Uw appartement isoleren met de Vereniging van Eigenaren (VvE)
04 februari 2022 

Uw appartement isoleren met de Vereniging van Eigenaren (VvE)

Woont u in een appartement en wilt u graag uw woning energiezuiniger maken door de isolatie aan te pakken? U kunt niet zomaar beginnen met isoleren. Bij een appartementencomplex zijn het dak, de buitenmuren en de vloer op de begane grond gemeenschappelijk bezit. Meestal horen hier ook de kozijnen bij. Beter isolerend glas plaatsen moet dan ook in overleg met de Vereniging van Eigenaren.

Eigenlijk alles wat u met de buitenschil van uw appartement wilt doen, zal in overleg moeten plaatsvinden. Heeft u bijvoorbeeld het appartement op de bovenste verdieping, dan mag u niet zomaar zonnepanelen op het dak plaatsen, of de buitenunit van een warmtepomp of airco.

Wat u wel kunt doen is een isolerende voorzetwand plaatsen voor een koude buitenmuur. Voor deze werkzaamheden bent u niet afhankelijk van de VvE, omdat ze in uw appartement plaatsvinden.

Uw appartement isoleren heeft natuurlijk het meeste effect als uw buren ook meedoen. Uw woning kan goed geïsoleerd zijn, maar als uw warmte via de buren verdwijnt, of als er daar koude naar binnenkomt dan daalt uw isolatiewaarde. Het mooist is dan ook om samen met de Vereniging van Eigenaren besluiten te nemen over het isoleren van gemeenschappelijk bezit.

Vanuit de overheid en gemeenten worden aantrekkelijk subsidies beschikbaar gesteld voor het energiezuinig en duurzaam maken van appartementencomplexen. Maak daar gebruik van, om uw investering sneller terug te verdienen.

Subsidie isoleren appartement via VvE

Wordt er binnen de Vereniging van Eigenaren besloten om isolatiewerkzaamheden uit te laten voeren? Vergeet niet om te kijken of u in aanmerking komt voor subsidie. Vanaf twee isolatiemaatregelen is er al subsidie te krijgen. Er wordt zelfs subsidie gegeven voor energieadvies. Anders dan bij woningeigenaren zal de VvE vóór het uitvoeren van de werkzaamheden de isolatiesubsidie al moeten aanvragen.

De overheid stimuleert op allerlei manieren het verduurzamen van woningen en appartementencomplexen. Speciaal voor appartementen kan de VvE ook subsidie aanvragen voor warmtepompen, zonneboilers of de aansluiting op een warmtenet.

Heeft de VvE op dit moment niet voldoende budget voor verduurzaming? Het Nationale Warmtefonds biedt gunstige leningen voor energiebesparende maatregelen aan VvE’s.

Appartement isoleren

Zet isolatie op de agenda bij de VvE

Energie besparen is een populair onderwerp. Zeker met de huidige gasprijzen is energie besparen geen luxe, maar noodzaak voor sommige bewoners. Maak het onderwerp daarom bespreekbaar en zorg dat het bij de VvE op de agenda komt de eerstvolgende ledenvergadering.

Het gaat hier om de isolatie van een compleet appartementencomplex. Goede planning is daarbij onmisbaar. Professioneel energieadvies helpt u dit project soepel te laten verlopen. Niet elk appartement is hetzelfde. Zorg daarom dat u goed advies op maat krijgen voor uw gebouw.

Het is belangrijk de kosten inzichtelijk te krijgen. U draait tenslotte samen voor deze kosten op. Welke investering is nodig en wat gaat het u opleveren? Zie de isolatiewerkzaamheden eventueel als groot onderhoud, want met goede isolatie is uw appartement klaar voor de toekomst.

Appartement met boven- en benedenwoning isoleren

Woont u in een gebouw waar de boven- en benedenverdieping zijn opgedeeld in twee woningen? Dan woont u formeel gezien in een appartement. Hoe het eigendom gesplitst is hangt van de situatie af. Meestal zijn alleen de buitenmuren gemeenschappelijk bezit. Wilt u spouwmuurisolatie aan laten brengen, dan zult u het hier samen met de eigenaar van de andere woning over eens moeten worden.

Woont u op de benedenverdieping, dan mag u zelf beslissen over het aanbrengen van vloerisolatie. Heeft u de bovenverdieping, dan kunt u op het dak zonnepanelen plaatsen en het dak laten isoleren zoals u dat wilt. Om gebruik te maken van de subsidies voor appartementen zult u een Vereniging van Eigenaren moeten vormen.

Wilt u weten wat de beste isolatieoplossing is voor uw appartement? En bent u benieuwd welke subsidies voor VvE’s er beschikbaar zijn? Vraag het de isolatiespecialist van Helmwijk. Wij voorzien u graag van maatwerk advies en voeren met plezier de isolatiewerkzaamheden aan uw appartement uit.

Neem contact op voor vrijblijvend isolatieadvies voor uw appartement. 

Reactie plaatsen