Glaswol of steenwol: Wat zijn de belangrijkste verschillen?
03 juni 2022 

Glaswol of steenwol: Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Glaswol en steenwol zijn beide veelgebruikte isolatiematerialen, die u gewoon in de bouwmarkt kunt kopen. Ze zijn betaalbaar, eenvoudig in gebruik en kwalitatief goed. Wat is nu precies het verschil tussen glaswol en steenwol en hoe past u het toe?

Er zijn allerlei manieren om uw woning te isoleren. Voor elke toepassing zijn er verschillende isolatiematerialen op de markt. Deze materialen zijn onder te verdelen in kunststof, natuurlijke en minerale materialen. Een belangrijke eigenschap bij veel isolatiematerialen is het insluiten van lucht. De kwaliteit van de luchtige structuur is bepalend voor de isolatiewaarde.

Zowel glaswol als steenwol hebben en luchtige structuur. Welk materiaal geeft het optimale resultaat bij de toepassing waar u het voor wilt gebruiken, of is er een materiaal dat nog beter is?

Wat is steenwol?

Steenwol wordt gemaakt van diabaas en basalt, dit is een vulkanisch gesteente. De steensoorten worden in ovens gesmolten bij temperaturen van 1400 graden Celsius. Deze vloeibare massa wordt gestold tot draden. De minerale vezels worden met een bindmiddel samengeperst tot een deken of plaat en zijn in verschillende diktes verkrijgbaar.

Steenwol kan gebruikt worden voor het isoleren van daken, vloeren en spouwmuren. Maar ook luchtkanalen en leidingen kunnen goed geïsoleerd worden met steenwol.

Voordelen van steenwol:

Nadelen van steenwol:

  • Stug in gebruik
  • Moet in vorm gezaagd worden
  • Irriterend voor de huid, ogen en luchtwegen
  • Beschermende kleding nodig


Wat is glaswol?

Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas en zand. Op hoge temperaturen worden deze materialen gesmolten. Samen met bindstoffen en lucht wordt het materiaal verwerkt tot dekens en platen. Deze glaswol platen en dekens zorgen ervoor dat lucht niet meer kan circuleren en warmte kan afgeven.

Doordat glaswol makkelijk te verwerken is, wordt het vaak gebruikt bij het isoleren van muren, schuine daken en onder houten vloeren.

Voordelen van glaswol:

  • Hoge isolatiewaarde
  • Goede geluiddempende eigenschappen
  • 100% recyclebaar
  • Niet brandbaar
  • Flexibel in gebruik
  • Eenvoudig op maat te snijden

Nadelen van glaswol:

  • Glaswol dekens en platen verliezen hun isolatiewaarde als ze nat worden
  • Irriterend voor de huid, ogen en luchtwegen
  • Beschermende kleding nodig

Let op: Helmwijk gebruikt alleen waterafstotende, gesiliconiseerde inblaaswol voor het isoleren van spouwmuren, schuine daken en andere isolatieoplossingen. Dit materiaal is ongevoelig voor vocht en zal zijn isolatiewaarde behouden wanneer het nat wordt.

Het verschil tussen steenwol en glaswol

Steenwol en glaswol zijn gemaakt van verschillende materialen. De voor- en nadelen van beide isolatiematerialen zijn vergelijkbaar, maar toch zijn er duidelijke verschillen te zien in bepaalde prestaties.

Zo is de isolatiewaarde van glaswol hoger dan van steenwol. Ook qua prijs/kwaliteitsverhouding komt glaswol er heel goed uit. Glaswol is namelijk aanzienlijk goedkoper dan steenwol. De isolatiewaarde van glaswol is bij dezelfde dikte hoger dan die van steenwol. Daardoor kunt u met glaswol betere resultaten behalen op plekken waar de ruimte beperkt is.

Inblaaswol voor isolatie

Alle voordelen van glaswol, zonder de nadelen

Glaswol komt er in een vergelijking net wat beter uit dan steenwol. Toch kleven er wat nadelen aan dit isolatiemateriaal. Gelukkig is er een isolatiemateriaal met alle voordelen van glaswol, zonder de nadelen.

De gesiliconiseerde inblaaswol die wij gebruiken is een ware innovatie. Dit materiaal is gemaakt van zuivere glaswol en bestaat voor ongeveer 98% uit glas. Daarvan is zeker 60% gerecycled, dus goed voor het milieu.

Onze gesiliconiseerde inblaaswol is de best presterende van alle minerale inblaaswol. De witte inblaaswol is onbrandbaar en krijgt daardoor een brandklasse A1. Dat geeft u een veilig gevoel. Gesiliconiseerde inblaaswol is ongevoelig voor vocht en schimmelvorming. Het unieke productieproces zorgt ervoor dat het zeer zacht aanvoelt.

Bent u benieuwd naar de toepassing van gesiliconiseerde glaswol?

Ontdek hier:

Dakisolatie met inblaaswol 

Spouwmuurisolatie met inblaaswol

Reactie plaatsen