bouwjaar 1983 tot 1991

Vanaf 1983 werd overal isolatie toegepast. Zowel het dak, de buitenmuren en de vloer kregen een isolatielaag tijdens de bouw. De isolatiewaarden van deze materialen zijn wel aan de lage kant. U kunt deze dus nog verder verbeteren.
Vaak is ook alleen de woonkamer voorzien van dubbel glas, van gewone kwaliteit.
Zodra u plannen hebt voor verbouwingen of het vervangen van bijvoorbeeld kozijnen of ramen loont het zeker de moeite te kijken naar het verbeteren van de isolatie op die plaatsen.
Het aanbrengen van extra isolatiemateriaal en HR++ of triple glas biedt zeker een besparing op uw energierekening.
Ook de spouwmuurisolatie kan vaak verbeterd worden met speciale Helmfoam of gesiliconiseerde mineralen wol. Heeft u een kruipruimte? Verbeter dan de isolatie met vloer- en/of bodemisolatie.

Huizen gebouwd na 1992

De huizen die gebouwd zijn na 1992 voldoen aan strengere eisen. Al deze huizen zijn goed geïsoleerd en extra isoleren is hier niet nodig. Tenzij u uw woning energieneutraal wilt maken.
U kunt nog steeds besparen op uw energierekening door het monteren van zonnepanelen, een zonneboiler en een (hybride) warmtepomp.

Check uw isolatie goed!

Aan de hand van het bouwjaar van uw woning weet u nu wat u kunt verwachten. Vraag ook altijd even aan de vorige bewoners wat zij aan de woning hebben laten doen. Misschien zijn er nog (ver)bouwtekeningen die duidelijk maken hoe de staat van de isolatie op dit moment is.

Check, voor u isolatie aan laat brengen, welke isolatiemaatregelen er in uw huis al genomen zijn en hoe de staat daarvan is. Twijfelt u, schakel dan een isolatiedeskundige in. U kunt altijd contact met ons opnemen. Wij adviseren u graag over de isolatiemogelijkheden die passen bij uw woning.

De kosten en besparingen van isolatie

Natuurlijk vraagt u zich af hoeveel u kunt besparen met het aanbrengen van isolatiemaatregelen. En in hoeveel jaar u uw investering weer heeft terugverdient. Wij kunnen u dit niet exact vertellen, maar een indicatie geven kunnen wij wel.
Hieronder ziet u een tabel met daarin de kosten en besparingen voor een gemiddelde eengezinswoning. De kosten zijn berekend, ervan uit gegaan dat u een professioneel bedrijf inhuurt om de isolatie aan te brengen. Uiteraard zijn de kosten lager als u zelf de dak- en/of vloerisolatie aanbrengt.

Aandachtspunten voor een optimaal isolatie resultaat!

Natuurlijk wilt u een zo hoog mogelijk rendement halen uit uw isolatie inspanningen. Daarom geven wij u hier een aantal aandachtspunten voor optimaal resultaat.

– Kies isolatiematerialen met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde (Rc-waarde).
– Kies bij het vervangen van kozijnen voor Triple glas.
– In bestaande kozijnen kunt u HR++ glas laten monteren.
– Plaatst u beter glas, maar is uw buitenmuur niet geïsoleerd? Neem de spouwmuurisolatie direct mee. Er ontstaat een kans op schimmelvorming door neerslaand vocht wanneer u dit niet doet.
– Kies voor ramen met ventilatieroosters om het neerslaan van vocht en schimmels te voorkomen.
– Let erop dat isolatie stevig en zonder kieren wordt aangebracht.
– Zorg, indien nodig, voor een dampremmende laag aan de warme kant van uw isolatie.
– Zorg dat uw isolatiemateriaal tijdens het klussen droog blijft en beschermd tegen stoten.

Meer ventileren na isoleren

Ventileren is noodzakelijk voor een gezonde woonomgeving. Door goed te ventileren kunnen vocht en schadelijke stoffen uw huis verlaten. Wanneer uw huis geïsoleerd is en naden en kieren dicht gemaakt zijn zal de luchtverversing niet meer vanzelf gaan. U zult zelf actief moeten luchten. Ook het aanbrengen van ventilatieroosters helpt een gezonde woonomgeving te creëren.
Er zijn speciale winddrukgeregelde ventilatieroosters. Deze laten geen wind door, waardoor u geen tocht ervaart, maar wel frisse lucht uw woning binnen komt. Dit is een energiezuinige manier van ventileren. Wilt u hier meer over weten, lees dan ons artikel over ventilatie.

Controleer elke jaar, om warmteverlies te voorkomen

Door de tijd zullen tochtstrips minder flexibel worden. Hierdoor ontstaan opnieuw kieren en tocht. Het is daarom aan te raden elk jaar uw huis te controleren. Loop kieren en naden na en vervang waar nodig tochtband en andere materialen om de kieren dicht te houden.
Door materialen tijdig te vervangen voorkomt u warmteverlies en daarmee hogere stookkosten.

Meer weten over isolatie mogelijkheden?

U kunt altijd bij ons terecht met uw vragen over de isolatie van uw woning. Neem daarvoor gerust contact met ons op.
Daarnaast delen wij zoveel mogelijk informatie op onze website. Er zijn bijvoorbeeld regelmatig subsidies en financiële regelingen die energie besparen voor u nog aantrekkelijker maken. Hierover leest u meer op onze pagina over subsidie en financiering van vloerisolatie en duurzame energie.
In onze “Isolatie kennisbank” vind u allerlei informatie over isolatiewaarden, brandveiligheid, ventilatie en isolatie en nog veel meer.